6.29.2021

Renate Weber a dat Parlamentul în judecată, după ce a fost revocată

 


”Fostul Avocat al Poporului, doamna Renate Weber, dă în judecată Parlamentul. Doamna Renate Weber face o cerere de chemare în judecată în contradictoriu cu Camera Deputaţilor şi Senatul României. Ştiţi foarte bine care este speţa. Parlamentul României a votat demiterea domniei sale, neexistând motive legale. Ştiţi foarte bine scrisoarea trimisă de către cel care este preşedintele Comisiei de la Veneţia. Mulţi consideră că ceea ce s-a întâmplat în cazul doamnei Weber este un abuz absolut", a spus Mihai Gâdea, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3.

Renate Weber a dat în judecată Senatul și Camera Deputaților, data înregistrării dosarului fiind 17 iunie, la Curtea de Apel București. Data fixată pentru ședință este, teoretic, 2 iulie, potrivit Mediafax. Practic, acțiunea e inadmisibilă, însă deschide calea spre CEDO, din cauza lipsa unei căi de atac în plan național, în cazul unei soluții negative la Curtea Constituțională a României.

De ce crede Renate Weber că a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului

"Eu spun, în continuare, că, de fapt, am intrat în coliziune, în calitatea de Avocat al Poporului, cu Guvernul, atunci când am atacat la CCR o ordonanţă de urgență, din alea 25 adoptate într-o seară, prin care spitalelor private li se permitea să aibă acces la fonduri publice, dar un acces care nu era controlat decât de ministru, prin simpla lui semnătură pusă pe solicitare. Ori asta, pe termen mediu şi lung, ducea, evident, la o scădere a capacităţii spitalelor publice de a se ocupa de servicii de calitate.

Atunci, am atacat la CCR. Cu unanimitate, CCR mi-a dat dreptate, dar înţeleg că exact acum se discută o nouă ordonanţă de urgenţă pe aceeaşi linie. Eu sunt convinsă că, de fapt, de acolo a plecat această dorinţă nestăvilită de a scăpa de un Avocat al Poporului care a înţeles să îşi ia în serios menirea, competențele", declara Renate Weber, pe 16 iunie, în emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3.

Comisia de la Veneția critică revocarea Avocatului Poporului din funcție

Ludovic Orban și Anca Dragu au primit scrisori din partea Comisiei de la Veneția prin care li se cer explicații. Comisia de la Veneția spune că a fost o bună practică să fie dezbătute rapoartele de activitate ale acestei instituții, dar este criticat modul în care s-a ajuns la revocarea Avocatului Poporului din funcție. 

Ce spune legea?

Comisia de la Veneția face precizări în aceste scrisori cu privire la ceea ce conține legea și pentru ce ar trebui schimbat din funcție Avocatul Poporului. Comisia mai spune că trebuie să se identifice o culpă, o conduită necorespunzătoare sau incapacitatea de a-și exercita funcția. 

La finalul acestei scrisori, Comisia de la Veneția le cere celor doi președinți ai Parlamentului explicații cu privire la motivele care au stat la baza revocării Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, mai ales că o majoritate parlamentară a luat această decizie de revocare, iar această majoritate trebuie să fie egală sau mai mare decât majoritatea parlamentară care a numit Avocatul Poporului în funcție, ceea ce nu s-a întâmplat. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu