8.20.2020

Augustin Zegrean: Cine spune că nu se poate depune moţiune de cenzură în timpul vacanţei parlamentare este în afara Constituţiei

 

„Am luat decizia să declanșăm conflictul juridic de natură constituțiomală înyte Guvern ți Parlament privind depunerea moțiuni de cenzură, Sesizarea suntem pregătiți să o finalizăm și o vom depune fie astăzi, fie mâine”, a declarat Ludovic Orban astăzi după citirea Moțiunii de cenzură a PSD.

Curios este faptul că premierul a spus în nenumărate rânduri că actuala Curte Constituțională „pare a fi filiala PSD” și a promis că după alegeri va propune modificări pentru ca „această Curte să intre în cadru constituțional”, lăsând să înțeleagă că acum este neconstituțională.

„Sigur că nimeni nu poate fi oprit să depună plângere la Curte. Este dreptul de a se adresa justiţiei, este un drept fundamental şi constituţional, nu ţi-l poate lua nimeni. Problema este cineva va câştiga, dacă va sesiza Curtea Constituţională. Evident, conflict juridic de natură constituţională nu este prin faptul că s-a depus o moţiune de cenzură. Parlamentul este în funcţie de la învestire până la expirarea mandatului. În toată această perioadă Guvernul este responsabil, este răspunzător în faţa Parlamentului, pentru că în sistemul nostru constituţional Guvernul este numit în baza votului de încredere acordat de către Parlament şi Parlamentul poate retrage acest vot de încredere oricând, nu numai în sesiune, sau numai duminica sau numai toamna. Oricând”, a afirmat Augustin Zegrean la Digi 24.

„Nu este vacanţă parlamentară. Nu se vorbeşte în Constituţie de vacanţă parlamentară. În Constituţie spune că Parlamentul lucrează în două sesiuni ordinare, două sesiuni pe an, una începe în februarie şi se sfârşeşte în iunie, alta începe în septembrie şi se sfârşeşte în decembrie. Rămân 4 luni în care parlamentarii sunt în funcţie, dar îşi desfăşoară activitatea în teritoriu, în circumscripţiile electorale. În această perioadă pot fi convocate sesiuni extraordinare şi nu scrie în Constituţie ce nu se poate face în sesiune sau că nu s-ar putea depune moţiune de cenzură în sesiune extraordinară. Nu este nicio diferenţă din punct de vedere al Parlamentului, al activităţii parlamentare între sesiunea ordinară şi sesiunea extraordinară. Deci cine spune că nu se poate depune moţiune de cenzură în timpul vacanţei parlamentare este în afara Constituţiei”.

sursa:https://www.qmagazine.ro/augustin-zegrean-cine-spune-ca-nu-se-poate-depune-motiune-de-cenzura-in-timpul-vacantei-parlamentare-este-in-afara-constitutiei/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu