11.13.2020

Vaccinul anti-Covid e obligatoriu ?

 


Alexandru Rafila a declarat, joi seara, că sub nicio formă vaccinul anti-COVID-19 nu va fi obligatoriu pentru populație.

Vaccinul anti-COVID-19 nu va fi obligatoriu, el își va dovedi capacitatea și apoi va câștiga încrederea oamenilor, a spus la Antena 3, prof. Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare.

„Cu siguranță acest vaccin nu va fi obligatoriu. Sau aceste vaccinuri, că nu discutăm doar de unul singur. Aceste vaccinuri sunt vaccinuri noi și una este să discuți despre vaccinuri DTP, cunoscute de zeci de ani și se cunoaște foarte bine eficacitatea sa, eventualitatea unor reacții adverse și așa mai departe și altceva e să discuți despre un produs nou, despre care lumea nu știe nimic și care a trecut doar prin niște studii clinice. Cu siguranță acest vaccin nu va fi obligatoriu nici pentru copii, nici pentru adulți, nici pentru altcineva și în mod evident încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă, așa că eu sunt convins că această discuție legată de obligativitate cel puțin dacă discutăm de aceste vaccinuri noi nu este actuală”, a spus Rafila.

Potrivit acestuia, OMS a făcut sondaje, inclusiv pentru România, iar un institut al Academiei Române a făcut un studiu și, în general, acceptabilitatea pentru acest vaccin e în jur de 50% din populație.

„Important e ca prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească, dar aceasta e condiționată de o foarte bună campanie de informare a populației care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută și atunci sigur că oamenii dacă văd că aceia care au primit vaccinul nu au dezvoltat reacții adverse, devin protejați în fața bolii, cu siguranță vor avea și ei încredere să se vaccineze”, a mai spus reprezentantul României la OMS.

Rafila a precizat că abordarea corectă asupra vaccinurilor aanti-COVID-19 o putem avea după ce acestea vor fi evaluate și autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului.

„Până atunci, noi avem doar niște declarații ale companiilor producătoare, care au încheiat faza a treia a studiilor clinice, dar toate aceste documente urmează să fie evaluate de experți independenți de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) sau FDA din Statele Unite. Abia ulterior putem să avem informațiile pe care toți încercăm să le cunoaștem. Deocamdată sunt doar declarații ale producătorilor și pe baza declarațiilor nu se pot administra vaccinuri”, a mai spus Rafila.

La rândul său, directorul institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel a spus la Antena 3 că o persoană care refuză vaccinarea pune în pericol sănătatea unei persoane care s-a vaccinat între timp. 

(Mihai Gâdea) „Vreau să îl întreb pe domnul Streinu-Cercel: dacă avem cazul în care Ionescu s-a vaccinat iar Popescu nu e vaccinat şi nu vrea să se vaccineze, atunci Popescu îl pune în pericol pe Ionescu?”
(Adrian Streinu-Cercel) „O întrebare foarte bună. Dacă persoana care nu e vaccinată se infectează şi devine purtator sănătos pe termen lung, atunci îl pune în pericol şi pe cel vaccinat, pentru că datele referitoare la anticorpi şi la durata în timp a acestor anticorpi nu sunt foarte bine precizate. În decurs de şase luni nu poţi să-ţi faci o idee pe termen lung. Şi atunci este evident că există acest risc potenţial.Dar ce vreau să spun este următorul lucru: când se ia decizia unei vaccinări, este o decizie politică în acceaşi măsură în care este şi socială. Niciun guvernn nu îşi permite să facă vaccinare dacă problema de sănătate publică nu este o problemă majoră de sănătate publică. În cazul de faţă vorbim de o problemă de sănătate publică majoră, care a cuprins această planetă de la nord la sud şi de la est la vest. Cred că va fi o dezbatere publică cu privire la alocarea vaccinului, în primul rand. A 2-a problemă se referă la cine va fi în primul rând la vaccinare. Nu trebuie să uităm că, dacă lucrurile o vor lua pe o pantă aiurea, va trebui să ne gândim la apă potabilă, la cine strânge gunoiul şi unde-l duce şi la electricitate (…) Dacă nu rezolvăm aceste lucruri, degeaba avem vaccin şi ne vaccinăm noi, cei care dorim dacă, cei care trebuie să ne asigure viaţa de zi cu zi nu mai sunt (…) Pe vremea mea, se făceau planuri de intervenţie în pandemie şi luptă în focar Şi lupta în focar se planifica cu creionul pe hârtie şi se stabileau obiectivele, unde te duci, cum te duci etc. Aceşti oameni au ieşit  la pensie, au ieşit din joc. Cei care sunt în locul lor ştiu să folosească foate bine laptop-ul. Dar oamenii nu se uită, toţi, la laptop pentru că, deşi există şi viruşi de calculator, virusul acesta afectează vieţile oamenilor iar pe unii îi mai şi omoară. Şi-atunci (…) trebuie să luăm măsuri pentru oameni. Şi atunci, ne îndreptăm către ei, le explicăm că e bine să îi testăm, venim şi cu ajutor clar pentru aceste persoane, dacă se va pune problema să stea izolaţi (…) Lucrurile sunt complexe şi trebuie făcută de cei care se pricep la pandemie”, a concluzionat medicul Adrian Streinu-Cercel.

sursa:https://www.cotidianul.ro/rafila-face-lumina-vaccinul-anti-covid-e-obligatoriu/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu