2.12.2022

Spania, Italia, Cehia renunță la o parte dintre restricții. România, ”mai catolică decât Papa”

 


Europa renunţă la mai multe restricţii COVID. De vineri, italienii nu mai sunt obligaţi să poarte mască de protecţie în aer liber. Excepţie, fac locurile exterioare aglomerate unde oamenii vor trebui să-şi acopere gura şi nasul.

Purtarea măştii de protecţie se menţine la interior şi în transportul în comun.

Tot de vineri se deschis şi cluburile de noapte, dar aici intrarea va fi permisă doar pe baza certificatului COVID.

Românii care vor să meargă în Italia în vacanţă au nevoie fie de un test negativ de coronavirus, fie de dovada vaccinării, fie de dovada recuperării după COVID-19 pentru a intra în ţară. De asemenea, certificatul COVID este în continuare necesar pentru a avea acces la mai multe obiective turistice.

Şi Cehia relaxează restricţiile COVID-19 pe fondul scăderii numărului de infectări. Certificatul COVID-19 nu mai este obligatoriu pentru hotelurile şi restaurantele din Cehia.

„Relaxarea înseamnă că oaspeţii pot veni fără nicio restricţie sau persecuţie, asta e binevenit, bineînţeles… Acest lucru a fost mult timp pentru toată lumea, nu doar pentru noi în gastronomie, ci pentru întreaga societate”, a spus Tomas Lachman, manager al unui restaurant din Praga.

Premierul Petr Fiala a declarat miercuri că majoritatea restricţiilor COVID-19 rămase vor fi ridicate din martie 2022, potrivit Reuters.

Purtarea  măştii de protecţie în aer liber nu mai este obligatorie în Spania. Decizia a fost luată după ce numărul de infecţii cu COVID-19 a scăzut semnificativ.

Măştile sunt în continuare obligatorii în spaţii închise şi în transportul public, dar aproape toate regiunile din Spania au eliminat cerinţa de a prezenta un certificat sanitar pentru a intra în baruri şi cluburi de noapte.

România ar putea renunţa la certificatul COVID în martie. Rafila: „Masca în interior va fi printre ultimele restricţii ridicate”

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila consideră că în 5-6 săptămâni rata de incidenţă a noului coronavirus, la nivel naţional, va scădea la o valoare în jur de 1, astfel încât restricţiile vor începe să fie ridicate treptat.

„Opinia mea este că și scăderea aceasta va fi cel puțin la fel de rapidă ca și creșterea. Creșterea a fost timp de circa 5-6 săptămâni, începând cu sfârșitul anului 2021 – începutul anului 2022, și probabil că într-un interval de timp similar sau puțin mai scurt vom ajunge la valorile înregistrate la jumătatea lunii decembrie. Cred că mai degrabă în luna martie o să ajungem – un interval de patru săptămâni socotit de-acum, de la data de 10 februarie”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.

El spune că datele ultimelor zile par să indice o inversare a tendinței și trecerea actualului val al pandemiei pe un trend descendent, iar această descreștere va fi rapidă. „Avem trei zile de scădere consecutivă care sunt însoțite și de scăderi la nivelul spitalelor. Știți că am discutat de mai multe ori apropo de data de 10 februarie, în apropierea acestei date s-a produs, practic, inversarea tendinței. Este un lucru bun și probabil că trei-patru săptămâni de acum încolo vom asista la o scădere rapidă. Să sperăm că rămâne așa”, a spus ministrul sănătății.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu