8.14.2021

TRADIȚII - Sărbătoarea ”Adormirea Maicii Domnului” 2021

 

Anual, pe 15 august, credincioşii prăznuiesc marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului. Acestei sărbători îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă pentru a le merge bine şi a fi feriţi de cele rele.
Adormirea Maicii Domnului 2021. Sărbătoarea face referire la mutarea Fecioarei Maria cu trupul și sufletul în Împărăția celor vii, alături de Fiul său. Adormirea Maicii Domnului este privită ca mutarea la viața veșnică, din acest motiv fiind o sărbătoare a bucuriei, şi nu una a tristeţii.
Iar această explicaţie a sărbătorii rezolvă dilema urării de „La mulţi ani” transmisă în această zi celor care poartă numele Sfintei Fecioare. Fiind o sărbătoare a bucuriei, este permis ca în această zi să le transmiţi urări celor dragi.
De sărbătoarea Sfintei Maria Mare nu se muncește, nu se coase și nici nu se spală haine, potrivit traditii-superstitii.ro. Sărbătoarea se ține mai ales pentru sănătate, dar și pentru căsătorie, vindecare, naștere ușoară sau ocrotire de rele.
În multe zone ale țării, mai ales la sate, se obișnuiește ca în ziua de Sfânta Maria Mare să se facă masă comună în curtea bisericii. La această masă participă atât sătenii, cât și străinii din alte sate.
Un alt obicei specific acestei zile de sărbătoare se referă la împărțirea de struguri și prune din noua recoltă, dar și alte bucate pentru sufletul morților. Dimineața se merge la biserică și se sfințesc toate cele ce urmează să fie împărțite.
De asemenea, sărbătoarea Sfintei Maria Mare este prilej pentru bărbați să schimbe pălăria cu căciula, altfel riscă să fie ironizați prin zicala: “A trecut Sântămărie / Te-ai kk în pălărie !”.
De Sfânta Măria Mare, se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei, acestea căpătând virtuţi vindecătoare.
Cele mai multe dintre superstițiile zilei de Sfânta Maria Mare fac referire la vremea ce va urma, dar și la bunăstarea casei și a familiei.

Se spune că dacă înfloresc trandafirii la Sfânta Maria, toamna va fi una lungă și blândă.

În unele sate din România nu se aprinde focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Cei care încalcă această superstiție riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc gospodăria.
15 august este considerată Ziua Marinei, Sfânta Fecioară Maria fiind ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Se obișnuiește ca în această zi, în principalele porturi maritime și fluviale, să aibă loc ceremonii militare și religioase, depuneri de coroane, exerciții demonstrative, jocuri marinărești, spectacole artistice, focuri de artificii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu