8.09.2021

Fumul de la incendiile de pădure a ajuns la Polul Nord

 


Incendii de pădure care devastează Siberia continuau să se agraveze luni, potrivit autorităţilor, iar NASA a anunţat că fumul a parcurs peste 3.000 de kilometri şi a atins Polul Nord - o premieră în istoria recentă.

Este dificil ca un anumit incendiu să fie legat de modificările climatice, însă acestea din urmă fac aceste catastrofe mai frecvente şi mai virulente, iar cercetători ruşi relevă că actualele incendii, al căror fum a atins Polul Nord, sunt o consecinţă a unei creşteri globale a temperaturii atmosferice. Una dintre cele mai afectate regiuni este Iacutia – un teritoriu imens şi foarte puţin populat, situat în nordul Siberiei -, unde situaţia ”continuă să se agraveze şi unde există tendinţa unei creşteri a numărului şi a suprafeţei incendiilor de pădure”, a anunţat luni pe site agenţia rusă de meteorologie Rosguidromet, preluată de The Siberian Times.

Potrivit Rosguidromet, peste 3,4 milioane de hectare de pădure ard în prezent, inclusiv pe teritorii ”în care accesul este dificil şi îndepărtate”. ”Un fum gros de întinde în zone vaste”, precizează agenţia.

Agenţia spaţială americană NASA a anunţat, la rândul său, sâmbătă, într-un comunicat, că fum de la incendii din Iacutia a ”parcurs 3.000 de kilometri şi a atins Polul Nord, ceea ce pare să fie o premieră în istoria documentată”. Potrivit NASA, un ”fum dens şi acru de la frunze din pădure a acoperit la 6 august cea mai mare parte a Rusiei”, potrivit unor imagini din satelit. Pompieri şi autorităţi locale declarau AFP, în cursul unei vizite în Iacutia, la sfârşitul lui iulie, că duc lipsă de oameni, echiament şi alte resurse în înfruntarea amplorii acestor incendii.

Luni, experţi ONU în climă (GIEC) au publicat un raport în care avertizează că lumea este ”în mod indiscutabil” rsponsabilă de dereglările climatice şi că nu are altă opţiune decât să reducă în mod drastic emisiile de gaze cu efect de seră, dacă vrea să limiteze pagubele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu