2.11.2021

Ce ascunde scandalul de la Cancun ?

 


În ciuda faptului că reținerea celor 200 de români pe aeroportul din Cancun a stîrnit un scandal enorm, n-am aflat mare lucru. Compatrioții noștri au fost doar șocați de tratamentul inuman aplicat unor români plecați să-și petreacă vacanța pe riviera mexicană. Ba, cu acest prilej, a mai fost scoasă în evidență strădania ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, de a rezolva situația celor retinuți în condiții revoltătoare pe aeroportul mexican. Imediat, Externele au anunțat deplasarea unui consul de la Miami și ministrul Aurescu și-a sunat omologul cerînd tratament onorabil pentru cetățenii români și evaluarea cazurilor la modul individual. Din cele relalate de presă, a reieșit că românii au fost lăsați să plece, fiind reținuți doar 5 dintre aceștia care n-au convins la discuțiile individuale.

Ici-colo, în presa română, au apărut mici relatări despre o grupre infracțională extrem de activă în zona Cancun. Membrii acesteia se ocupau cu clonatul cardurilor și cu trafic de persoane. Cînd, în vara 2019, au fost arestați mai mulți membri ai grupării româno-mexicane, procurorii și polițiștii din țara noastră au dat repede un comunicat de presă. S-au grăbit să arate populației succesul și eforturile lor de combatere a crimei organizate. Au dat fuga la perchziții în municipiul Craiova și în două comune din județul Dolj, de unde se trăgeau unii dintre membrii clanului respectiv. Ba, pentru a scoate în evidență hărnicia lor, au anunțat presa că au săpat pe alocuri în grădina unuia, fără a ne da date despre ce au găsit și ce au preluat cu proces verbal. Iar presa a reținut doar săpatul în grădină și niște alegații despre legăturile oltenilor cu celebrul El Chapo, șeful clanului Sinaloa, deținut acum într-o închisoare americană. Le-a fost suficient !

Dacă facem o mică incursiune în presa mexicană descoperim că povestea este și mai veche și mai complicată și vine pînă în Romania unde Rechinul (…) începuse investiții imobiliare la Craiova (terenuri și două hoteluri). Grupul s-a constituit în Mexic prin 2012 și a fost identificat ca desfășurînd mai multe genuri de infracțiuni. Prima a fost clonarea de carduri apartinînd turiștilor și scoaterea de pe ele a unor sume. Grupul românesc a ajuns să deschidă o firmă de amplasat și reparat automate bancare, ajungînd, la un moment dat, să dețină cîteva sute de automate marcate cu logo-ul unei bănci mexicane. O altă infracțiune a grupului era și traficul de persoane spre SUA pe ruta România-Cancun-SUA. Oltenii alcătuiau și o filieră de pătrundere ilegală pe teritoriul SUA. Informațiile depre implicarea celor din gruparea românească în distribuția de droguri nu au fost încă dovedite. În plină urmărire de către serviciile secrete mexicane și americane, scandalul a izbucnit în cel mai românesc stil. Vă promitem, în Cotidianul, două dintre cele mai importante articole apărute în presa mexicană despre banda din România.

Șeful grupului, poreclit Rechinul, s-a stricat cu partenerul său Marcu pentru că acesta avea un mare succes la femei.  La rândul său, Aurelian Marcu era nemulțumit de procentul mic al beneficiilor sale în afacere. Se spune că Aurelian Marcu ar fi dezvăluit, în 2019, toate detaliile despre activitatea grupului de la Craiova unui ziarist american, drept pentru care a și fost împușcat. Scandalul românilor din Mexic a fost subiect cu mare succes de presă. Rechinul (El Tiburon), alias Florian Tudor, a închiriat pagini întregi în ziare pentru a convinge publicul mexican că este victima corupției din Romania și din Mexic.

Citind presa mexicană și comunicatele de presă din cele două țări, înțelegem că este vorba despre activitatea infracțională desfășurată timp de cîțiva ani în Mexic, România și SUA, cu vărsare de bani la Craiova (se vorbește de sute de milioane, chiar de 1,2 miliarde dolari SUA). Nu știau nici SRI și nici DIE despre acest traseu al infracțiunii ? La Craiova, unde dosarul unei fete dispărute a stat în sertar cu lunile, nu existau informații depre această filieră infracțională ?? Investițiile grupului de la Cancun ar fi bătut și la ochii unei găini chioare. Dacă un cetățean oarecare ar fi cerut asemenea autorizații și ar fi făcut asemenea achiziții, cu siguranță, toată liota de inspectori și ofițeri din Craiova s-ar fi repezit să ia o șpagă! Pe cei care aduceau sute de milioane de dolari din Mexic și care mai duceau și oameni (tot pe bani!) să-i treacă în SUA nu i-a descoperit nimeni !?

Nu pot să cred că vigilenții noștri ofițeri de informații au stat gură cască în fața acestei rețele. Mai degrabă, sunt tentat să cred că au avut și ei parte și s-au făcut a nu băga de seamă. Nu întîmplător, Florian Tudor (Rechinul) în paginile de publicitate cumpărate în presa mexicană vorbește despre corupția din România.

Și, încă un lucru ! Românii (procurorii și polițiștii) s-au tot lăudat cu rolul lor în neutralizarea acestei grupări infracționale. Dacă ar fi fost adevărat, atunci, cu siguranță, mexicanii și FBI-ul ar fi colaborat cu ei la reținerea celor 200 de turiști și nu i-ar fi oprit decît pe cei care se aflau în vizorul operațiunii Caraibe.

sursa:https://www.cotidianul.ro/ce-ascunde-scandalul-de-la-cancun/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu