9.16.2020

Focul și învățarea de a-l controla, au modificat foarte mult cursul evoluției umane

 


Definirea momentului când oamenii au învățat să controleze focul a fost întotdeauna un subiect de mare dezbatere în cercurile arheologice.

Vorbind cu Live Science , profesorul Ian Tattersall, paleoantropolog și curator emerit al originilor umane la Muzeul American de Istorie Naturală din New York, a spus că dovezile antice ale focului nu sunt păstrate foarte bine și că încercăm să ne dăm seama când am început a profita de el reprezintă „presupuneri”. 

Cu toate acestea, acum aveți motive să bănuiți că abilitățile de aprindere a focului au existat timp de 1,6 milioane de ani.

Cele mai vechi dovezi arheologice ale unui incendiu provocat de oameni, au fost descoperite în peștera Qesem din Israel, datând de acum 300.000 până la 400.000 de ani, dar o echipă internațională de arheologi care a săpat în peștera Wonderwerk din Africa de Sud în 2012 a dezgropat ceea ce ei numesc „urme” focuri de tabără ", fusese aprins acum aproximativ 1 milion de ani. 


În căutarea originilor antice ale surselor de energie


Peștera Wonderwerk din Africa de Sud este un sit arheologic din stâncile dolomitice ale dealurilor Kuruman, situat între Danielskuil și Kuruman din provincia Cape Nord, Africa de Sud. 



Peștera a oferit oamenilor de știință rămășițe de oase arse, plante și ceea ce pare a fi case de acum 1 milion de ani. 

Dr. Sarah Hlubik, paleoantropolog și cercetător postdoctoral la Universitatea George Washington din Washington, DC, spune că noile dovezi ale unui incendiu antic provin de la mai  "mult înapoi în peșteră", indicând că nu a fost cauzată de lipsa controlului. 

Tattersall a declarat pentru Live Science că bănuiește că utilizarea timpurie a focului de către oameni datează mult mai mult înapoi în timp. 

Acum aproximativ 2 milioane de ani, intestinul lui Homo erectus , strămoșul uman, a început să se micșoreze. Acest lucru sugerează că gătitul ar fi putut face digestia mult mai ușoară. Mai mult, în acest moment creierul s-a extins în volum, necesitând un consum mai mare de calorii și carbohidrați. 

Aceste idei l-au determinat pe omul de știință să se întrebe de unde ar fi putut proveni această energie fără a folosi focul pentru a găti mâncarea .




Standardul Sagan a fost formulat de Carl Edward Sagan , astronom american, om de știință planetar, cosmolog, astrofizician, astrobiolog, autor și comunicator științific, după ce a spus că „afirmațiile extraordinare necesită dovezi extraordinare”. 

Știind foarte bine acest lucru, doctorii Tattersall și Hlubik trebuie să găsească acum dovezile de care au nevoie pentru a susține argumentul lor „extraordinar”. Acesta este motivul pentru care Hlubik caută semne ale incendiilor antice controlate în siturile din Koobi Fora , o regiune din nordul Kenya cu arheologie care datează de aproximativ 1,6 milioane de ani.

Cercetările omului de știință, au analizat până acum grupuri de oase și artefacte arse. Ei au observat deja că sedimentele carbonizate și arse „au fost grupate separat”, sugerând că zonele locuibile au fost delimitate pentru sarcini specifice. 

Acest lucru ar însemna că locul de păstrare a focului și de gătit ar fi separat de locul în care dormeau strămoșii umani. Acest lucru este suficient pentru a-i convinge pe oamenii de știință că au găsit ceea ce căutau. Așa cum a declarat Hlubik pentru Live Science , este „sigur” că oamenii din acest sit foloseau focul. Atât de mult, încât următoarea fază a anchetei este de a inspecta alte situri din regiune pentru a găsi dovezi ale utilizării controlate a focului.

Deși ar fi revoluționar în cercurile arheologice să demonstreze că grupurile de oameni de la început, au declanșat incendii în urmă cu 1,6 milioane de ani, scepticii vor crede fără îndoială că această concluzie este prea prematură până când nu vor fi obținute mai multe dovezi. 

Poate că o frunză arzătoare a plutit în peșteră și a venit să se odihnească unde a fost descoperit așa-numitul „ foc din foc ”. 

Scepticismul nu ar trebui să fie o barieră în calea căutării în cauză. Posibilele implicații ale găsirii dovezilor că oamenii au controlat flăcările cu 1,6 milioane de ani în urmă ar pune practic în față principala poveste.


sursa:https://www.ancient-origins.es/noticias-evolucion-origenes-humanos/fuego-humanos-006389

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu