8.27.2020

Scanările dezvăluie cruzime în spatele mumiilor antice egiptene

 


Egiptul Antic este renumit pentru mumiile sale faraon. Egiptenii antici au mumificat atât animale, cât și oameni. 

O nouă tehnologie non-invazivă a fost folosită, pentru a despacheta digital trei mumii de animale din Marea Britanie. Acest lucru a oferit perspective noi asupra secretelor întunecate ale practicii antice egiptene a mumificării animalelor.

Cele trei mumii de animale, care au făcut obiectul cercetării, se află în colecția Centrului Egipt de la Universitatea Swansea din Marea Britanie. Proiectul de cercetare a fost interdisciplinar și a implicat cercetători de la universitate și din Egiptul central. 

Profesorul Richard Johnston de la Departamentul de Inginerie, a declarat BBC că „Proiectul a început pur și simplu pentru că departamentul de inginerie obișnuia să fie chiar în fața Egiptului, iar în timp ce luam o cafea, am observat că scanerul nostru cu raze X, ar putea dezvălui ceea ce este ascuns în mumiile de animale, așa că am pornim de acolo ".

A fost folosit un scaner Micro-CT, deoarece este mult mai puternic decât un scaner CT și acest lucru a permis echipei să vadă ce se afla în interiorul animalelor mumificate, fără a îndepărta bandajele.

Animalele au fost mumificate și îngropate în Egiptul antic din mai multe motive: ele erau ofrande votive, animale sacre sau animale de companie îndrăgite, îngropațe împreună cu proprietarii lor. 

A existat o întreagă industrie dedicată mumificării creaturilor. După cum au scris cercetătorii în revista Nature, „îngrijitorii dedicați au fost angajați pentru a crește animalele, în timp ce alte animale au fost importate sau colectate din sălbăticie, pentru a satisface cererea de animale îmbălsămate”. Preoții adesea mumificau diferite viețuitoare îndepărtându-le intestinele și tratându-le corpul cu substanțe chimice.

Începând cu secolul al XIX-lea, multe dintre aceste corpuri au fost cercetate, dar a fost dificil să le examinăm fără a distruge specimenele. Scanerul Micro-CT le-a permis cercetătorilor să capteze imagini cu animale neinvaziv. În natură , cercetătorii au scris că scanările au scos la iveală „structuri scheletice, materiale de mumificare și chiar țesuturi moi desecate”.



Cele trei mumii sunt de o pisică, un șarpe și o pasăre și au cel puțin 2.000 de ani. "Pasărea este cel mai probabil un papagal eurasiatic, cu ciocul deteriorat și piciorul stâng", relatează cercetătorii, potrivit ScienceImaginile au dezvăluit că a fost înfășurat și acoperit cu o rășină. 


Șarpele este o cobră și probabil a murit când i s-a rupt coloana vertebrală. Potrivit Science , ea a fost ucisă „în timpul unei proceduri de„ biciuire ”, în care animalele erau apucate de cozi în timp ce capetele erau trântite la pământ”. Acesta a fost într-o formă proastă când a murit și colții i-au fost îndepărtați, posibil pentru a proteja îmbălsămătorii de veninul său. Există rășină în gura cobrei și, potrivit Științei , „aceasta făcea parte din procedura de„ deschidere a gurii ”. Aceasta a fost o practică obișnuită, pentru ca respectiva creatură să poată respira, mânca și chiar să vorbească în viața de apoi.


Scanările au relevat că mumia celuilalt animal era o pisică . „Pisica, după cum au dezvăluit scanările, a fost probabil un pisoi domesticit, cu vârsta mai mică de cinci luni când a murit”, relatează Science AlertPisicile domestice au jucat un rol important în viața socială și religioasă egipteană și diverse zeități sunt reprezentate cu capetele acestor animale.

Animalul avea gâtul rupt, iar aceasta era o metodă obișnuită de a ucide pisici, care erau adesea mumificate. Cu toate acestea, vertebrele ar fi putut fi rupte, deoarece embalmerii încercau să țină capul pisicii în poziție verticală. Animalul a fost probabil crescut pentru a fi îmbălsămat, iar cercetătorii au scris în Nature următoarele: „capul său era decorat cu o mască de moarte”. Probabil a fost o ofertă votivă pentru o zeitate.



Egiptologul Carolyn Graves-Brown, unul dintre autorii conducători ai studiului, a declarat pentru Daily Mail : „Descoperirile noastre au arătat noi perspective asupra mumificării animalelor, a religiei și a relațiilor om-animale din Egiptul antic”. 

Zeci de milioane de animale mumificate se crede că sunt îngropate în tot Egiptul. Profesorul Johnson a declarat pentru Daily Mail că „lucrarea ar putea oferi un șablon pentru cercetările viitoare”.

Tehnologia imagistică a scos la iveală mult mai multe despre mumiile animale decât studiile anterioare. Au arătat că aceste animale au fost ucise crud și abuzate, înainte de a muri. Studiile viitoare asupra creaturilor obișnuite îmbălsămate, cum ar fi câinii, pot dezvălui și mai multe despre credințele și practicile vechilor egipteni și relațiile lor cu animalele.



sursa:https://www.ancient-origins.es/noticias-historia-arqueologia/momias-animales-ritual-006385

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu