Un nou studiu a descoperit că anumite părți din Marea Neagră au rămas ancorate la era glaciară care s-a sfârșit acum 12.000 de ani.
Într-o parte adâncă a Mării Negre, situată între Europa și Asia, apele încă răspund la un model de schimbări climatice provocat de ultima epocă glaciară, o perioadă care s-a încheiat oficial acum aproximativ 12.000 de ani.
Cercetătorii au raportat cea mai recentă analiză a depozitelor de hidrați de gaze, referitoare la metanul prins în moleculele de apă din Marea Neagră, care arată fizic ca gheața, este de fapt un răspuns întârziat. Această secțiune a Mării Negre, se pare că se află încă în epoca de gheață, se află în partea de nord-vest a fundului mării, acoperind secțiunea cunoscută sub numele de evantaiul Dunării.
Zona răspunde schimbărilor din era glaciară
Testele efectuate în Marea Neagră au arătat că nivelurile de metan liber de pe fundul mării nu se potrivesc cu cele din alte locații, sugerând că aceste probe nu s-au adaptat încă condițiilor mai calde pe care le au restul oceanelor lumii.
„Acest lucru arată că sistemul de hidratare a gazelor din evantaiul Dunării răspunde în continuare schimbărilor climatice inițiate la sfârșitul ultimului maxim glaciar”, au menționat cercetătorii în lucrarea lor.
De asemenea, cercetătorii au observat că acum 20.000 de ani, în timpul erei glaciare, nivelul apei era cu 328 picioare (100 metri) mai mic în Marea Neagră decât este în prezent. Nivelul apei afectează condițiile de temperatură și presiune de pe fundul mării, iar pentru depozitele libere de gaz metan,condițiile nu s-au schimbat încă, potrivit ScienceTimes.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu