1.26.2021

Protestul polițiștilor: „Respectați legea salarizării !“

 


Zeci de polițiști au protestat, luni, în Piața Mihai Viteazul, din Craiova. Membrii sindicatelor SIDEPOL, SPD, SNPPC (Sindicatul National al Polițiștilor și Personalului Contractual), SPMV, SED LEX și SNPP (Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare) cer să se respecte legea și să le fie acordate drepturile salariale promise. Polițiștii sunt nemulțumiți de înghețarea sporurilor și salariilor, de neindexarea pensiilor de serviciu pentru militari, dar și de măsurile luate de Guvern.

În exclusivitate pentru „Cotidianul”, Elvis Măceșanu, președintele Sindicatului Polițiștilor Dolj, a afirmat: „Suntem în stradă pentru că pur și simplu sîntem furați. Cineva ne bagă mîna în buzunar, găsește 100 de lei acolo, ne ia 20 de lei și ne pune 80 de lei înapoi și spune că este pentru binele nostru. E un hoț cu principii. Așa se numesc acum tăierile, înghețările. Nu putem, din 2009, să așteptăm să fim plătiți și noi pe salariul minim, iar acum, după patru ani, că din 2017 când au spus că o să intrăm și noi în rînd cu lumea, ne spune domnul Câțu că pentru noi nu are bani”.

De asemenea, polițiștii sînt revoltați de faptul că, deși s-au aflat în prima linie ca și ceilalți bugetari precum medici, asistenți, și ei au intrat în contact cu persoane confirmate cu virusul Covid-19 și nu au beneficiat de sporurile pe care le-a promis Guvernul, la fel ca tuturor celor din prima linie în lupta cu pandemia.

Gabriel Gîrniță, liderul SIDEPOL Dolj, a precizat: „Am așteptat cuminți, la rînd, să primim acea majorare pe care trebuia să o luăm cu toții. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru. În schimb, au primit bugetarii din prefecturi”.

La protest au participat și pensionarii militari. Aceștia sînt nemulțumiți de recalcularea pensiilor. Pentru „Cotidianul”, Dimian Mărgărit, pensionar militar, a spus: „Ce vă putem spune, că noi pensionarii militari sîntem singura categorie socio-profesională căreia nu i se recunoaște drepturile. Drepturile noastre sînt călcate în picioare de către politicieni. Ținînd cont de aceste impedimente, vom lupta pînă la capăt și vom continua să ieșim în sradă pînă cînd politicienii ne vor acorda drepturile cuvenite”.

La finalul protestului, liderii de sindicat au mers să poarte discuții cu prefectul județului Dolj, Nicușor Roșca. Polițiștii au început să organizeze proteste încă din luna decembrie a anului trecut, unul a fost organizat la Craiova chiar săptămîna trecută. Ei amenință în continuare cu acțiuni similare, dacă autoritățile nu vor lua în calcul majorarea salariilor, acordarea de sporuri și recalcularea pensiilor pentru militarii ieșiți la pensie.

Gabriel Gîrniță a mai adăugat: „În perioada următoare, în funcție de discuțiile pe care le vom avea cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne și cu reprezentanții Guvernului, dacă nu vor fi soluționate solicitările noastre, vom avea proteste de amploare la fiecare instituție pubică din București, care este factor de decizie în acest proces și vom încheia aceste forme de protest cu blocarea activității similare, cu ceea ce au făcut și magistrații acum doi ani de zile”.

La protestul de la Craiova au participat aproximativ de 100 de polițiști, încadrîndu-se astfel în prevederile legale ale protestelor în timpul pandemiei.

sursa:https://www.cotidianul.ro/protestul-politistilor-respectati-legea-salarizarii/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu