Zilele frumoase de primăvară aduc pentru iubitorii de animale o grijă în plus. Muşcătura de căpuşă poate provoca o boală complicată câinilor - babesioza. Este o afecţiune des întâlnită, iar fără tratament, animalul poate muri.
Medicul veterinar, Ionel Ciobotaru, ne explică imediat toate implicaţiile acestei patologii, dar şi ce soluţii sunt pentru prevenţia şi tratarea bolilor date de muşcăturile de insecte.
"Odată cu venirea primăverii din nefericire apar foarte mulți vectori, respectiv insecte, căpușe, purici care pot transmite foarte multe boli cu un adevărat pericol pentru animalele de companie", a declarat medicul Ciobotaru.
Câinii și pisicile pot lua paraziții din păduri sau din spațiile verzi din afara oraşelor. Dar, din păcate, s-a constatat o creștere a acestui risc și pentru animalele plimbate în parcurile din zonele urbane.
"Este foarte important odată cu primăvara, știind că există acest potențial major, prevenția, respectiv profilaxia trebuie să stea la baza fundamentului sănătății unui animal. Prevenția ar trebui să fie corobarată direct cu specia, câine sau pisică, cu habitatul, respectiv cu locul în care animalul trăiește, respectiv oraș, în casă, în curte", spune medicul veterinar.
Medicii veterinari pun accentul pe deparazitarea internă și externă.
"Deparazitările interne și externe noi recomandăm în special în sezonul cald să aibă o frecvență mai mare. Deparazitarea internă face referire în special la prevenția aparițiilor viermilor intestinali de care trebuie ținut cont și avut mare grijă că ei se pot transmite la om. Iar deparazitarea externă face referirea la prevenția paraziților externi: purici, căpușe, țânțari și așa mai departe", a mai explicat medicul Ionel Ciobotaru.
Căpușele, de exemplu, pot afecta grav şi sănătatea stăpânului.
"Foarte mulți oameni se îmbolnăvesc fiind mușcați de o căpușă luată chiar de la animalul lor de companie. Acesta este un motiv în plus pentru care profilaxia ar trebui să fie ținută riguros", spune medicul.
Căpuşa poate transmite o multitudine de boli animalelor de companie. Cea mai cunoscută este babesioza, care dacă nu este diagnosticată în timp util poate provoca moartea. Însă, și restul vectorilor prezintă riscuri la fel de grave.
"Pot apărea boli care afectează cordul și pulmonii, și aici fac referire în speță în zonele preorășenești. Cel mai frecvent avem această problemă, este o boală care se transmite prin țânțar și care afectează orice categorie de vârstă, mai ales câinii, foarte rar la pisică", spune medicul Ionel Ciobotariu.
Deseori, bolile pot evolua tăcut, iar până la un simptom evident pot trece luni sau ani.
"Poți vedea în cazurile cele mai fericite că animalul are purici, poți vedea o căpușă pe animal, dar în foarte multe dintre situații nu vezi decât că animalul este bolnav sau că animalul nu are nimic și vezi mai târziu apariția acestor semne de boală. Nu toate bolile au un corespondent clinic, animalul poate părea sănătos și de fapt să fie bolnav. Dacă vorbim de babesioză, de bolile care se transmit prin căpușe, cel mai frecvent animalul este letargic, nu mănâncă, poate vomita, refuză să meargă, urina poate fi modificată la culoare în aspectul coniacului", a mai precizat medicul veterinar.
Orice schimbare sesizată la animalul tău de companie ar fi bine să reprezinte un motiv puternic pentru o vizită la medicul veterinar. De asemenea, este important de reținut că orice vacanță programată trebuie să fie precedată de un consult efectuat de către specialist.
"Ar fi bine ca întotdeauna când ai planificată o plecare într-un spațiu verde, cu cel puțin o săptămână înainte, animalul tău să fie prezentat la un medic veterinar și să îi explici unde vrei să îți petreci vacanța, să faci o deparazitare corectă externă și internă, pentru că medicul veterinar știe care este cea mai bună soluție în acest sens", spune Ionel Ciobotariu.
Prevenția este mult mai ieftină decât tratamentul bolilor provocate de insecte, care în funcție de stadiul depistării lor, pot fi și mortale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu