7.21.2020

„Tot ceea ce face Orban în ultima perioadă este în neregulă. Dar dacă publicul aplaudă și opoziția votează legile, noi ce să mai zicem? Să ne aducem aminte că la noi și epidemia este ilegală, având în vedere că nu există niciun act oficial prin care să se declare epidemia ? Domnul Orban pare că nu știe că legile nu se aplică retroactiv. ”


Bucurie mare în guvern: de astăzi legea carantinei intră în vigoare. Premierul Ludovic Orban a făcut o serie de anunțuri la finalul videoconferinţei de la Ministerul Sănătății cu reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică pe tema modului de gestionare a crizei sanitare.

„Discuţia a fost extrem de importantă pentru că am stabilit măsuri imediate. De asemenea, s-a discutat despre actele normative subsecvente care trebuie emise în aplicarea legii. Prima şi cea mai importantă problemă este legată de cei peste 4.000 de cetăţeni români care fie au ieşit la cerere din spital înainte de a fi vindecaţi, fie au fost diagnosticaţi pozitiv şi nu s-au internat. Pentru aceste cazuri, Direcţiile de Sănătate Publică (…) vor emite decizii care să cuprindă, pe de-o parte, obligativitatea izolării la domiciliu, pe de altă parte, reevaluarea stării de sănătate prin diagnosticare, urmând ca în cazul în care s-au vindecat, testul ieşind negativ, normal, să iasă din izolare, iar în cazul în care sunt pozitivi, dacă sunt asimptomatici – să rămână 14 zile în izolare la domiciliu, sub tratament, iar dacă au simptome care necesită internarea să se dispună prin decizii ale DSP internarea în spital”, a explicat Ludovic Orban.

Luni, premierul Orban a făcut precizarea DSP va trimite toată baza de date cu bolnavii COVID la Ministerul de Interne, împreună cu datele de contact ale acestor persoane.

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat pentru Q Magazine că „nu este în regulă ceea ce face premierul Orban”.

„Tot ceea ce face Orban în ultima perioadă este în neregulă. Dar dacă publicul aplaudă și opoziția votează legile, noi ce să mai zicem? Să ne aducem aminte că la noi și epidemia este ilegală, având în vedere că nu există niciun act oficial prin care să se declare epidemia? Domnul Orban pare că nu știe că legile nu se aplică retroactiv. În mod normal nu ar putea să îi vâneze pe cei care s-au externat înainte de intrarea în vigoare a legii. Deși legea carantinei este, teoretic, de azi în vigoare ea nu poate fi aplicată până când nu se dau legile subsecvente. În lege nu este precizat care sunt factorii înalt patogeni care ar trebui luați în considerare. Nu poți considera pe cineva suspect dacă nu ai această precizare făcută. Constat că pentru domnul Orban, tiparul legal este o chestie care deranjează. Nu contează legalitatea, contează să-și vadă ei împlinite planurile. Sigur că nu este legal ca DSP să trimită dosarele pacienților la MAI, dar ce mai contează?”, a declarat pentru Q Magazine avocatul Gheorghe Piperea.

sursa:https://www.qmagazine.ro/piperea-legea-nu-este-retroactiva-domnule-orban/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu