11.03.2022

Suedia, Finlanda și Norvegia nu recomandă rapelul

 


Vaccinul COVID-19 Nuvaxovid, aprobat de UE, nu trebuie administrat persoanelor cu vârsta de 30 de ani și mai puțin, din cauza riscurilor sporite pe care le prezintă pentru sănătate, a anunțat săptămâna aceasta Agenția suedeză pentru sănătate publică potrivit Euractiv, deși Nuvaxovid a fost cel de-al cincilea vaccin COVID-19 aprobat de UE.

După ce inițial a aprobat vaccinul pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste, Agenția pentru Sănătate Publică a anunțat marți că vaccinul prezintă un pericol pentru persoanele cu vârsta de 30 de ani și mai puțin, deoarece crește riscul de inflamație a mușchiului cardiac și pericardită.

„Monitorizăm situația îndeaproape și așteptăm mai multe date” a declarat Sören Andersson, șeful Unității pentru Programul de vaccinare, într-o declarație publicată pe site-ul agenției de sănătate. Agenția a precizat că vaccinul nu a fost încă utilizat pe scară largă în Suedia, numărul total de doze administrate ajungând la aproximativ 7.000. Suedia a întrerupt anterior administrarea altor vaccinuri COVID-19.

În timp ce a decis să administreze vaccinul Spikevax de la Moderna doar persoanelor născute începând cu 1991, a decis, pentru moment, să oprească complet AstraZeneca, chiar dacă Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat reintroducerea vaccinului pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

Anunțul Suediei a venit într-un moment în care Comisia Europeană a păstrat tăcerea cu privire la modul în care a achiziționat contractele pentru vaccinul COVID-19 în timpul pandemiei, în timp ce presupusele legături dintre președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și directorul executiv al Pfizer erau puse sub semnul întrebării. La 14 octombrie, Parchetul European (EPPO) a anunțat deschiderea unei anchete privind achiziția de vaccinuri de către Comisia Europeană în timpul pandemiei.

Suedia nu este singura țară care face acest lucru

Autoritățile finlandeze au refuzat  să recomande rapeluri bivalente pentru persoanele tinere și pentru copii și au recunoscut că vaccinurile cauzează daune sistemului imunitar:

Institutul finlandez pentru Sănătate și Bunăstare (THL) nu recomandă în prezent un vaccin de rapel coronavirus de toamnă târzie pentru profesioniștii din domeniul sănătății și al serviciilor sociale care nu au boli cronice. Această chestiune a fost larg mediatizată, dar THL nu face în prezent nicio modificare la recomandarea sa emisă la sfârșitul lunii septembrie.

„Monitorizăm în permanență situația coronavirusului și noile date de cercetare privind vaccinurile. Dacă vor exista motive medicale și epidemiologice pentru a face acest lucru, ne vom schimba recomandările de vaccinare, dar nu există astfel de motive în acest moment. Dorința de a primi un vaccin de rapel nu este un motiv suficient pentru a emite o recomandare. În acest moment, nu există suficiente date de cercetare care să susțină recomandarea unui vaccin de rapel la sfârșitul toamnei pentru profesioniștii din domeniul sănătății și al serviciilor sociale. Vaccinurile originale împotriva coronavirusului, de exemplu, nu oferă o protecție eficientă și nici pe termen lung împotriva infecțiilor cu coronavirus, a infecțiozității sau a formelor ușoare ale bolii, iar noi nu știm încă suficient de multe despre vaccinurile pentru noile variante", spune Hanna Nohynek, medic-șef la THL.

Recomandările privind vaccinurile împotriva coronavirusului se bazează pe evaluările Comitetului consultativ național pentru vaccinuri și ale Institutului finlandez pentru sănătate și bunăstare.

Adulții fără boli cronice sunt bine protejați împotriva îmbolnăvirilor grave cu coronavirusuri

Riscul de a dezvolta o formă severă a bolii prin infectarea cu  variantele Omicron care circulă în prezent este foarte scăzut pentru adulții la vârsta activă, fără boli cronice.

„Persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, fără boli cronice, care lucrează în domeniul sănătății, la fel ca și persoanele care lucrează în alte profesii, nu au nevoie de protecție suplimentară. Profesioniștii din domeniul sănătății și al serviciilor sociale sunt bine protejați împotriva îmbolnăvirilor grave cu coronavirus. Dacă vaccinurile vor fi folosite pentru protecție indirectă, adică pentru a proteja pacienții prin vaccinarea profesioniștilor din domeniul sănătății și al serviciilor sociale, acestea ar trebui să fie atât de eficiente încât să aibă sens ca adulții sănătoși să le ia. Dacă impactul este incert, acesta nu este suficient pentru a justifica recomandarea unui vaccin de rapel", spune medicul-șef al THL, Tuija Leino.  

De ce este poziția finlandeză diferită de cea a altor țări europene?

Unele țări europene recomandă sau oferă doze de rapel în această toamnă profesioniștilor din domeniul sănătății și al serviciilor sociale.  Potrivit lui Nohynek, aceste poziții diferite se datorează faptului că  statele cer diferite tipuri de dovezi pentru a emite o recomandare. Depinde, de asemenea, de cine face recomandarea și de ceea ce se dorește a se obține prin aceasta. În mod normal, este o instituție sau un minister al sănătății publice care poate emite recomandări de vaccinare. 

Danemarca, pe de altă parte, recomandă rapelul de la sfârșitul toamnei doar pentru profesioniștii din domeniul sănătății și al serviciilor sociale care tratează persoanele în vârstă și pentru  cei care prezintă risc de îmbolnăvire gravă cu coronavirus. În prezent, Norvegia nu recomandă și nu oferă rapelul pentru această toamnă  profesioniștilor din domeniul sănătății. 

https://www.activenews.ro/stiri/Suedia-Finlanda-si-Norvegia-nu-recomanda-rapelul-%E2%80%9EMonitorizam-situatia-indeaproape-si-asteptam-mai-multe-date-177206

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu