”Veștile despre moarte mea sunt mult exagerate”, spunea Mark Twain, în 1897, după ce un ziar american i-a publicat necrologul. Acum, veștile despre moartea dolarului sunt și ele mult exagerate, consideră Nouriel Roubini, profesor de economie la New York University.
”Recenta depreciere a dolarului a generat temeri că și-ar putea pierde rolul de valută de rezervă a lumii. Apoi, pe lângă relaxarea cantitativă puternică făcută de Federal Reserve – care amenință să devalorizeze și mai mult cea mai importantă monedă a lumii – prețul aurului și inflația au crescut și ele.
Însă, pentru a-l parafraza pe Mark Twain, veștile despre moartea dolarului sunt mult exagerate. Recenta vulnerabilitate a dolarului este dată de factori ciclici și pe termen scurt. Pe termen lung, situația se complică: dolarul are atât puncte tari, cât și puncte slabe care pot sau nu pot să-i submineze poziția globală”, scrie Roubini pentru Project Syndicate.
”Printre factorii negativi pe termen lung se numără politica monetară extrem de laxă a Federal Reserve. SUA monetizează deficite bugetare tot mai mari, iar Federal Reserve acceptă asta mult mai ușor decât alte mari bănci centrale. Dolarul tinde să crească înainte de crize și viceversa. De aceea valoare lui a crescut în timpul panicii legate de covid, în februarie-martie, iar din aprilie a început să scadă.
În plus, unele state dezvoltate din Europa și unele țări în curs de dezvoltare (precum China și alte state din Asia) reușesc să lupte cu covid-19 mai bine decât SUA, iar asta poate însemna că refacerea lor economică va fi mai solidă. Problemele din sectorul sănătății publice și viitoarele vulnerabilități economice ale SUA sunt factori care contribuie la slăbiciunea actuală a dolarului.
Mai trebuie să repetăm că, înainte de pandemie, dolarul s-a apreciat cu peste 30% față de 2011, ținând cont de inflație. Această apreciere a dolarului a fost necesară pentru a menține competitivitatea comerțului american, pentru că SUA au un deficit extern tot mai mare și dobânzile nu sunt suficient de mari pentru a finanța injecțiile de capital.
Chiar dacă dolarul se poate aprecia din nou – așa cum arată ultimele date – el poate fi lovit de un al doilea val al pandemiei care nu ar putea fi controlat și care ar face mai multe victime, în lipsa unui vaccin eficient.
Și acum despre factorii care pot duce la menținerea dominației globale a dolarului pe termen mediu și lung. Dolarul va continua să beneficieze de un sistem foarte flexibil al ratelor de schimb, de controlul limitat al capitalului și de niște piete ale obligațiunilor foarte mari și lichide. Mai simplu spus, nu există o alternativă limpede la dolar care să servească drept monedă de schimb, de rezervă.
Apoi, cu toată lovitura dată de pandemie, rata potențială de creștere a economiei SUA este de 2%, ceea ce este mai mult decât în cazul altor economii dezvoltate, unde ea abia se apropie de 1%. Economia SUA rămâne dinamică și competitivă în multe ramuri industriale cheie, precum tehnologia, biotehnologia, industria farmaceutică, sănătatea, serviciile financiare. Toate aceste ramuri vor atrage influxuri de capital din străinătate.
Orice țară care își dorește să ia locul SUA ar trebui să se întrebe dacă vrea să ajungă să aibă o monedă puternică și niște deficite de cont curent pe măsura puterii acestei monede, deficite care să satisfacă cererea globală pentru obligațiunile suverane ale acestei țări. Acest scenariu nu este atractiv nici pentru Europa, nici pentru China și nici pentru Japonia, pentru că toate sunt mari exportatori și ar fi dezavantajate de o monedă puternică.
În condițiile actuale, SUA își poate menține ”privilegiul exorbitant” de a emite cele mai sigure obligațiuni suverane pe termen lung, pe care orice investitor vrea să le aibă în portofoliul lui.
Întrebarea este ce factori ar putea submina poziția mondială a dolarului. În primul rând, dacă SUA își va monetiza în continuare deficitele bugetare tot mai mari, asta ducând la deficite externe tot mai mari, atunci dolarul va fi devalorizat din cauza inflației și nu va mai fi atât de atractiv ca rezervă valutară. Acesta este un risc tot mai mare.
Un alt risc este pierderea hegemoniei geopolitice de către SUA, hegemonia care acum este principalul motiv pentru care multe țări folosesc în primul rând dolarul. Nu este nimic nou ca moneda unui hegemon să fie moneda în care sunt denominate rezervele valutare ale lumii. Așa a fost cu Spania în secolul 16, cu Olanda în secolul 17, cu Franța în secolul 18 și cu Marea Britanie în secolul 19.
Dacă următoarele decenii vor aduce ceea ce deja unii numesc ”secolul chinesezc”, atunci dolarul va cădea, în timp ce yuanul (renminbi) va fi în ascensiune.
Tranformarea dolarului în armă, prin intermediul sancțiunilor comerciale, tehnologice și financiare, ar putea grăbi o asemenea tranziție către yuan. Iar aceste sancțiuni vor continua, cel mai probabil, chiar dacă americanii vor alege un alt președinte în noiembrie. Asta pentru că Războiul Rece dintre SUA și China este o tendință pe termen lung, iar rivalii strategici ai SUA (Rusia și China), la fel ca și aliații SUA, încep deja să recurgă la alte monede, pentru a se feri de activele în dolari care pot fi sancționate sau sechestrate de Statele Unite.
În același timp, China a făcut ca rata de schimb a yuanului să fie mai flexibilă, a redus controlul capitalului și a creat niște piețe pentru obligațiuni mai mari. China a convins mai mulți parteneri să folosească moneda chineză ca mijloc de plată și de rezervă valutară.
China construiește o alternativă la sistemul dominat de Vest SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) și vrea să aibă și o moneda digitală care să poata fi extinsă la nivel internațional în cele din urmă. Giganții chinezi din domeniul hight tech creează deja platforme de comerț online și plăți digitale pe care sa le poată adopta și alte țări.
Așadar, pentru moment, poziția dolarului este asigurată, însă în anii și în deceniile ce urmează dolarul va înfrunta provocări semnificative. Este adevărat, nici sistemul economic al Chinei (capitalism de stat cu control financiar) și nici regimul politic tehnocratic-autoritar nu este atrăgător pentru Vest.
Însă modelul chinez a devenit deja atractiv pentru multe țări în curs de dezvoltare care nu sunt chiar democratice. Cu timpul, puterea economică, financiară, tehnologică și geopolitică a Chinei se va extinde, iar moneda chineză va ajunge în tot ai multe părți ale lumii.”
sursa:https://www.cotidianul.ro/roubini-se-prabuseste-atotputernicul-dolar/