2.12.2021

Ochi pentru ochi : BBC, interzisă în China

 


În urmă cu o săptămână, Ofcom, instituția din Marea Britanie omoloagă Consiliului Național al Audiovizualului, a revocat licența de difuzare a televiziunii de stat chineze, CGTN (China Global Television Network). Reacția Beijingului a venit repede: pe 11 februarie a fost întreruptă difuzarea în China a BBC World News.

Administrația chineză a audiovizualului a precizat că reportajele BBC ”violează grav” reglementările din China, care obligă la prezentarea unor informații ”adevărate și echitabile”. Comunicatul arată că BBC a a adus atingere intereselor naționale ale Chinei și unității naționale.

Potrivit The Wall Street Journal, decizia Beijingului este înainte de toate una simbolică, pentru că posturile internaționale aveau oricum o acoperire limitată în China. Programele acestor televiziuni nu pot fi urmărite decât în hoteluri și în complexurile rezidențiale în care locuiesc străini. Chiar și acolo, ecranele se îngeresc când sunt difuzate emisiuni care vizează China.

Decizia Chinei este ”un nous semn al degradării relațiilor” bilaterale între Marea Britanie și ”unul dintre principalii parteneri comerciali”, scrie The Guardian. ”Legăturile erau deja slăbite din cauza impunerii unor noi legi chineze privind securitatea în Hong Kong, fostă colonie britanică, și din cauza represiunii împotriva majorității disidenților”, mai scrie The Guardian. Marea Britanie și China sunt la cuțite și în ce privește accesul companiei Huawei la construcția rețelei 5G în Marea Britanie. Guvernul Boris Johnson a decis, în 2020, să interzică participarea Huawei, din rațiuni de securitate.

Administrația chineză nu a precizat care sunt reportajele BBC care ar fi încălcat regulile din China. ”Au trecut însă luni de zile de când responsabilii și presa chineză se plâng de reportajele BBC despre Xinjiang, regiunea vestică a Chinei unde minoritatea musulmană este supusa represiunii și controalelor draconice”, scrie The New York Times.

Noile tensiuni ar putea complica viața jurnaliștilor britanici din China, mai scrie cotidianul american. Va fi mult mai greu de reînnoit viza chineză sau de obținut viză pentru a lucra acolo, o procedură care era deja foarte dificilă pentru mulți dintre ei, scrie The New York Times.

Decizia privind interzicerea BBC a venit la o săptămână după ce Marea Britanie a interzis difuzarea emisiunilor CGTN. S-a întâmplat după o serie de investigații care urmare a unor plângeri. Este vorba despre un fost angajat al consulatului britanic din Hong Kong care spune că a fost reținut și torturat de poliția chineză pentru a da informații despre protestatari. Un alt cetățean britanic spune că a fost reținut și forțat să facă mărturii false de către poliția chineză. Aceste mărturii obținute cu forța au fost difuzate de CGTN. De aici a început ancheta autorității audiovizuale din Marea Britanie. Concluzia a fost că Star China Ltd., compania care deține licența britanică pentru CGTN, nu are cu adevărat control asupra acestei televiziuni, care este, de fapt, controlată de Partidul Comunist Chinez. Această concluzie a investigației a dus la suspendarea licenței.

sursa:https://www.cotidianul.ro/ochi-pentru-ochi-bbc-interzisa-in-china/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu