12.04.2020

Cine este și ce aduce Moș Nicolae ?

 


Moș Nicolae este un personaj legendar și mitic care le aduce cadouri copiilor în ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae, și anume în seara de 5 decembrie. Personajul este asemănător lui Moș Crăciun și este întâlnit în mai multe țări din Europa, precum Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Olanda sau Franța. Spre deosebire de Moș Crăciun care sosește cu o sanie trasă de reni, Moș Nicolae vine călare pe un cal alb. Cadourile primite de copiii cuminți sunt lăsate în ghetuțe, iar copiii neascultători pot primi nuielușe în loc de cadouri. Se spune că odată cu Moș Nicolae sosește și iarna, iar dacă în această zi nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit. Moș Nicolae nu se arată niciodată, se spune că se plimbă pe la geamuri și observă copiii cuminți.

Istoria arată că Sfântul Nicolae a trăit în vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximilian. Sfântul Nicolae (Nicolas) a fost un episcop grec care s-a născut în provincia Lichia din Turcia, în jurul anului 270 și a murit pe 6 decembrie 343. Datorită bunăţăţii şi credinţei sale a fost prins şi trimis în temniţă împreună cu alţi creştini ai vremii. După ce credinciosul Constantin a ajuns împărat al romanilor, acesta a dat poruncă să fie eliberaţi din temniţă toţi creştinii. Relicvele Sfântului Nicolae se află pe teritoriul mai multor țări, în mai multe biserici, printre care și în România, la Mănăstirea Aninoasa, în județul Argeș. Majoritatea oaselor sale se află însă într-o biserică din Bari, Italia.

Se spune că Sfântul Nicolae a înfăptuit mai multe miracole de-a lungul vieții sale, printre care readucerea la viaţă a trei copii omorâţi, a unui corăbier căzut de pe catarg, vindecarea unor boli incurabile, oprirea prin rugăciune şi post a furtunii de pe mare şi multe altele. Nicolae obişnuia să-i ajute pe oamenii săraci fără ştirea lor, iar dacă era descoperit de cineva, îl ruga să nu spună cuiva, ci mai degrabă să mulţumească lui Dumnezeu.

Cum ne pregătim de Moș Nicolae?


În seara de 5 decembrie toți copiii își curăță ghetuțele, în așteptarea Moșului. Unii dintre ei scriu o scrisoare cu dorințele lor. După ce ghetuțele sunt așezate frumos, ei urmăresc sosirea lui Moș Nicolae, bucurându-se de cadouri și dulciuri. Însă acesta nu se lasă niciodată văzut de copii.

Ce oferim de Moș Nicolae copiilor?


Darurile de Moș Nicolae pot fi simple și nu foarte scumpe. Pe lângă portocale, acadele în formă de baston sau monede de ciocolată, copilașii se pot bucura de o jucărie educativă, un pluș preferat, o mașinuță sau o păpusă.

sursa:https://www.bestkids.ro/blog/index.php/cine-este-si-ce-aduce-mos-nicolae/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu