12.02.2020

Noua haină prăfuită a PSD sau Cum ”noul” PSD și-a dat singur foc la valiză

 


Mai sunt două zile pline de campanie electorală. Nu văd ce minuni ar mai putea aduce PSD-ul pentru a face un salt uriaș de la ce a făcut pînă acum. Este de crezut că rămîne cam cu ce-a arătat pînă în momentul de față. Partidul pe care președintele îl vrea eliminat de pe scena politică a intrat în cursa electorală cu o conducere nouă. Chiar pretinde o înnoire. Sondajele îl prezintă într-un fel de ascensiune, ca fiind într-o înnoire politică. Așadar, vorbim de o echipă nouă la conducerea PSD, de candidați noi, de o altă atitudine, plus de o pretinsă detașare de practicile autoritare de pe vremea lui Liviu Dragnea.

Este vorba de un progres la PSD? Creșterea în sondaje nu cred că are la bază noutățile invocate de Marcel Ciolacu și nici de comentariile împulicite ale lui Vasile Dîncu. Creșterea în sondaje a PSD-ului vine din nenumăratele greșeli și gafe ale PNL și de la, din ce în ce mai vizibila, nemulțumire față de aroganța președintelui Iohannis. Aș zic că toate chiflele puterii (Iohannis plus PNL și Binom) au scăpat, chiar mai ușor, decît ar fi meritat. PSD-ul cu a sa nouă conducere se poartă fomfăit și neconvingător. Secretarul general Paul Stănescu este ca și inexistent. Cînd apare, produce pagube și antipatii. Același lucru cu Gabriela Firea. Oricît de bățoasă și de culturală se crede moderatoarea ajunsă primăriță, ea nu depășește nici cum spiritul primarului și al învîrtelilor din Voluntari. Gabriela Firea contaminată și păpușată de lumea afaceriștilor din Ilfov se mătuiește pe zi ce trece, în ciuda țîfnei și a coafurii de nuntă balcanică nesfîrșită.

Ce este nou la PSD? Majorări de pensii și salarii. Majorările sunt cheia gîndirii unui partid care nu se poate ridica mai sus de promisiunile privind protecția socială. Viziune europeană-ioc, spirit euro-atlantic neconvingător, modernitate absentă, distanță mare de intelectuali și de lumea culturală și continuă bolmojire a exceselor comise de Binom. Să nu mai vorbim de puterea exagerată a serviciior secrete, inclusiv de prezența lor periculoasă în economie. Dreptul acesta a fost acordat de guvernul Năstase și PSD-ul de azi se face că nu vede și nu pricepe. De fapt, dacă ne întoarcem în timp, de la Ion Iliescu și pînă mîine, PSD-ul n-a zis niciodată nimic critic la adresa serviciilor secrete. Nici atunci cînd Victor Ponta era terfelit de binom. Cum o să zică Marcel Ciolacu, cel care apare pe lista de doctoranzi de la SRI?
Ce să facă PSD-ul la Bruxelles și la Washington? Cum trece de Curtici și Nădlac începe să se bîlbîie. PSD-ul are voce numai în Romania și flutură idei numai cînd este vorba de majorări. Vorbim de o infirmitate de gîndire și de un merit. Cei care trăiesc pe seama celor defavorizați le sunt devotați și înceracă să-i apere, uneori, mai mult decît poate duce economia. Dar, idei serioase de reformare a instituțiilor, un proiect de țară, un ideal de stînga ridicat pe catarg, un lider care să mobilizeze populația, nici vorbă! Noul PSD este la fel de prăfuit și de plastelinat ca și cel de pe vremea lui Liviu Dragnea. Aș zice că atunci era mai hotărît în apărarea intereselor românești. E drept, cu zero abilitate și coerență.
Multă lume acuză PSD-ul de blat cu președintele Iohannis! Asta ar explica lipsa de ofensivă și de construcție politică majoră. Nu subscriu. Eu cred că atîta pot și Marcel Ciolacu și Vasile Dîncu, și Gabirela Firea și Paul Stănescu. Dacă Vasile Dîncu ar fi putut mai mult, ar fi lansat idei și doctrine și nu s-ar fi mulțumit numai cu firimituri de la mesele adversarilor și ale binomului. Chiar și acum, în campanie, Vasile Dîncu, în loc să dea PSD-ului anvergură, s-a retras bolnăvior la Cluj, de unde vorbește pe o ferstruică. Hop și el, cu cîte o replică și cu cîte un răspuns fără rost ca să nu-l uite lumea. Socotit de alții mare sforar politic, Vasile Dîncu este departe de a aduce un beneficiu partidului care se tot luaudă cu el. Ba, mă aștept să-l păgubească sau să-l îngroape mai rău decît a făcut-o Liviu Dragnea!

Mă așteptam la o ofensivă PSD. Klaus Iohannis și PNL o cer! Din păcate, cu războinici de plastelină la conducere, PSD-ul le ține hangul și face același tip de politică. Pare, chiar, un semn că echipa de la putere este mulțumită cu ce are și că a decis să stea o tură pe margine!

sursa:https://www.cotidianul.ro/noua-haina-prafuita-a-psd/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu