ACASĂ
Etichete
3.11.2022
Astăzi are loc reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema armelor biologice găsite în Ucraina
Kamala Harris, întrebată de un reporter din Polonia despre refugiații ucraineni, vicepreședinta SUA a izbucnit în râs
Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, care este așteptată astăzi să sosească în România și va fi primită la ora 14:00 la Cotroceni, a râs la întâlnirea de joi cu președintele Poloniei atunci când o jurnalistă i-a pus întrebarea dacă SUA vor primi refugiați din Ucraina. „Prietenul la nevoie se cunoaște”, a spus Harris și a izbucnit în râs ca după o glumă bună, ignorând faptul că subiectul era tragedia unor oameni care fug din calea războiului.
Momentul stânjenitor a avut loc în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, la Varșovia.
Celor doi lideri li s-au adresat întrebări similare cu privire la acceptarea de către SUA a refugiaților ucraineni sau la atenuarea în alt mod a presiunii asupra resurselor umanitare tensionate ale Poloniei.
După ce reporterul și-a pus întrebările, Harris și Duda s-au privit unul pe celălalt ca și cum fiecare se aștepta ca celălalt să răspundă primul.
"OK", a spus în cele din urmă Harris, stârnind chicoteli din partea lui Duda și a reporterilor adunați.
"Prietenul la nevoie se cunoaște", a adăugat vicepreședintele, înainte de a râde zgomotos de propria replică. După ce veselia s-a stins, Duda a confirmat că i-a cerut lui Harris să ajute la accelerarea procesului consular pentru ca refugiații ucraineni care au rude în SUA să poată să stea la ele.
"Nu îi vom trimite înapoi în ceea ce este o zonă de război", a spus Harris în cele din urmă.
Fosta secretară de presă a lui Zelenski, Iuliia Mendel, care a lucrat pentru președinția ucraineană între iunie 2019 și iulie 2021, a scris pe Twitter că ar fi „o tragedie” dacă vicepreședinta Kamala Harris ar deveni președinta SUA, dar și-a șters postarea la scurt timp, potrivit The Daily Mail.
Criticii s-au înghesuit s-o atace pe vicepreședintă pe Twitter, spunând că tragedia refugiaților „nu este un subiect de râs”.
„Doar Kamala Harris ar găsi de cuviință să râdă atunci când vorbește despre subiectul refugiaților ucraineni”, a scris pe Twitter Benny Johnson, de la grupul conservator Turning Point USA.
„Kamala Harris a fost foarte constantă cu ea însăși cu prilejul declarațiilor în direct alături de președintele Poloniei”, a declarat fostul consilier de campanie al lui Donald Trump, George Papadopoulos. „Ea râde cu totul și cu totul deplasat. Din nou. A vorbi despre refugiați nu e de râs. Că râde de așa ceva este aberant”.
„Nimic din toate astea nu este amuzant”, a adăugat Janice Dean, meteorolog senior la Fox News.
Nu este prima dată când Kamala Harris este criticată pentru că râde într-un moment nepotrivit. În august, ea a întrerupt o întrebare a reporterilor despre retragerea dezastruoasă a SUA din Afganistan spunând: „Stați așa, stați așa - mai încet, toată lumea”, înainte de a izbucni în chicoteli, potrivit The New York Post.
La momentul respectiv, fosta coprezentatoare a emisiunii „The View”, Meghan McCain, a sugerat că Harris are „ceva probleme reale” și a comparat-o cu The Jocker, personajul negativ din „Batman”.
„Este vicepreședinte și a avut suficient timp și resurse să se antreneze mediatic pentru a nu mai reacționa la ABSOLUT fiecare situație de criză ca și cum ar intra într-o emisiune nocturnă” de divertisment, a scris McCain pe Twitter. „Are ieșiri atât de labile”, a concluzionat prezentatoarea.
Statul își face platformă de urmărire a presei online
Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul României, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri, pregătește o platformă informatică, ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare și propagandă în contextul conflictului din Ucraina, scrie Profit.ro.
Echipa de comunicare a Guvernului a cerut departamentelor de relații publice din toate ministerele, într-un mesaj comun transmis pe e-mail (detalii mai jos), să desemneze câte un reprezentant în grupul de lucru și să vină, până vineri, 11 martie, cu observații pe narativele și cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare și în parametrii de analiză.
Potrivit propunerilor transmise, prima dintre combinațiile de cuvinte care vor aprinde becuri roșii de posibilă dezinformare și propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în același text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau președintele Klaus Iohannis cu un context de “corupție” ori “incompetență”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtișag”. Pentru presa de investigație, spre exemplu, orice articol care ar semnala acte de corupție, incompetență sau alte deficiențe în Executiv l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse în algoritmii platformei, scrie profit .ro.
La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe rețele sociale. Comunicatorii guvernului consideră că, în actualul context, narativul „Palierul de decizie de la București este corupt” este un narativ al dezinformării și propagandei. O generalizare ce trece de preocuparea firească a autorităților de a găsi instrumente care să permită reacții rapide la informații false, într-un context militar și politic extrem de tensionat.
Distingerea informațiilor false și a propagandei poate fi problematică și în cazul “markerilor” propuși la alte “narative de dezinformare” ce vor fi scanate de platforma guvernului în mediul online, pentru a fi contracarate. “Lipsa consensului”, „tradiții”, „spiritualitate”, „extindere” sunt, în percepția comunicatorilor guvernamentali, “markeri ai dezinformării”, termeni „încărcați”, specifici discursului de dezinformare”, dacă sunt asociați, după caz, unor “subiecți” precum NATO, România, Bruxelles, Ursula, Stoltenberg, Geoană, și alții.
Ce vor face mai departe Guvernul și Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, cu datele pe care platforma informatică le va interpreta ca fiind dezinformare sau propagandă în mediul online? Potrivit explicațiilor date comunicatorilor din Guvern, vor ajuta autoritățile să le contracareze rapid prin comunicate de presă, intervenții în studiourile TV, opinii de experți, etc, scrie profit.ro.
https://www.cotidianul.ro/statul-isi-face-platforma-de-urmarire-a-presei-online/