8.15.2020

Hominidul CTP – „idiot”, „măgar”, „grotesc”, „nesimțit”, „cretin”, „ticălos”

 

Toate aceste etichetări, pe care mi-ar fi jenă să le îndrept către orice om de pe planetă, au fost aruncate – toate odată – spre regizorul Cristi Puiu și publicul de la TIFF de către Cristian Tudor Popescu. Greu, foarte greu de înțeles în termeni normali această reacție a unui jurnalist, cu condiția ca un examen medico-legal să ne dovedească grave tulburări. Numai în această din urmă situație, reacția lui CTP poate fi trecută cu vederea și încadrată în ceea ce definesc cunoscutele expresii: „nu știe omul ce vorbește” sau „vorbește gura fără el”.

Să revedem contextul în care au fost folosite aceste cuvinte dure adresate de CTP regizorului Cristi Puiu și chiar spectatorilor de la Cluj:

– „dînsul a făcut o măgărie agitatorică menită să-i promoveze filmul

– „ar trebui să îl consider pe dl. Puiu, pe distinsul regizor Cristi Puiu, de-a dreptul idiot

– „ar trebui să alătur și calificativul „nesimțit” la ceea ce a făcut dl. Puiu

– „e vorba de cretini și de ticăloși! Ca să aplauzi așa ceva, trebuie să fii cretinticălos sau și una, și alta

– „dar de ce nu respectă regulile? De ce vine cu zicerea asta și grotescă, ca să mai adaug un calificativ”

– „Cine sunt cei care au aplaudat? Hominizii, cei care se înghesuie acum pe litoral bot în bot, fund în fund, fără să țină seama de niciun fel de regulă, ăia de se tratează acum cu bere și cu grătar… Într-un cuvînt, e vorba de cretini și de ticăloși! Ca să aplauzi așa ceva, trebuie să fii cretinticălos sau și una, și alta”.

Toate aceste cuvinte dure n-au fost postate pe Facebook, acolo unde limbajul de acest tip nu mai surprinde pe nimeni, ci la televizor, pe Digi24, acolo unde, de ani de zile, CTP își varsă otrava pe care i-au înmînat-o anumite structuri, indicîndu-i-se de fiecare dată și ținta. CTP pare în fața unora că ar avea și libertatea de expresie, numai că, pentru cei care au memorie, libertatea lui este una dirijată, căci vorbe de acest fel nu sînt adresate oricui, ci doar unora, aleși pe sprînceană de altcineva!

Dar, pentru cei care-l cunosc, ăsta a fost CTP dintotdeauna. Și atunci cînd tuna și fulgera împotriva studenților din Piața Universității, în timp ce lăuda acțiunea minerilor din iunie 1990, și atunci cînd mînca din mîna lui Dan Voiculescu la Antena 1, și atunci cînd ciugulea din mîna lui Sorin Ovidiu Vântu la Realitatea TV sau cînd îl pupa vîrtos în fund pe Traian Băsescu în timp ce acesta era la Putere, dar se văzuse suspendat.

Acum, cu atacul dur și total nejustificat la adresa lui Cristi Puiu, CTP n-a făcut altceva decît să arunce cu rahat (sic!) în ventilator, simțindu-se, probabil, bine sub dușul care a urmat. Lui CTP nu-i pasă de reacțiile pe care le-a generat pentru că are o lungă experiență ca „eat shit”, cum spun englezii.

Oricum ai da-o, oricum ai întoarce-o, reacția lui CTP depășește cu mult nivelul unei simple opinii. Era treaba lui Popescu că regizorul Cristi Puiu crede că masca purtată la cinematograf este o măsură excesivă și chiar periculoasă? Evident, nu. Astfel de opinii sînt exprimate de mulți alții, nu numai în România, și nimeni nu sare de fund în sus, ci, eventual, își spun propria părere că masca este o protecție eficientă împotriva Coronavirusului. Dar, să-i faci idioți sau cretini pe cei care cred altfel trezește suspiciuni.

Și, într-adevăr, reacția lui CTP împotriva lui Cristi Puiu nu este deloc întîmplătoare. Cristi Puiu nu este medic, ca Astărăstoaie sau Monica Pop, de pildă, care cred și ei că măsurile decise de autorități sînt excesive. Cu ei nu se pune CTP. Dar Cristi Puiu este regizor, deci unul dintre cetățenii care nu vorbesc profesional despre Covid și măști, ci, la fel ca actrița Carmen Tănase sau jurnalistul Ion Cristoiu, vorbesc despre ceea ce cred ei, în forul lor interior, analizînd diverse teorii vehiculate în spațiul public.

Cristi Puiu, în intervenția sa de la TIFF, venea însă să amplifice ideea eșecului autorităților în combaterea Coronavirusului din perspectiva nespecialistului în virusologie, adică din punctul de vedere al omului simplu! Numai că, spre deosebire de controversele dintre specialiști, aceste persoane cu notorietate se alătură opiniei publice care nu mai are încredere în deciziile autorităților. Aici este buba care-l doare pe CTP!

De fapt, nu pe el îl doare, ci el doar se văicărește în numele autorităților. Așa cum a făcut și cu Laura Codruța Kovesi, în acel celebru interviu, cînd, la final, o întreba: „V-ați gîndit vreun moment la posibilitatea suprimării dvs. fizice?” Surprinsă de întrebarea prostească a lui CTP, Kovesi a spus: „Nu m-am gîndit!”, dar CTP, ca un valet credincios, a sărit ca ars: „Eu, da!” Exact așa a reacționat acum, punîndu-se în pielea lui Orban, Iohannis, Arafat sau Tătaru.

De zeci de ani este cunoscută expresia „idiot util”, folosită pentru cozile de topor ale Sistemului, expresie intrată în ultima vreme în limbajul serviciilor secrete, definindu-i pe cei care fac jocul serviciilor fără a fi în structura acestora. Sînt proștii aceia care cad în plasa serviciilor prin propriile greșeli, de care profită specialiștii în racolare.

Odată cu CTP, se naște o nouă categorie, aceea de „IDIOT INUTIL”! Este cel care se bagă singur în seamă, cel care suferă în numele altora, sperînd ca el să se vindece în timp ce altcineva ia tratamentul! Este cel care, întîlnindu-se cu cineva, se repede să-i spună „vai, ce cravată frumoasă aveți!”, deși acela știe bine că are o cravată oribilă. Este cel care se teme că Laura Codruța Kovesi va fi suprimată fizic, deși femeia spune clar că nici nu s-a gîndit la așa ceva.

Idiotul acesta inutil este Cristian Tudor Popescu

sursa:https://www.cotidianul.ro/hominidul-ctp-idiot-maga

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu