5.08.2021

Spre deosebire de Germania, România nu ia în considerare imunitatea persoanelor care s-au vindecat

 


Premierul Florin Cîțu și președintele Klaus Iohannis, la conferințele de presă, vorbesc întruna despre revenirea la normalitate, afirmînd că singura soluție de a scăpa de pandemia provocată de coronavirus o reprezintă vaccinarea.

În schimb, Bundestagul a aprobat proiectul Guvernului condus de Angela Merkel, prin care în Germania se acordă facilități atît persoanelor vaccinate, cît și celor vindecate de COVID-19!

Chiar Florin Cîțu anunțase că modelul adoptat de guvernul condus de el este cel german: „Eu am spus cum aş vedea eu lucrurile şi acestea sunt propunerile. Există un mod de a motiva populaţia, fiecare ţară are propriul mod de a motiva populaţia. Dacă Germania are beneficii pentru persoanele vaccinate, cred că şi pentru noi este ok. Este singura soluţie pentru a scăpa de pandemie”.

După cum se vede, însă, una zice și alta face, căci în România se prevede ca facilitățile să fie acordate doar pentru cei vaccinați, nu și pentru cei imunizați după ce s-au vindecat de Coronavirus. Este vorba în special despre accesul persoanelor în restaurante sau sălile de spectacol. Astfel, premierul s-a referit doar la cei vaccinați, considerați singurii imuni oficiali, deși se știe că și aceștia pot contacta virusul și îl pot transmite.

În România, autoritățile insistă asupra vaccinării persoanelor care au trecut prin Covid, pe motiv că imunitatea acestora ar fi zero, indiferent de argumentele medicale care au fost aduse. Astfel, medicii specialiști susțin că imunitatea celor care au trecut prin Covid este mult mai puternică decît cea a persoanelor vaccinate.

Chiar zilele trecute, Mihaela Secară, medic primar al Spitalului Municipal „Sfântul Ierarh dr. Luca” Onești (suport Covid) l-a contrazis pe Florin Cîțu, susținînd că imunitatea obținută prin boală este cu mult superioară, decît imunitatea obținută prin vaccinare: „Imunitatea dată de anticorpi este, într-adevăr, de ordinul lunilor, dar, atenție!, sistemul imunitar recunoaște virusul, dacă el rămîne clar asemănător ca structură, îl recunoaște întotdeauna, iar anticorpii în câteva zile se dezvoltă. Deci imunitatea dată de anticorpi are o mică latență, adică, chiar dacă au dispărut anticorpii, ei reapar într-un număr de zile, odată ce agentul este recunoscut. Și nu este nicio tragedie, în acele zile nu se întîmplă nimic. Pacientul care a făcut boala și se reîntîlnește cu ea nu este în pericol, chiar dacă titrul de anticorpi a scăzut, pentru că recunoașterea rămîne și în cîteva zile își reface titrul de anticorpi. Boala aceasta nu este nici tetanos, nici rabie, este o boală în care organismul are răgazul să-și dezvolte anticorpi. Dacă virusul se modifică, variantele antigenice vor fi acoperite mai mult de imunitatea dobîndită decît de vaccin. Este firesc lucrul acesta, pentru că imunitatea dobândită prin boală este mult mai complexă și are capacitatea încrucișată. Sunt persoane acum care sunt imune, deși nu au trecut prin boală, pentru că au o imunitate încrucișată, determinată de întîlnirea cu o rudă mai veche a acestui virus. Teoretic, cele două coronavirusuri nu seamănă foarte mult, dar organismul are o imunitate celulară care este capabilă, în mod încrucișat, să distrugă noul coronavirus”.

Iată și declarațiile președintelui Klaus Iohannis cu privire la imunizarea persoanelor prin vaccinare împotriva virusului Sars-Cov-2: „Vaccinarea este singura cale de a pune capăt acestei pandemii și de a ne recîștiga dreptul la o viață normală, fără restricții. Stă doar în puterea fiecăruia dintre noi, așa că vă invit pe toți să vă vaccinați! Revenirea la normalitate depinde de cât de bine merge vaccinarea. Le recomand tuturor românilor să meargă să se vaccineze.”

Vaccinul chiar este sigur ? Cum poate garanta președintele acest lucru din moment ce pe prospecte scrie că se află în faza de experiment până în 2023 sau 2024? Și de ce nu se ia în considerare imunitatea mult mai sigură a persoanelor care au trecut prin boală și s-au vindecat, așa cum face Germania?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu