2.28.2021

Ambasadorul Myanmar la Națiunile Unite a fost demis

 


Myanmarul a intrat într-o criză profundă de când armata a preluat puterea la 1 februarie și a arestat-o pe lidera Aung San Suu Kyi și o mare parte din liderii  partidului său, după ce armata a susținut că alegerile din noiembrie au fost frauduloase. Totuși, Comisia Electorală a constatat că votul a fost corect.

Ambasadorul ONU s-a poziționat în favoarea liderei Aung San Suu Kyi

Kyaw Moe Tun, ambasadorul ONU, a spus Adunării Generale a ONU că vorbește în numele guvernului lui Aung San Suu Kyi.

"Avem nevoie de acțiuni cât mai puternice din partea comunității internaționale pentru a pune capăt imediat loviturii de stat militare", a spus el vineri. Sâmbătă, radiodifuzorul de stat din Myanmar, MRTV, a declarat că ambasadorul „a trădat țara și a vorbit pentru o organizație neoficială care nu reprezintă țara și a abuzat de puterea și responsabilitățile unui ambasador”.

Ulterior, raportorul special ONU pentru Myanmar, Tom Andrews, a declarat că este copleșit de „actul de curaj” al ambasadorului, adăugând pe Twitter: „Este timpul ca lumea să răspundă acelor îndemnuri curajoase cu acțiune.”

Totodată, trimisul Chinei nu a criticat lovitura de stat și a spus că situația este o afacere internă a Myanmarului, adăugând că Beijingul susține efortul diplomatic al țărilor din Asia de Sud-Est pentru a găsi o soluționare. În același timp, generalii din Myanmar au respins în mod tradițional presiunile diplomatice, precizează AlJazeera.

sursa:https://www.dcnews.ro/ambasadorul-onu-in-myanmar-a-fost-demis-de-armata-care-a-preluat-puterea_804629.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu