Tudorel Toader a lansat un atac virulent la adresa lui Stelian Ion (USRPLUS), despre care susţine că "practic nu-i ministru al Justiţiei" pe motiv că şi-a delegat atribuţiile către secretarii de stat. În direct la România TV, fostul ministru al Justiţiei a criticat proiectul ce vizează desfiinţarea Secţiei Speciale (SIIJ), precum şi revocarea lui Renate Weber din postul de Avocat al Poporului.
„Am înţeles, în limita informaţiilor mele, că actualul ministru al Justiţiei practic nu-i ministru al Justiţiei. El nu exercită prerogativele de ministru în condiţiile în care a delegat competenţele către secretarii de stat”, a declarat Tudorel Toader, în direct la România TV.
Toader, care este în prezent rector al Universității din Iași, a explicat care este, din punctul său de vedere, motivul pentru care Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) nu ar trebui desfiinţată, aşa cum prevede proiectul actualei coaliţii de guvernare.
„SIIJ a trecut prin controlul de constituţionalitate. CCR a zis că e o garanţie de respectare a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor. Noi toţi ştim că într-un stat de drept, cum pretindem că suntem noi astăzi, un standard de protecţie al drepturilor, libertăţilor fundamentale odată atins, nu poate fi coborât.
SIIJ are un rol preventiv, pe de o parte. Are rolul de a ancheta eventualele infracţiuni care ar putea fi săvârşite de magistraţi, dar ea e normal să funcţioneze în afara corpului magistraţilor, să nu ne anchetăm noi pe noi, să nu facă faţă din structura Parchetului, a Ministerului Public.
Sunt atâtea erori judiciare, că sunt atâţia oameni nevinovaţi care au stat prin puşcării ani de zile. În momentul în care eu, ca ministru al Justiţiei, am iniţiat modificările legilor justiţiei şi când am propus să se introducă răspunderea magistraţilor, toată lumea a sărit nemulţumită de o astfel de perspectivă.
Ai, pe de o parte, erori evidente. Ai încălcări ale drepturilor şi libertăţilor, dar nu vrei să antrenezi şi răspunderea celor care comit astfel de abuzuri, răspundere care ar fi de natură să prevină săvârşirea unor astfel de fapte”, a mai spus Tudorel Toader, făcând referire la proiectul de desfiinţare a SIIJ, promovat de Stelian Ion şi politicienii promovaţi de USRPLUS.
Tudorel Toader contestă revocarea lui Renate Weber din postul de Avocat al Poporului
Fostul ministru al Justiţiei a constatat şi modul în care coaliţia de guvernare se foloseşte de recomandările Comisiei de la Veneţia în mod „politicianist”.
„Comisia de la Veneţia, când nu a convenit, spunea că rezoluţiile şi recomandările sunt orânduitorii, de recomandare. Când le conveneau, erau absolut obligatorii şi critica guvernarea anterioară. Mai mult, recomandările Comisiei de la Veneţia erau plasate undeva deasupra legii naţionale, chiar şi deasupra Constituţiei, ceea ce categoric este de neacceptat şi nu este corect.
Avocatul Poporului a fost revocat. Legea specială 35/1997 prevede posibilitatea revocării Avocatului Poporului, dar spune acolo că Parlamentul, pe baza unei evaluări obiective şi în cadrul unor proceduri parlamentare, dacă se constată încălcarea Constituţiei şi a legilor. Ori asta cere Comisia de la Veneţia guvernanţilor de astăzi şi majorităţii parlamentare. Să arate acea evaluare obiectivă a activităţii Avocatului Poporului, să arate care au fost încălcările de Constituţie şi de lege care au justificat revocarea acestuia.
Ludovic Orban zice că scrisoarea Comisiei de la Veneţia a ajuns în presă, citez aproximativ, pe filiera Toader. Preşedintele Senatului spunea că a primit respectiva scrisoare.
Premierul ar trebui să fie preocupat de existenţa scrisorii, de existenţa întrebării şi a demersului Comisiei de la Veneţia. El, într-o manieră evident politicianistă, încearcă să distragă atenţia de la fondul problemei, la modul în care a ajuns în presă.
Sunt două decizii ale CCR relevante cu privire la revocarea Avocatului Poporului. La una dintre ele am participat, eram judecător. În amândouă, una din 2012, alta din 2020, se face referire la raportul de evaluare obiectivă a activităţii Avocatului Poporului care să arate încălcările de Constituţie ce justifică revocarea.
Nu cred că existau temeiuri de revocare a Avocatului Poporului. Chiar în şedinţa de plen i-au spus: chiar nu avem nimic cu dumnevoastră, sunteţi om capabil, dar vă revocăm”, a conchis Tudorel Toader, la România TV.