8.03.2021

Turcia - Un sat întreg, mistuit de flăcări în doar 20 de minute. 8 decedați, 30 persoane spitalizate



Peste 120 de incendii de vegetaţie din Turcia se extind cu repeziciune şi transformă în scrum tot ce întâlnesc în calea lor. Pompierii nu reuşesc să facă faţă flăcărilor, astfel încât şi aceştia fug din calea lor alături de localnici.
„Asta se întâmplă de 20 de minute. Valuri uriaşe de flăcări. Priviţi aceste flăcări, care s-au extins în doar câteva minute. Iar acum, focul vine din două părţi şi înaintează încoace. Aceste imagini arată cât de repede se petrece totul. Noi tocmai am venit din acea parte, drumul este cuprins de flăcări acum, iar la capătul acelui drum este un mic sat cu câteva sute de locuitori, aproape de Bodrum. Doar în ultimele 20 de minute, focul a cuprins toată zona din spatele nostru, iar acum înaintează de partea cealaltă şi ameninţă să copleşească întreaga regiune.
Au fost momente de panică în sat, cu zeci şi zeci de oameni fugind ca să scape din zonă, inclusiv pompierii. Autospecialele pompierilor au fost retrase. Noi am ajuns dimineaţă la prima oră, iar aceste rafale puternice de vânt sunt o parte din motivele pentru care incendiul prinde asemenea viteză. Hai să coborâm, Kevin, pentru că focul înaintează şi în spatele nostru şi nu vreau să fim prinşi în capcană. Continuă să mergi, dacă poţi. A fost multă panică în sat când am mers acolo, puteţi vedea cum coboară focul pe versant. Sătenii erau foarte panicaţi pentru că erau de fapt pe cont propriu”, a descris Alex Crawford, corespondent Sky News.
Autoritățile de la Ankara dau vina pe militanții kurzi, despre care spun că au incendiat intenționat zonele turistice.
Locuitorii și turiștii aflați în calea flăcărilor au fost salvați de paza de coastă și de flota turcă cu ajutorul unor bărci pe parcursul weekend-ului. Autoritățile turce spun că s-a pus inclusiv problema unei operațiuni pe scară largă pentru salvarea turiștilor și rezidenților.
Peste 120 de incendii au erupt doar în Turcia în ultimele zile, iar opt persoane au murit și alte 30 au ajuns la spital. Deși incendiile de pădure au loc frecvent vara în sudul Turciei, experții spun că nivelul și puterea acestora sunt ieșite din comun în acest an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu