12.05.2020

O rușine și o catastrofă pentru Ministerul de Interne

 


De Întâi Decembrie, o anumită televiziune l-a promovat iar pe fostul ministru al Administrației și Internelor, Traian Igaș, care organizează, de câțiva ani, cu ocazia Zilei Naționale a României, adevararate paranghelii în localitatea să de domiciliu, Pecica din județul Arad, paranghelii la care taie câte 3-4 porci și invită cântăreți cunoscuți de muzică populară, care-l ridică în slăvi pe „dom ministru”, pentru o jumară de carne și un păhărel de palincă.
Igaș a făcut parte din „nouă clasa politică” promovată de Traian Băsescu după ce a devenit președinte al Partidului Democrat și președinte al României, alături de Elena Udrea, Gheorghe Falcă, Monica Iacob-Ridzi, Liviu Negoiță, Cristian Poteraș, Lucian Duță, Crinuța Dumitrean și alți penali portocalii. Igaș a făcut parte din grupul portocaliu de la Arad condus și promovat de fostul primar Gheorghe Falcă, finul râzgâiat al lui Băsescu, pricopsit mai nou, că și nașul său, prin Parlamentul European, de unde ne dă lecții de etică și de management politico-administrativ. Alte figuri reprezentative din acest grup au fost generalul Florian Coldea, fost șef operativ al SRI, fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, și șeful sau de cabinet Codruț Marta, fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Claudia Boghicevici.

O rușine și o catastrofă pentru Ministerul de Interne

Traian Igaș a intrat în sferele înalte ale politicii că deputat PDL de Arad, în legislatura 2005-2008. În legislatura 2008-2012 a fost senator, ocupând funcția de lider al Grupului PDL din Senatul României până în septembrie 2011, când a fost numit ministru al Administrației și Internelor în guvernul condus de premierul Emil Boc. Igaș l-a înlocuit în funcția de ministru de Interne pe Vasile Blaga, care a trebuit să demisioneze după protestul polițiștilor de la Palatul Cotroceni în care s-a scandat „Ieși afară, javră ordinară!”, și a ocupat această funcție până în februarie 2012, când a demisionat guvernul Boc. Fostul parlamentar și ministru Traian Igaș este un caz ilustrativ în ce privește criteriile și standardele de promovare practicate de Traian Băsescu și echipa să: lipsa de pregătire și de experiență, obediență totală, tupeul maxim, conexiuni cu lumea interlopă sau alte pete în biografie care să facă persoană în cauza santajabila.

Cu ocazia învestirii în funcția de ministru de Interne, președintele Traian Băsescu l-a elogiat pe Traian Igaș ca fiind „un tânăr jurist care știe carte”. Cu cartea a cam dat-o, însă, în bară, pentru că, în urmă unor investigații proprii, am aflat atunci că elogiatul ministru a terminat liceul cu dificultate, la seral, la vârstă de 24 de ani (când alții termină, de regulă, o facultate), având, cel puțin, un an de repetenție, și a absolvit, de la distanță, o facultate de drept privată, la vârstă de 35 de ani, cu o medie foarte slabă (6,25). Potrivit unor foști polițiști din județul Arad, înainte de a intra în politică mare, Igaș a avut tangență cu traficul de valută și de țigări din acest județ de frontieră, având baza principala de acțiune la „Hanul dintre drumuri”. A fost sancționat contravențional de mai multe ori, dar nu și-a prea plătit amenzile, astfel că, la un moment dat, a primit o sancțiune mai inedită din partea șefului de post din localitatea natală: să zugrăvească într-o zi și o noapte postul de poliție din Pecica.

Traian Igaș a fost nu numai o mare rușine ci și o adevărată catastrofă pentru Ministerul Administrației și Internelor. Singura sa tangență anterioară cu acest minister a fost că tatăl sau a fost subofițer de miliție și șef de post în regimul comunist. Sub ministeriatul său, au fost desființate însă posturile de poliție din comune și au fost desființați sectoriștii din orașe, măsuri care au afectat grav eficiența poliției și siguranța cetățenilor. Sub ministeriatul său, a fost realizată cea mai amplă operațiune de politizare a structurilor Ministerului de Interne de la nivel central la nivel local. Au fost schimbați toți șefii din Inspectoratul General al Poliției, precum și șefii de poliție din județe, orașe și comune cu polițiști obedienți față de PDL. Sub ministeriatul său, a fost reorganizată Poliția de Frontieră în baza unei legi adoptate în 2011, fiind disponibilizați peste 1.500 de polițiști de frontieră, majoritatea în mod abuziv , fără să se țînă cont de criteriile de pregătire, experiență și probitate profesională. Cu această ocazie, au fost disponibilizați, preponderent, polițiști de frontieră din sectorul operativ, care absolviseră școală militară, aveau o vechime semnificativă în muncă și erau cunoscuți drept profesioniști și onești. Au fost menținuți, însă, în funcție numeroși polițiști de frontieră angajați din sursă externă, care nu aveau o pregătire adecvată și nu s-au remarcat pe plan profesional, ba, mulți dintre ei aveau probleme de probitate, fiind cunoscuți drept complici ai contrabandiștilor. Sub ministeriatul său, conjudețeanul său Florian Coldea a reușit să transforme Inspectoratul General al Poliției într-o anexă a SRI.

Acapararea ministerului de către grupul portocaliu de la Arad

Traian Igaș a rămas de pomină în istoria MAI și pentru că a promovat în majoritatea funcțiilor cheie din minister slugi ale PDL sau amici de-ai săi de la Arad. Astfel, în funcția de prim-adjunct al său și șef al Departamentului de Ordine Publică, cu rang de secretar de stat, l-a promovat pe comisarul-șef Ioan Dascălu, de profesie inginer hidrotehnic, la dată numirii șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Arad. Pe un alt fost șef al Inspectoratului de Poliție al județului Arad, comisarul șef Alexandru Tanco, l-a numit adjunct al șefului Inspectoratului General al Poliției Române pe linie de ordine publică. În funcția de șef al serviciului secret al Ministerului de Interne (Direcția Generală de Informații și Protecție Internă) a numit un prieten din copilărie, pe comisarul șef Cristian Gheorghe Latcau, până atunci șef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Sălaj. Adjunct al acestuia l-a numit pe comisarul Adrian Jurcă, până atunci șef de birou în cadrul SIPI Arad. Pentru a avea un control complet asupra acestui serviciu secret, a mai promovat doi polițiști de la Arad în funcțiile de șefi ai compartimentelor de interceptări și de filaj, respectiv pe comisarul șef Ștefan Moldovan, fost șef al Serviciului criminalistic din Poliția Arad, și pe comisarul șef Pavel Hălmăgean, fost șef al Secției 2 de Poliție Micălaca din Arad. Astfel, prin intermediul ministrului Igaș, Serviciul Secret al Ministerului de Interne a ajuns la cheremul președintelui Băsescu și al generalului Coldea, șeful operativ al SRI.

Igaș a mers până acolo încât în funcția de șef al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a numit un fin al sau, pe colonelul Marcel Sorin Lucaciu, anterior șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad. Până și la conducerea Centrului cultural al MAI a numit o polițistă din Arad, pe subcomisarul Adina Mihăilescu, cu care l-a înlocuit pe cunoscutul rapsod popular Gheorghe Turda, care avea gradul de general. A vrut să pună un arădean și în fruntea Inspectoratului Național al Poliției de Frontieră, respectiv pe comisarul șef Ioan Handră, șeful Inspectoratului Județean Arad al Poliției de Frontieră, pe care l-a ajutat să fie avansat la gradul de chestor în acest scop, dar promovarea să a fost stopată de dezvăluirile pe care le-am făcut cu privire la activitatea acestuia. Numai în fruntea Jandarmeriei Române nu a reușit să pună un arădean întrucât pupila prezidențială Elena Udrea i-a impus să-l numească pe colonelul Angelica Costel Gavrilă, care avea marele merit că era soțul unei verișoare de-a acesteia din județul natal Buzău.

Ultimii chiftelari ai lui Băsescu

Și pe lista pentru alegerile parlamentare de duminică a mai noului partid patronat de Traian Băsescu, Partidul Mișcarea Populară, se află o serie de personaje controversate atât la nivel național cât și la nivel local. Primul care sare în ochi este Liviu Negoiță, fost deputat PD în legislatura 2000-2004 și primar pedelist al Sectorului 3 în perioada 2004-2012, care, așa cum am arată, a făcut parte din prima promoție politică promovată de Băsescu. În noiembrie 2009 a fost desemnat premier de fostul președinte, dar nu a primit votul de învestitură al Parlamentului. Asupra lui Negoiță au fost lansate mai multe acuzații de corupție legate de activitatea de primar al Sectorului 3, fiind pus sub învinuire de DNA în două dosare penale, dar a reușit să scape basma curată. Potrivit presei, a fost primarul care a îngropat în datorii Sectorul 3. Pe lista se află doi foști jurnaliști cunoscuți că vajnici apărători și lăudători ai ex-președintelui Traian Băsescu, Robert Turcescu și Florian Bichir. După cum se știe, într-un moment în care parcă nu avea toate țiglele pe casă, altfel arogantul și ferchesul Turcescu a mărturisit că a fost ofițer acoperit al unui serviciu secret, cu gradul de colonel. Acesta a avut un mandat de deputat din partea PMP în legislatura 2016-2020, dar nu a făcut mare brânză în Casă Poporului, neputându-i-se acordă o bilă albă pentru prestația să parlamentară, Numele sau nu este legat de vreo lege mai importantă ori de vreo declarație sau interpelare mai acătării.

Florian Bichir este cunoscut drept un mare ridicător de ode și devorator de chiftele inclusiv politice. După mareșalul Ion Antonescu l-a ridicat în slăvi pe generalul cu patru stele Gabriel Oprea, care, drept recunoștință, i-a asigurat, în 2012, prin partidul sau, UNPR, un loc călduț în CNSAS, iar mai târziu un post bine plătit de profesor la Universitatea Națională de Apărare.

G4media a dezvăluit recent că Bichir a primit o chiftea și mai mare, fiind angajat consilier la Societatea Națională Transgaz, dar și-a ascuns indemnizația de care beneficiază în declarația de avere pe care a completat-o cu ocazia depunerii candidaturii pentru Senatul României. Nu a omis însă să-i ridice o odă directorului general al Transgaz, Ion Sterian, pe care l-a caracterizat drept „excelent organizator” și „un patriot desăvârșit”, afirmând apoteotic că l-ar clona „pe seceta asta de caractere”. Cu ce-l poate consilia un profesor de istorie pe directorul unei companii care se ocupă cu transportarea gazului românesc numai norocosul și gomosul Bichir ne poate spune. Uns cu toate alifiile, Bichir i-a ridicat de câteva ori ode și baronului roșu de Vrancea, Marian Oprișan, care l-a îndopat cu chiftele cu ocazia unor simpozioane dedicate ostașilor eroi căzuți la Mărășești, Mărăști și Oituz în primul război mondial. Pe lista parlamentară a PMP se află și o imitatoare a fostei ministrese Elena Udrea, o oarecare Oana Constantin, care se apropie prin tupeu și aroganță de pupila și diva din Pleșcoi. De unde se vede că nu este mare diferența între bastarzii politici mai vechi și mai noi ai lui Traian Băsescu.

sursa: https://www.cotidianul.ro/bastarzii-vechi-si-noi-ai-lui-basescu/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu