1.10.2021

Joi, căprarul politicii românești s-a întîlnit cu Florin Cîțu și cu miniștrii propuşi de USRPLUS

 


Subiectul, conform anunțului din presă, prioritățile de guvernare. 

Comunicat despre conținutul discuțiilor ? Cu-cu ! Singurul care a semnalat comportamentul neobișnuit a fost Ion Cristoiu. În rest, pauză. Nici partidele care n-au încăput în buzunarele președintelui (le zicem opoziție), nici ziarele nu s-au zburlit. Au tăcut chitic ! Ce-i asta ? Democrație, orchestrare de curvăsăreală politică, afaceri, ce? Vineri s-a produs același lucru cu PNL. Iată textul publicat de Agerpres:

”Este vorba de ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu”.

Am așteptat un comunicat despre conținutul discuțiilor purtate la întîlnirile cu liberalii. Cu-cu! N-a venit nici  sîmbătă cînd am purces la redactarea editorialului. Chiar așa, ce s-a discutat la Cotroceni ? 

Din cite înțeleg eu ca bun și biet cetățean, prioritațile de guvernare au fost stabilite într-un program de guvernare votat în parlament. Pe baza acestuia a și trecut la vot hiper-moșita coaliție de guvernare și există acest scremut guvern Cîțu.

De ce să se mai întîlnească peședintele cu membrii guvernului? Prioritățile erau în așa-zisul Program de guvernare, dacă nu cumva este o gogoaşă, o adunătură de minciuni de luat fața populației! Nu a ajuns și la Cotroceni? Era oricum și pe net. Putea să-l citească pe bancheta din spate a Mercedesului său blindat, într-un dus sau întors spre sau de la Sibiu.

Dacă i-ar fi fos lene și n-ar fi rezistat la zecile de pagini aiureli, ar fi putut să roage un consilier să i-l povestească. Sau să-i prezinte măcar domeniile care îl intereseau și pentru care avea cunoștințele necesare pentru a le pricepe! De ce era nevoie de o discuție suplimentară despre priorități? Există și altele decît cele puse la dispoziția publicului larg? Adică legi, arestări, asfaltări de drumuri, achiziții de armanent, atribuiri de contracte? Este vorba de proiecte și inițiatve care au în spatele lor sume importante din buget și despre care președintele nu vrea să se știe că își bagă și el nasul. Sau că le conduce autoritar. Despre ce au discutat? Despre care? Si a purces Klaus Iohannis la o ”asortare” a priorităților din Programul de guvernare cu cele ale sale? Le-a transmis verbal sau pe bilețele? Asta ar înseamna că are și el altele decît cele trecute prin Parlamentul României!

Sau îi consideră pe membrii guvernului atît de proști încît trebuie să le reamintească prioritățile sau să îi amenințe că dacă nu le respectă îi dă pe mîna DNA-ului? Sau politica Romaniei are și componente secrete majore, care nu trebuie cunoscute de populație? Toate acestea sunt niște supoziții. Vom vedea ce se confirmă și ce nu.

Oricum, faptul că aceste întîlniri lasă loc unor speculații ar trebui să ne pună pe gîduri. Absența comunicatelor de presă nu poate fi întîmplătoare. Cînd miniștrii sau responsbilii din ”comitete și comiții” cu pandemia erau invitați la Cotroceni ni se spunea măcar despre conținutul discuțiilor, iar la sfîrșit aveam parte de conferințe de presă. Vorbea Klaus Iohannis 5 minute și urmau alte 45 de minute de întrebări. Sigur, atunci era campanie electorală și președintele era interesat să se tăvălească în lumina reflectoarelor. Acum, pauză! A tras draperiile și a stins lumina să nu vedem nimic!

A intrat Klaus Iohannis în etapa în care nu-i mai pasă de nimic? Cheamă membrii guvernului la Cotroceni de parcă ar chema femeile de serviciu sau secretarele? Sigur, acest mod de a se purta al președintelui ne arată o înclinație spre abuz sau, şi mai rău, o incapacitate funciară de a înțelege atribuțiile sale, inclusiv esența democrației.

Am scris acest comentariu înaintea întîlnirii cu miniștrii propuși de UDMR. Nu am nici o îndoială că ea va avea loc. Luni-marți-miercuri sau săptămînile viitoare. Poate va fi anunțată măcar data și ora întîlnirii, ca în cazul celor pomenite mai sus. Sau nu vom avea parte nici de asta. Cine știe!

De ce mă întreb? Aici este aici! Ce va discuta Klaus Iohanis cu miniștri propuși de UDMR? Să sperăm că măcar în acest caz vom avea parte de un comunicat cît de cît detaliat. Se va rățoi președintele la cei la care se referea cînd acuza PSD-ul că vrea să dea Ardealul ungurilor? Sau va discuta cu UDMR despre regionalizarea României? De ce avansez o asemenea ipoteză? Pentru că din surse am aflat despre surpriza enormă a maghiarilor cînd Ludovic Orban le-a propus Ministerul Dezvoltării. Nu l-au cerut și nici prin vis nu le zbura o asemenea solicitare! Ne aflăm în fața unei mișcări de șah de importanță europeană? Sau în fața unui proiect românesc de aplicare a unui concept UE? Sau este doar un proiect Iohannis, mai simplu de realizat cu mîna UDMR? Încă nu știm!

Un lucru rămîne de neînțeles. De ce a oferit Ludovic Orban Ministerul Dezvoltării la UDMR? Nu-mi imaginez că este o gafă sau o inițiativă proprie!

Fără îndoială, de asta trebuie să fi știut și Klaus Iohannis. Şi nu poate fi vorba de o banală împărțire de portofolii!

sursa:https://www.cotidianul.ro/intilnirile-dubioase-ale-presedintelui-iohannis/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu