8.17.2020

Microparticule de plastic, găsite în toate ţesuturile umane studiate. Atenție la Sarea de Mare, Apa Potabilă și multe altele ...

 

O nouă metodă ar putea ajuta la detectarea de microparticule de plastic în ţesuturile şi organele umane, permiţând oamenilor de ştiinţă să studieze impactul pe care poluarea plastică a mediului îl are asupra sănătăţii noastre, informează luni New Scientist şi Science Focus, preluate de Agerpres.


Rolf Halden de la Universitatea de Stat din Arizona şi colegii săi au identificat, anul trecut, molecule de materiale plastice utilizate în mod frecvent, cum ar fi bisfenol A (BPA), în eşantioane de ficat uman şi ţesut gras. Ulterior, ei au aprofundat aceste studii încercând să afle dacă şi particule mai mari de microplastic ar putea fi detectate, în cazul în care acestea pătrund în ţesuturile umane.

Cercetătorii au studiat 47 de eşantioane de ţesut uman din plămâni, ficat, splină şi rinichi, existente într-o bază de ţesuturi utilizată pentru studierea bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer, pe care le-au analizat pentru a afla dacă pot fi detectate şi cuantificate fragmente de microplastic prezente în eşantioane folosind metode spectroscopice cunoscute.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că a fost posibil să identifice zeci de tipuri de componente din plastic, inclusiv policarbonat, tereftalat de polietilenă (PET) şi polietilenă, pe lângă bisfenol A.

''Suntem literalmente înconjuraţi de plastic în viaţa noastră de zi cu zi. Ne aflăm în prezent în poziţia în care putem defini mai bine poluarea cu plastic în corpul uman'', a declarat Halden. ''Dacă, unde şi în ce măsură se acumulează fragmente de plastic în diferite ţesuturi şi organe umane se află în centrul cercetărilor în curs de desfăşurare'', a precizat specialistul.

''Materiale plastice care contaminează mediul pot fi găsite în fiecare zonă de pe glob, iar în câteva decenii scurte am trecut de la a considera plasticul un beneficiu minunat la a-l considera o ameninţare'', a declarat unul dintre coautorii studiului, Charles Rolsky. ''Există dovezi că plasticul îşi croieşte calea în corpurile noastre, dar foarte puţine studii au analizat ce se întâmplă acolo. Şi, la acest moment, nu ştim dacă acest plastic este doar o pacoste sau dacă reprezintă un pericol la adresa sănătăţii umane, a adăugat cercetătorul.


Sarea de mare este contaminată cu particule de plastic, indiferent de ţara de origine, spun cercetătorii


Mai multe studii au arătat prezenţa microparticulelor de plastic în mostre de sare de mare din Statele Unite, Europa şi China, o dovadă în plus pentru susţinerea ideii că poluarea cu plastic afectează întreg mediul înconjurător, informează ediţia electronică a The Guardian.

Sarea de mare din întreaga lume este contaminată cu elemnete poluatoare din plastic, fapt ce se adaugă temerilor exprimate de cercetători potrivit cărora microparticulele de plastic sunt prezente peste tot în mediul înconjurător şi ajung în hrana umană din cauza utilizării sării de masă de provenineţă marină.   Potrivit cercetătorilor, cea mai mare parte a contaminării este realizată cu microfibre de plastic provenind de la obiecte de unică folosinţă, cum sunt sticlele de apă. Anual, în oceane ajung până la 12,7 milioane de tone de plastic, echivalentul descărcării în fiecare minut a unui camion de gunoi plin cu plastic în oceanele lumii, potrivit ONU.   Efectele ingerării de microparticule de plastic asupra sănătăţii umane nu sunt cunoscute. Cercetătorii au depus eforturi în a studia urmările consumului involuntar de plastic de către oameni, dar nu pot găsi un grup de subiecţi de control care să nu fi fost expus microparticulelor de plastic.

Mai mult, nu doar sarea marină este contaminată cu plastic, ci toate produsele de origine marină, potrivit unui stduiu al unor experţi spanioli publicat în august în revista Nature. Potrivit studiilor, cel mai adesea, microparticulele de plastic responsabile de contaminare sunt de tipul PET (teraftalat de polietilenă), compus din care sunt fabricate recipientele pentru apă şi băuturi răcoritoare.   De asemenea, experţii avertizează că nu e importantă ţara de origine a sării de mare, pentru că ea este obţinută peste tot la fel, din apa mării, care la rândul său este poluată cu microparticule de plastic.   Plasticul nu poluează doar sarea de masă obţinută din apă de mare, ci chiar şi apa potabilă, potrivit unu studiu american publicat săptămâna aceasta care a relevat prezenţa microparticulelor de plastic în apa potabilă din 14 ţări. 

O persoană ar putea înghiţi între 3 şi 4.000 de astfel de microparticule pe an.


Bucăţi microscopice de plastic de culoare albastră, înconjurate de fitoplancton, colectate cu ajutorul unei plase extrafine, văzute la microscop. Foto  Alex Hofford/EPA


surse:https://science.hotnews.ro/stiri-stiintele_vietii-24235739-microparticule-plastic-gasite-cercetatori-toate-tesuturile-umane-studiate.htmhttps://adevarul.ro/tech/stiinta/sarea-mare-contaminata-particule-plastic-indiferent-tara-origine-spun-cercetatorii-1_59b40b805ab6550cb801fd79/index.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu