8.27.2020

200 de intelectuali îl roagă pe Iohannis să se facă de rîs în „Cazul Belarus”

 


În plină criză coronavirus și în fața unei iminente crize politice, 200 de intelectuali români au demonstrat că nu au nici o legătură cu realitățile din România, cu problemele care frămîntă societatea românească. Zilele trecute, 200 dintre ei au redactat o Scrisoare deschisă, adresată președintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban și ministrului de Externe Bogdan Aurescu, în care le cer destinatarilor să intervină în criza din… Belarus!

CINE SÎNT SEMNATARII PENIBILEI SCRISORI?

Lista celor 200 de personalități semnatare ale acestei Scrisori ridicole pare să fie o adevărată deconspirare a apartenenței lor la grupuri de interese ce nu nimic în comun cu politica internă. Între semnatari îi regăsim pe Andrei Pleșu, fost ministru în mai multe guverne, inclusiv în regimul represiv al lui Ion Iliescu, cel care a înăbușit cu forța Piața Universității din 1990, alături de Mihai Șora, ministrul Educației în același guvern, fost colaborator al Anei Pauker în perioada stalinistă.

Pe aceeași listă figurează și Ana Blandiana, cea care îi dedica ode lui Lenin într-un almanah. Sînt, de asemenea, pe listă și fiii unor vechi staliniști, precum Andrei Cornea, fiul stalinistului Paul Cornea, Vladimir Tismăneanu, fiul staliniștilor Leonte Tismenițki și Hermina Marcusohn.

Din listă nu lipsesc reprezentanții grupului de scriitori care au semnat articole denigratoare la adresa lui Mihai Eminescu în vestitul număr din ”Dilema”: Cezar Paul BădescuRăzvan Rădulescu, Radu Pavel Gheo.

Sînt prezenți și porno-poeții de la Tescani, precum Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie, Cecilia Ștefănescu, Florin Iaru. Nu lipsesc nici veșnicii semnatari ai „Apelurilor” din anii trecuți: Brîndușa Armanca, Cătălin Cioabă, Dan Grigore, Denisa Comănescu, Gabriel Andreescu, Gabriela Adameșteanu, Magda Cârneci, Radu Paraschivescu, Ruxandra Cesereanu, Tudor Chirilă sau Andrei Oișteanu.

Lista este completată de ridicola Cristina Guseth, cea care a fost la un pas să devină ministrul Justiției.

CE ÎI CER SEMNATARII LUI IOHANNIS, ORBAN ȘI AURESCU?

Parcurgînd textul Scrisorii celor 200, ai impresia că semnatarii nu mai pot dormi noaptea de grija Belarusului, deși oricine se poate întreba: dacă sînteți așa de fermi și curajoși, dragi personalități, de ce nu reacționați și față de gravele probleme din România, față de abuzurile colosale legate de pandemie, de miile de români care nu mai sînt primiți în spitale, de amenzile uriașe suportate de niște bătrîni care nu aveau masca pe față, față de măsurile ciudate anunțate înainte de deschiderea anului școlar etc?

Dar, nu! Personalitățile semnatare îi cer lui Klaus Iohannis, Ludovic Orban și Bogdan Aurescu să intervină ferm în politica din Belarus! Mai mult, chiar, le cer imperativ:

– „transmiterea clară a poziției de nerecunoaștere ca președinte ales a lui Alexander Lukașenko

– stabilirea unui termen pentru transferul de putere, prin dialog, de la fostul președinte și actualul uzurpator al puterii în Republica Belarus, Alexander Lukașenko, la opoziție, iar dacă acest transfer de putere nu este posibil, recunoașterea Svetlanei Tihanovskaia ca președinte interimar până vor avea loc alegerile libere

– dacă Alexander Lukașenko va refuza dialogul și va continua să răspundă prin forță, vă rugăm să luați în calcul retragerea acreditării Ambasadorului Republicii Belarus în România”.

Nu mai lipsește decît ca personalitățile să ceară autorităților române să declare război Republicii Belarus! Măi, oameni buni, voi sînteți rupți de lume?

CUM AU REACȚIONAT AUTORITĂȚILE DIN SUA?

Cine citește Scrisoarea celor 200 de personalități ca crede, probabil, că toate țările din lume au reacționat la fel, ceea ce este departe de adevăr. Iată, de pildă, cum au reacționat cei din SUA:

– Donald Trump, președintele SUA: „Urmăresc foarte atent situația din Belarus. Este teribil. Situația din Belarus este teribilă. Nu pare să fie prea multă democrație în Belarus”.

– Mike Pompeo, Secretar de Stat al SUA: „Statele Unite susţin alegeri libere şi corecte care reflectă voinţa poporului din Belarus, ca o chestiune de principiu. Alegerile din 9 august nu au îndeplinit acest standard”. El a cerut regimului de la Minsk să accepte oferta OSCE de a media discuţiile cu opoziţia, precizează presa americană.

După cum se știe, la începutul lunii februarie, însuși Mike Pompeo a efectuat o vizită în Belarus, ocazie cu care s-a întîlnit chiar cu Alexander Lukashenko, ocazie cu care, potrivit BBC, a promis că va oferi Belarusului „tot petrolul de care are nevoie”. „Suntem cel mai mare producător de energie din lume și tot ce trebuie să faci este să ne suni”, i-a spus Pompeo lui Lukashenko la sfîrșitul întîlnirii, subliniind însă: „SUA acordă prioritate respectării drepturilor omului, a unei societăți civile puternice și a libertății presei în toate colțurile lumii. Progresele ulterioare în aceste domenii sunt singura cale către ridicarea sancțiunilor”.

Iată și fotografia publicată de BBC după această întîlnire, prima după 25 de ani a unui Secretar de Stat american în Belarus:



După cum se vede, la nivelul cel mai înalt, americanii preferă să trateaze situația din Belarus pe cale diplomatică, într-un limbaj specific, spre deosebire de cele 200 de personalități de la noi, care aproape că-l asmut pe Klaus Iohannis să se războiască la baionetă cu Alexander Lukashenko!

CE ESTE AIA „POPORUL BIELORUS”?

Și, ca să întregească penibilul Scrisorii lor către Klaus Iohannis, semnatarii acestui apel războinic au și formule aberante, precum „poporul bielorus”, care parcă trimite la bielă-manivelă! De unde au scos-o, numai ei știu, căci țara aceasta, numindu-se „Republica Belarus” (Беларусь), logic este ca locuitorii săi să alcătuiască „poporul belarus”, nu „bielorus”, iar cetățenii săi să fie „belaruși”, nu „bieloruși”, cum scriu personalitățile noastre:



Dar, așa se întîmplă cînd, fără să te doară, îți vine, totuși să te scarpini! Căci, vorba ceea: „țara arde și baba se scarpină”!

sursa:https://www.cotidianul.ro/200-de-intelectuali-il-roaga-pe-iohanis-sa-se-faca-de-ris-in-cazul-b

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu