2.21.2021

Legende și mituri din munții României

 


Oamenii locului din jurul munților Ceahlău spun că și acum văd în munți focuri vii. Și vorbesc mereu despre comori. Comori îngropate încă de pe vremea lui Petru Rareș. Comori jurate, comori blestemate. Cei care le caută nu le găsesc niciodată, deși ele există.

Daniel Dieaconu, profesor de istorie, și Florin Ioniță, meșter artizan din Pipirig, au vorbit sâmbătă la emisiunea ”Voi cu Voicu” despre comoara ferecată din munți.

Legende și mituri din Munții Ceahlău

”Muntele Ceahlău, fără modestie, e muntele care are cele mai multe povești și mituri. Am reușit să strângem undeva la peste 60 de legende și povești, nu știu să fie alt munte în țară care să aibă așa multe și așa frumoase”, a spus Daniel Dieaconu, profesor de istorie.

Muntele Ceahlău deține una dintre cele mai vechi și cunoscute stânci ale României. Este vorba de stânca Dochiei, un vechi megalit preistoric.


Din lemnul sfânt al munților, Florin Ioniță, meșter artizan din Pipirig, adună rădăcini vechi, duse de ape. Le usucă, se uită la ele zile întregi și le dă forme, le dă viață cum spune chiar el. A lucrat în Italia ca scenograf 13 ani, dar dorul de locurile Bucovinei l-a adus acasă. Și din lemnul aruncat în pădure face lucruri rare, extraordinare, pe care străinii veniți în România le duc la ei acasă.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/legende-mituri-muntii-ceahlau-594087.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu