Nu cumva și astăzi faptele grave ale politicienilor sunt șterse pe considerentul că execuția lui Ceaușescu a dat libertate nemaiîntâlnită abuzului?
Afirmația fostului lider sovietic, figură proeminentă a secolului XX, Mihail Gorbaciov, că dictatorul N. Ceaușescu a fost omorât precum animalele, pune într-o lumină incertă tot ce s-a întâmplat în Decembrie 1989 în România.
Vinovăția lui Ceaușescu este una deja omologată, însă ea nu poate fi interpretată într-un registru al unor fapte strict personale, oricâte dovezi interesate au fost și sunt livrate întru o manipulare care va mai dura zeci de ani.
Românii au suferit un deceniu sub dictatura de 25 de ani a lui Ceaușescu atât de intens, și atât de umilitor, cât pentru câteva generații expuse total vitregiilor, însă nu au pierdut nici o secundă self-controlul relației lor cu țara.
Spectacolul asasinării cuplului Ceaușescu a fost unul care ar fi trebuit să nu îi credibilizeze pe cei care l-au pus la cale.
Justiția de atunci este printr-o complicată și vizibilă metamorfoză justiția de acum. Cinismul celor care au luat deciziile de atunci a generat ADN-ul puterii publice. In lipsa unei reconsiderări la nivelul statului a evenimentelor din 1989, martiriul fostului dictator este într-o evaluare continuă. Așa cum alte evenimente ale istoriei recente a românilor au fost interpretate propagandistic, și interpretările privindu-l pe Ceaușescu se apropie de un posibil coșmar național.
Procesul cuplului Ceaușescu ar trebui să aibă loc, după toate procedurile și cu toate consecințele, în sensul că fostul președinte comunist, ca orice persoană, are dreptul și postum la un proces corect.
Un astfel de proces este de o utilitate și o necesitate în așezarea României care pot depăși juridic impactul execuției de la Târgoviște.
Vinovăția lui Ceaușescu, raportată la funcția publică exercitată, nu a fost una care să permită o simplă și brutală scoatere din scenă fără un rechizitoriu punctual, conform faptelor și nu doar unor intenții care ar fi putut fi oprite cu multe zeci de ani în urmă.
Nu cumva și astăzi faptele grave ale politicienilor sunt șterse pe considerentul că execuția lui Ceaușescu a dat libertate nemaiîntâlnită abuzului?
sursa:https://www.cotidianul.ro/cand-va-avea-loc-procesul-lui-ceausescu/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu