9.11.2020

Luni începe școala ? Serios ?

 

În România, școlile au fost închise în ziua în care au fost inventariate 18 cazuri de infectare cu noul coronavirus. Vrem s-o redeschidem într-o perioadă în care cifrele variază înytre 1300 și peste 1500 cazuri/ zi, scrie Liviu Antonesei, pe blogul său, în textul intitulat Luni începe școala? Serios? O informație de la Sorin Antohi.

Textul continuă: „Și asta în condițiile în care nu avem o strategie națională a redeschideri, ci doar trei penibile scenarii colorate, și în care principalul factor de resort, Ministerul Educației cu extraterestra sa în frunte și-au derobat orice responsabilitate în ce privește siguranța procesului educaiv. Totul cade pe umerii Ministerului Sănătății și inspectoratelor sale județene, ai directorilor de școli și ai autorităților locale. Să adăugam că laptopurile promise nu s-au achiziționat și că nici platformele online nu sînt gata toate. De ce avem un minister al educației și de ce nu reîntoarcem extraterestra ministră celor care au teleporat-o, extratereștilor e greu de înțeles.

Prietenul Sorin Antohi, între altele secratar de stat în primul guvern postrevoluționar, îmi reamintește un lucru care mi-a scăpat și citez mesajul său integral aici:

Deși nimeni nu vorbește despre asta, numărul de cazuri active (care nu apare în raportările zilnice oficiale, dar e calculat pe https://www.worldometers.info/coronavirus/, unde se arhivează datele din toată lumea), e azi, 10 septembrie, de circa șapte ori mai mare (7,077) decît în vîrful anterior (29 aprilie), atins din nou și depășit (în noaptea de 8/9 iulie), apoi rămas mult în urmă. Prin urmare, situația epidemiologică e acum considerabil mai gravă decît atunci cînd s-au luat măsuri de izolare sanitară (închiderea școlilor și universităților, amînarea alegerilor locale etc) la care se renunță acum.”

Am postat această informație ca să știe toată lumea în ce situație epidemioloică adreseaza Dulapul Săsesc îndemnul entuziast către părinți să-și trimită copiii la școală, adică la mască, cușcă pe pepsiglas, absența în multe școli a condițiilor elementare de igienă. Dacă aș fi avut un copil de școală, e limpede că l-aș fi ținut acasă. Din fericire, nepoții mei trăiesc într-un stat american care a optat pentru școala online. Acolo, școala a început pe 15 august – în statele în care s-a optat pentru școala în fizic, ca să spun așa, s-au înregistrat deja sute de mii de infectări la copiii. Sigur, în general copiii scapă cu viață, nu neapărat și părinții sau bunicii lor…

Și ca să fiu clar – între a începe școala în condițiile unei pușcării de minimă securitate și a amîna reînceperea cît e nevoie, dacă nu sîntem în stare să mutăm în online ceea ce se poate muta, varianta a doua este preferabilă. Nu doar pentru evitarea riscurilor epidemiologice, ci și din motive care țin de sănătatea mintală a copiilor. Asta dacă nu dorim să producem copii cu mentalitate de pușcăriași inculcată de la cele mai fragede vîrste, executanți aproximativi de ordine absutde, fără gîndire proprie. Cum dracu își imginează că poți impune disciplina strictă unor copii de 5 – 7 ani, cînd acesta este un proces psiho-educativ de durată, gradual, foarte gingaș? Cînd într-o conferință de presă Dulpul Săsesc și-a atins masca de vreo douăzecci de ori cu mîinule, cum naiba o să-și poată ține țîncii, în mod ffresc neastîmpărați, mîinile acasă?! Unul dintre arhonții nevolnici ai pandemiei ne asigură că pruncii se obișnuiesc cu orice – atunci, desigur, se vor obinui și cu pușcăria pentru minori, cu botnițele purtate ore în șir, cu celulele de pepsiglas și celelalte marafeturi. Dar asta dorim oare pentru copiii acestei țări?“

sursa:https://www.cotidianul.ro/luni-incepe-scoala-serios-o-informatie-de-la-sorin-antohi/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu