9.03.2020

Asfalt tango cu Emil Boc

 


Primarul Clujului, Emil Boc, a început să-și scoată tot mai des capul tot mai pleșuv într-o emisiune de propagandă ieftină moderată de o fosta purtătoare de cuvânt iohannist. Boc vrea să ne convingă iar că este „unitatea de măsură a onestității”, cum l-a catalogat părintele său spiritual Traian Băsescu, acum vreo 16 ani, când i-a predat șefia PD. Că nu este așa o pot demonstra câteva amintiri sau întrebări legate de relațiile și afacerile sale cu turcii lui Băsescu de la firmele Kiatt Group și King Entreprises, cu protejații lui Blejnar și Coldea, de la firma româno-cipriotă Oscar Downstream, cu afacerista arestată în cazul Ayahuasca, Vanessa Youness, sau cu unii dezvoltatori imobiliari din Cluj Napoca.

S-a dedulcit primarul Clujului la mită cu păr?

Firmele Kiatt Group și King Entreprises au fost deținute de oamenii de afaceri turci Mustafa Bekar și Tamer Atalay, ultimul fiind președintele Camerei de Comerț Româno-Turce. Kiatt Group era profilată pe reparația și reabilitarea de străzi, iar King Entreprises pe amenajarea sau reabilitarea locurilor de joacă. Ambele firme au prins cheag în București în timpul mandatului de primar general al lui Traian Băsescu. După ce a fost ales primar al Clujului în 2004, la comandă șefului sau politic, Emil Boc le-a făcut pârtie celor două firme turcești și în urbea de poalele Feleacului. Reprezentanta celor două firme pe lângă primarul Emil Boc a fost o tânăra din pepinieră dâmbovițeană a PD, Liliana Călin. Kiatt Group a primit în 2004 primul contract de întreținere străzi din partea primăriei conduse de Boc, iar în 2006 a fost atribuit primul contract pentru amenajarea de locuri de joacă firmei King Entreprises. În cursul primului mandat de primar al lui Boc, Clujul a fost năpădit de locuri de joacă amenajate de King Entreprises, care a încasat nu mai puțîn de 30 de milioane de lei de la municipalitatea clujeană. În plus, șefa de atunci a Inspectoratului Școlar Județean Cluj, promovată în această funcție taman de liderul PD, Emil Boc, a solicitat tuturor grădinițelor și școlilor să amenajeze sau să reabiliteze locuri de joacă cu această firma.

După succesul deosebit înregistrat cu locurile de joacă la Cluj, tânăra Liliana Călin a fost cooptată asociat în King Entreprises, dobandind 10% din părțile sociale al firmei. Coincidența face că acesta era procentul pe care-l percepeau din valoarea contractelor majoritatea primarilor în perioada respectivă. În dată de 7 mai 2007, paparazzii de la CANCAN l-au surprins în București pe Emil Boc când i-a cumpărat și trimis Lilianei Călin, la sediul firmei King Enreprises, un cățeluș de plus aproape cât el de mare. Aceiași paparazzi au constatat că tânăra și-a petrecut noaptea ce a urmat în apartamentul în care adăsta primarul Clujului când venea în capitală pentru a participa la ședințe sau alte evenimente în calitate de președinte al PD. Coincidență face că, înainte cu doar patru zile, respectiv în 3 mai, Primăria condusă de Boc a încheiat cu firma Kiatt trei contracte cadru de lucrări (care au fost înregistrate sub nr. 35994/03.05.2007, 35996/03.05.2007 și 35997/03.05.2007). În anul respectiv, Kiatt Group a primit un contract pentru reparații străzi în valoare de 10 milioane de euro, cel mai mare contract atribuit până atunci de municipalitatea clujeană în domeniu. Ulterior, presă de scandal a denumit-o pe Liliana Călin „amanta lui Boc”, iar cei doi amorezi au avut probleme în familiile lor. După ce a devenit premier în decembrie 2008, Emil Boc a încercat să-l consoleze pe soțul Lilianei Călin, Dragoș Bogdan, numindu-l vicepreședinte al ANAF pe criterii numai de el știute. Nu a fost însă o numire cu noroc, pentru c, după câțiva ani, Dragoș Bogdan avea să fie arestat și condamnat în dosarul în care principala protagonista a fost șefa DIICOT, Alina Bica, având ca obiect despăgubirile de circa 130 de milioane de euro acordate de ANRP omului de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu. Soțul Lilianei Călin a fost legat de această afacere în calitate de membru al Comisiei Centrale de Stabilire a Despăgubirilor, în care a fost reprezentantul Ministerului Finanțelor. Dacă tot face paradă de onestitate, primarul Clujului ar trebui să clarifice dacă a beneficiat atunci de un peșcheș sexual, denumit în jargonul penalistilor și „mită cu păr”.

Nașul și cu finul au plătit tribut un miliard

Afacerile afaltatorilor turci de la Kiatt Group au înflorit și mai tare pe meleagurile clujene după ce Emil Boc a devenit premier în decembrie 2008 , iar funcția de primar al Clujului a fost preluată de Sorin Apostu, omul sau cel mai de încredere din primărie. Boc i-a delegat inițial atribuțiile de primar, iar ulterior l-a girat și sprijinit politic pentru a fi ales primar deplin. În decembrie 2010 municipalitatea clujeană a încheiat cu asocierea dintre firmele Kiatt și Diferit (o societate comercială aflată în siajul deputatului de Bistrița-Năsăud, Ioan Oltean, devenit secretar general al PDL și bun amic cu Boc) un contract în valoare de 600 milioane de lei, pentru reabilitarea unor străzi din Cluj-Napoca. A fost cel mai mare contract atribuit vreodată de primăria din Cluj pentru reabilitare străzi și unul din cele mai mari la nivel național. Firma turcească a fost asistată atunci că avocat de către fostul ministru al justiției și președinte al PNL, Valeriu Stoica, devenit între timp amic cu președintele Traian Băsescu și vicepreședinte al PDL. După niciun an de la semnarea contractului, primarul Apostu avea să fie arestat pentru mai multe infracțiuni de luare de mită, pentru care va fi condamnat definitiv la o pedeapsa de 4 ani și 6 luni de închisoare. Procurorii anticorupție l-au acuzat în dosarul respectiv pe patronul Kiatt Group, Mustafa Bekar, că i-ar fi achitat primarului Apostu o cursa de avion și o cazare la hotelul Marriot din București, precum și că ar fi plătit mai multe haine cumpărate de soția edilului șef de la un mall din Cluj.

Firma turcească a beneficiat în perioada respectivă de multă atenție și din partea Consiliului Județean Cluj, unde a devenit președinte în 2008 un alt apropiat al lui Boc, Alin Tișe, căruia primarul premier i-a fost nas de căsătorie. În 2011, finul lui Boc a atribuit unei asocieri în care firma Kiatt Group avea calitatea de lider cel mai mare contract de reabilitare drumuri județene din istoria Consiliului Județean. Obiectul contractului era reabilitarea a 438 kilometri de drumuri județene, iar valoarea acestuia era de 281 milioane lei. După câteva luni de la atribuirea acestui contract, președintele comisiei de licitație, Radu Bica, care deținea funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj (pentru care a fost recomandat de liderul maxim Emil Boc), avea să fie arestat pentru fapte de corupție, pentru care a fost condamnat ulterior la 5 ani de închisoare. În perioada 2004-2012 asfaltatorii turci de la Kiatt au beneficiat de contracte în valoare de circa un miliard de lei din partea administrației municipale și a administrației județene care se aflau sub conducerea sau sub influență lui Boc. După ce Emil Boc a redevenit primar al Clujului, în 2012, firma turcească a mai încasat 183 milioane de lei de la municipalitatea clujeană. După ce Traian Băsescu a părăsit Palatul Cotroceni în decembrie 2014, Primăria Cluj-Napoca a mai atribuit firmei Kiatt un contract în valoare de 24 milioane de lei. Vreme de un deceniu, firma turcească a deținut însă monopolul lucrărilor de reparație și asfaltare a străzilor din Cluj-Napoca. Tot în 2014, Consiliul Județean Cluj, cu conducere și majoritate USL din 2012, a reziliat contractul încheiat cu asocierea condusă de Kiatt întrucât a capotat cu reabilitarea a 12 drumuri județene. După ce a redevenit președinte al Consiliului Județean în 2016, Alin Tișe a anunțat deblocarea contractelor cu Kiatt Group pentru reabilitarea unor drumuri județene, dar firma turcească a solicitat suplimentari de fonduri pentru acestea. În toamna anului 2017, firma Kiatt a anunțat că a intrat în procedura de insolvență. Așa s-a încheiat o poveste cu mulți bani, cățeluși și cadâne.

sursa:https://www.cotidianul.ro/asfalt-tango-cu-emil-boc/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu