Pe zi ce trece mă coving că echipa de acum de la conducerea PNL este o adunătură marcată de foamea de bani și putere. Atît! Dincolo de numele partidului, nu-i nimic! O tristă spoială politică! Cum să nu-i cred mediocri cînd ei sunt lipsiți de anvergură, chiar și atunci cînd este vorba despre ei și despre înaintașii lor?
La mijlocul săptămînii, liberalii au transmis unora dintre ei următorul anunț:
”Vă informam ca sunteti convocat joi, 23.07.2020, ora 18.30, la Vila Florica – Stefanesti ( Muzeul National Bratianu), unde are loc sedinta BPJ avand urmatoarea ordine de zi:
Situatia politica actuala la nivel judetean si national;……”
Cu o simplă invitație, liberalii au arătat cam tot ce sunt și tot ce pot ei. Prima chestiune: Liberalii români nu mai scriu cu diacritice. Sunt dați Dracului!? S-au internaționalizat! Codițele și căciulile de la literele alfabetului limbii române le stau în gît și-i chinuie!
A doua: Liberalii de azi, județeni sau naționali nu mai pot ține ședințe decît în muzee. Şi nu în oricare, ci în cel dedicat Brătienilor ! La prima vedere, ședința de la Muzeul Naţional Brătianu pare o racordare la istorie. Nici vorbă ! Este un soi de hoție. Sau de fandoseală. Muzeul de la Florica este o instituție publică, făcută cu eforturi și pe bază de priorități și cu bani de la bugetul public, nu de la PNL ! Culmea, nici exponatele nu sunt ale partidului, ci ale muzeelor și colecțiilor de obiecte istorice din România. A fost inaugurat în acest an cu un simulacru de festivitate (la care Ludovic Orban s-a prefăcut că sădește un stejar) și, în loc să devină un spațiu dedicat evenimentelor legate de istoria României, inclusiv a liberalilor, a devenit sală de ședințe pentru Stolojan, Țurcanca, Orban și Rareș Bogdan. Adică o locantă politică! Au închiriat liberalii județeni sălile Muzeul National Brătianu de la amărîtul acela de ministru de la Cultură ? Nu cred! Înseamnă că mîine-poimîne vor face o ședință de partid și la Muzeul Peleș sau la Muzeul National de Artă ?
Ăștia nici nu-și dau seama ce caraghioși sunt cînd încearcă să bage capul într-o secvență de isotrie a Romaniei!? La cît de flămînzi sunt de recunoaștere publică, nu m-ar mira s-o văd și pe asta! Mîine-poimîne se adună la ședință în holul Palatului CEC pentru că ei sunt și nepoții Regelui Carol I!
Nu mă grăbesc să fac trimitere la masa și cheful de la vila Florica, pomenit de un site de bîrfe. Poate a avut loc, poate nu.Tot atîtea spune despre liberali, din moment ce în biroul premierului au tras o băută ”nemascată” și au etalat trabuce cît știuletele de porumb!
Mie îmi spune suficent această invitație la ședință în Mecca Liberalilor, cum zicea Constantin Argetoianu despre Florica! Paparudele de liberali de azi au făcut Muzeul National Brătianu ca să se arate că au istorie și că o respectă, că vin din trecutul glorios al României și, în același timp, să aibă un loc mai ferit în care să pună țara la cale și să mai petreacă.
În rest, numai spoială! Îmi vine să cred că au accelerat inaugurarea Muzeului Național Brătianu numai pentru a le scoate ochii adversarilor lor, mai ales că aceștia n-au cum deschide un muzeu Gheorghiu Dej sau Alexandru Drăghici!
De ce am afirmat că ne aflăm în fața unei spoieli (caricaturi) de liberali și că nu sunt în stare să ducă nici istoria lor?
Pentru că și Muzeul Național Brătianu nu are cum să-i ridice, cîtă vreme echipa de vîrf a partidului rămîne dominată de mize mici. Liberalii s-au adunat la Florica să tragă o ședință și un șpriț, nu să participle la lansarea celei mai solide cărți despre Florica și despre Brătieni. Cel mai de ispravă istoric roman, Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Peleș a publicat un tom de o frumusețe unică pentru dinastia Brătienilor. În imagini salvate ca prin minune și strînse cu strădanii demne de toată considerația, istoricul Narcis Dorin Ion publică un volum excepţional intitulat ”Florica-Vatra Brătienilor”.
Cred că ne aflăm în fața celui mai bine făcut volum de istorie dedicat unei personalități din istoria României. De la arborele genealogic al Brătienilor la fotografii ale bunicilor și copiilor, de la imagini de familie, la oaspeți și momente solemne, de la acte și scrisori la documnte de o valoare excepționalătoate sunt reunite într-o biografie scrisă cu rigoare, dar și cu admirație și respect față de subiect.
Biografia și povestea Brătienilor alcătuiesc un capitol cheie din istoria României. Tot ei reprezintă și un model moral, de ținută intelectuală și de aleasă simțire românească. Ceea ce liberalilor de astăzi, care nu depășesc comportamentul de adunătură, le lipsește cu desăvîrșire. Asta îi și face un partid mediocru, amenințat de un crepuscul accelerat.
Cine are răbdarea și privilegiul de a călători printre paginile cărții lui Narcis Dorin Ion poate fi încercat și de cîteva lacrimi. Să nu vrei și te apucă plînsul, cînd înțelegi ce bărbați au fost cei care au clădit România modernă și ce caricaturi o conduc astăzi!
În loc să mai povestesc despre conținutul acestei lucrări monumentale, o adevărată saga a familiei Brătianu, aleg să semnalez nepăsarea liberalilor de acum. N-au organizat nici măcar o lansare a ei!
Iar în final de articol, prefer să reproduc un fragment dintr-o scrisoare a lui Ion I. C. Brătianu:
”…Si,tot astfel,gîndul m-a dus de la trecut și de la prezent la viitor, în Ajunul Anului Nou, m-am cutremurat în fața acelor ce ne așteaptă. Nu că mă îngrijorează amenințările și ura vrăjmașilor, dar răspunderea cade asupră-mi din încrederea prea mare a celor ce așteaptă prea mult de la mine. Nu e om conștient în țară care să nu privească cu grijă anul care începe, nimeni însă nu poate resimți mai greu decît mine sarcina ce el ne impune. Cînd m-am supus altora și am renunțat la hotărîrea de a nu mă înhăma la noi datorii de asemenea gravitate, am socotit că se cuvine, ca orice jerfă pentru țară.Dar, mă întreb continuu, fiind date lipsurile și osteneala mea, ieși-va vreun folos din această jerfă? Așa închei anul și încep pe cel nou, singur în casă, dar cu gîndul la voi, îmbrățisîndu-vă cu dragoste!” Ion I. C. Bratianu (31 decembrie 1921).
Această carte spune totul despre un mare român și despre neamul său și ne trimite cu gîndul la nefericitele sale umbre de astăzi !