9.06.2022

Prețurile mondiale la alimente au scăzut pentru a cincea lună consecutiv

 


Prețurile la alimente la nivel mondial au scăzut pentru a cincea lună consecutiv, dar sunt încă cu aproape opt procente mai mari decât acum un an, Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a raportat vineri.

Cel mai recent Indicele prețurilor la alimente arată că prețurile la cinci mărfuri – cereale, ulei vegetal, lactate, carne și zahăr – au fost mai mici în august decât în ​​iulie. 

Ucraina exportă 

FAO a spus că scăderea prețurilor cerealelor a reflectat îmbunătățirea perspectivelor de producție în America de Nord și Rusia, iar reluarea exporturilor din porturile Mării Negre din Ucrain

Deblocarea exporturilor de cereale ucrainene pe fondul războiului în desfășurare a fost semnat în iulie de către țară, Rusia, Turcia și ONU.  

Prețurile orezului s-au menținut, în medie, constante în luna august, în timp ce cotațiile pentru cerealele secundare, cum ar fi porumbul, au crescut marginal.   

Prețurile uleiului vegetal au scăzut cu 3.3%, ceea ce este ușor sub nivelul din august 2021. FAO a atribuit acest lucru disponibilitatea crescută a uleiului de palmier din Indonezia, datorită taxelor la export mai mici și reluării transporturilor de ulei de floarea soarelui din Ucraina.

Deși prețurile la lactate au înregistrat o scădere cu două procente, acestea au rămas cu 23.5 la sută mai mari decât în ​​august 2021. Prețul brânzei a crescut pentru a zecea lună consecutiv, deși prețurile la lapte au „scăzut” în urma așteptărilor privind creșterea aprovizionării din Noua Zeelandă, chiar și pe fondul proiecțiilor de producție mai scăzută în Europa de Vest și SUA. 

Prețul cărnii a scăzut cu 1.5%, dar a rămas cu puțin peste opt la sută mai mare decât valoarea din august anul trecut. 

Cotațiile internaționale pentru carne de pasăre au scăzut pe fondul disponibilităților de export ridicate, iar prețurile cărnii de bovine au scăzut din cauza cererii interne slabe din unele țări exportatoare de top, în timp ce cotațiile cărnii de porc au crescut.  

Prețurile zahărului au lovit și ele cel mai scăzut nivel din iulie 2021, în mare parte din cauza limitelor ridicate de export în India și a prețurilor mai mici ale etanolului în Brazilia. 

Perspective pentru cereale și grâu 

De asemenea, FAO a emis prognoza producției mondiale de cereale pentru acest an, care prevede o scădere de aproape 40 de milioane de tone, sau 1.4% față de anul precedent. 

Cea mai mare parte a acestui declin se referă în principal la cerealele grele, producțiile de porumb din Europa fiind așteptate să scadă cu 16% sub nivelul mediu pe cinci ani din cauza condițiilor meteorologice excepționale calde și uscate care afectează continentul. 

În schimb, FAO se așteaptă că va exista o „scădere neglijabilă” a producției mondiale de grâu ca urmare a recoltelor record așteptate în Rusia și a condițiilor meteorologice favorabile în America de Nord.  

De asemenea, se așteaptă că producția globală de orez va scădea cu 2.1% față de maximul istoric atins în 2021.

https://www.europeantimes.news/ro/2022/09/pre%C8%9Burile-mondiale-la-alimente-au-sc%C4%83zut-pentru-a-cincea-lun%C4%83-consecutiv/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu