9.28.2020

Cetățenii mai deștepți decât politicienii

 



1. Spre marea surprindere a politicienilor, cetățenii nu s-au speriat de pandemie. S-au organizat cu calm, au respectat regulile, nu s-au agitat din cauza așteptării și au votat după criterii practice. Exceptînd locurile (puține) în care spiritul de mahala a izbucnit (nu violent) alegerile au curs normal. Chiar mai bine decît ne indicau toate premisele.

2. Cetățenii au taxat vorbăria, fudulia și tupeul. Cazurile Gabrielei Firea (PSD) și a lui Nicolae Robu (PNL) sunt elocvente. Gabriela Firea a ocupat televiziunile cu cu declarații, cu mesaje și cu tot soiul de realizări. A pus la cale un bombardament media care în loc să-i aducă voturi și simpatie i-au adus ostilitate și neîncredere. Rămîne de cercetat enorma cheltuială făcută de Firea cu companiile sale si cu cheltuielile nebune pentru publicitate.

3. Victoria de la București atît de trîmbițată de PNL și USR PLUS este mai degrabă semnul trezirii și creșterii unui electorat din noile generații, în vreme ce electoratul clasic al PSD-ului s-a împuținat și s-a speriat de boală. Nu proiectul lui Nicușor Dan (cam inexistent!) i-a adus victoria, ci slăbiciunile concurenței și speranțele bucureștenilor într-un altfel de București.

4. Victoria lui Nicușor Dan și scorul mare obținut de USR la Consiliu general înseamnă o enormă gură de oxigen politic pentru tot frontul politic din spatele lui Klaus Iohannis. Pe de o parte, crește un val politic, pe de alta, incompetența PNL și eșecurile de la guvernare trec netaxate și nebăgate în seamă.

5. Succesul PSD clamat de Marcel Ciolacu este unul amuzant. Cel mai mare succes al său este că a scăpat de principalul său concurent, care ar fi putut să declanșeze eliminarea sa de la conducerea PSD la puțin după cîștigarea alegerilor. Mă refer la Gabriela Firea!

6. Nu înțeleg care sunt argumentele care au adus victoria obținută de Clotilde Armand la Sectorul 1. Nici corupția și nici proiectul nu au fost argumentele sale. Ba este printre puținii candidați care au fost lovizi de dezvăluiri care ar fi putut duce la retragerea din cursă chiar înainte de vot.

7. Si totuși, bucureștenii nu sunt ingrați. Iubesc spectacolul, dar nu ignoră și nu-i taxează pe cei care nu sunt vedete, dar muncesc pe brînci. Dimpotrivă, la alegerile de primari, Daniel Băluță (sectorul 4) cel mai antivedetă dintre toți candidații, a cîștigat cu procentul cel mai mare. În fapt, într-un mandat, omul a schimbat fața Sectorului 4. Și oamenii au văzut asta și l-au răsplătit cu voturi!

8. Alegerile locale marchează o creștere neașteptată a partidului de intelligence USR PLUS. Pe lîngă el, și PNL-ul se umflă în pene și încearcă să se lipească la valul puternic, care nu este provocat pentru relansarea liberalilor. Creșterea USR-PLUS vine din moda internațională, din servicii și din uzura partidelor clasice.

9. Inexplicabil comportamentul ingrat al ieșenilor. În Capitala Moldovei cu toți intelectualii săi au votat un pesedist incult și hrăpăreț.

10. Alegerile din România vor face înconjurul lumii. Primarul decedat de la Deveselu (fără bombe, cartușe și rachete) a fost declarat cîștigător net al unei competiții politice la care n-a luat parte nici ca stafie.

sursa:https://www.cotidianul.ro/cetatenii-mai-destepti-ca-politicienii/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu