2.27.2021

„Raed Arafat ne-a vândut castraveți” !

 


Managerul Spitalului Găeşti Laurenţiu Beluşică răspunde afirmaţiilor pe tema utilizării camerelor hiberbare pentru tratarea pacienţilor cu COVID făcute de şeful DSU Raed Arafat într-un interviu, acuzându-l pe acesta că a prezentat eronat situaţia.  ”Ne-a vândut castraveţi uitând că şi noi cultivăm”, zice Belușică.

Acesta îl acuză pe Arafat, într-o postare pe Facebook, de o încercare ”sinistră şi stupidă” de inducere a opiniei publice în eroare şi comentează punctual răspunsurile date de secretarul de stat, contrazicându-l.

Iată mesajul lui Belușică, integral

,,Tu esti Mircea?

Da imparate…,,

Situatia camerelor hiperbare din gestiunea DSU si cea a terapiei hiperbare a fost prezentata eronat opiniei publice de catre Domnul DR. Raed Arafat, sau altfel spus ne a vandut castraveti uitand ca si noi cultivam.

In incercarea sinistra si stupida de a induce opinia publica in eroare , din motive pe care nu le pot intelege, afirmatiile facute de domnul ministru necesita urmatoarele precizari.

Sa reluam cu argumente:

1. Dr Raed Arafat ,,camerele folosesc doar aer sub presiune si nu oxigen,, si ,, în anumite situaţii, atmosfera din barocameră poate deveni periculoasă pentru pacient,,

Domunule ministru si atmosfera din saloanele de ATI Bals si Piatra Neamt a devenit periculoasa si nu v a pasat si montarea unor artificii a devenit periculoasa si nu v a pasat.

Doresc sa mentionez faptul ca cele 4 camere hiperbare mobile cumparate din bani publici de catre DSU in urma cu 4 ani si care au fost vazute numai la defilarea de 1 decembrie,

– detin un sistem performant de detectare a concentratiei de oxigen, la atingerea procentului de 22% concentratie in oxigen pornesc automat sistemele de spalare a aerului si astfel valoarea se mentine sub 21% concentratie.

– camerele hiperbare sunt echipate cu targa, ventilator, infuzomat si clopot de oxigenare copii si bolnavi comatosi dovada clara ca domnul ministru a mintit afirmand ca nu pot folosi oxigen. Teoretic, camerele cu presiune inalta sunt de doua feluri: barocamere care folosesc numai aer comprimat si camere hiperbare care folosesc aer comprimat si oxigen sub prersiune. Barocamerele nu cred ca se mai folosesc undeva in lume, cele 4 camere mobile ale DSU fiind de inalta performanta si evident camere hiperbare, deci folosesc oxigen, inclusiv la pacienti in coma.

2. DR Raed Arafat AFIRMA CA : ,,folosirea barocamerei la pacienţii cu COVID a fost discutată în mai multe zone, inclusiv cu colegi din afară, în faza acută cel puţin nu ştiu să fie folosită undeva. Am avut o discuţie inclusiv cu colegi din Italia, care ştiţi prin ce au trecut şi au foarte multe barocamere, era o videoconferinţă cu expertul din Italia şi care a zis că nu îl folosesc în situaţii de pacienţi acuţi,,

Comentariul nostru.

Mentionati colegii din Romania cu care ati discutat.

Asadar, Cele mai multe camere hiperbare sunt in Germania, studii medicale in ceea ce priveste tratamentul pacientilor infectati cu Covid 19 sunt deja multe publicate ca dovada ca terapia hiperbara este utilizata cu success in tratarea si recuperarea acestor pacienti vezi site EUBS (studii pe care vi le am si transmis in scris si le aveti si on line) . Nu stim cine este expertul dvs care nu foloseste camerele hiperbare pentru tratarea hipoxiei pacientilor cu Covid dar ar fi bine sa cititi si recomandarile si indicatiile Comitetului european pentru medicină hiperbară (ECHM) care a emis câteva orientări și recomandări pentru centrele hiperbarice și activitățile de scufundări. Mediul hiperbar creează provocări și riscuri unice, care trebuie luate în considerare și evaluate, pe lângă recomandările generale emise de autoritățile locale, naționale și internaționale de îngrijire a sănătății.( http://www.eubs.org/)

3. ,,Medicul de la Găeşti ştiu că a insistat să i se trimită, dar pentru pacienţii critici, gândiţi-vă că intrarea în camera hiperbară cu echipamente de ventilaţie, cu echipament de ventilaţie pe oxigen la o cantitate mare, toate astea sunt riscuri,,

Comentariu nostru: Stiti la cate riscuri ne supunem noi, medicii curanti intrand in sectiile de covid si ATI? Si mersul pe strada are niste riscuri!

Ca o paranteza, limba romana, pe care ar fi trebuit sa o vorbiti la perfectie dupa atatia ani in Romania, are o semantica aparte. Exprimarea normala este ,,managerul de la Spitalul Orasenesc Gaesti,, dar incercarea dvs de a bagateliza alti profesionisti este cunoscuta deja.

4. DR Raed Arafat,,Camerele noastre funcţionează pe principiul creării prin aer comprimat, nu prin oxigen, oxigenul se dă doar pe mască, în secunda în care dai oxigen în cantităţi foarte mari, 10, 15, 20 de litri pe minut, atmosfera din camera hiperbară devine periculoasă” explică medicul Raed Arafat.

Declaratia este mincinoasa deoarece

– camerele ISU pot administra oxigen pacientilor din interiorul camerei hiperbare in 3 moduri: in atmosfera camerei, la masca sau intermediul mastii de tip “cupola” – pentru copii sau pacienti de ATI, in functie de protocolul ales de medicul specialist raportat la diagnosticul si antecedentele pacientului.

Camerele hiperbare ale IGSU, AU IN DOTARE VENTILATOARE MULTIPARAMETRU CE POT FI FOLOSITE SI IN TRATAREA PACIENTILOR COVID.

Toate echipamentele medicale din interiorul camerei hiperbare sunt certificate special pentru aceste conditii permitind utilizarea in deplina siguranta in interiorul camerei indiferent de modalitatea administrarii oxigenului.

Daca mai sustineti altceva va rog sa prezentati fisele tehnice.

5. Intrebare reporter : De ce nu sunt folosite acum barocamerele cumpărate după incendiul de la Colectiv ?

Dr. Arafat: Firma ne-a cerut o sumă imensă pentru a pregăti 18 medici . „Când s-a făcut caietul de sarcini, în el s-a trecut instruirea celor care le vor opera pe linie tehnică, pentru partea medicală firma ne-a cerut o sumă imensă pentru a pregăti 18 medici, o sumă de aproape un sfert de milion de euro, la un curs de 2-3 săptămâni, motiv pentru care noi de acum doi ani am apelat la marina italiană ca să ne sprijine şi au promis că ne sprijină şi am avut o vizită de la ei pentru instruirea medicilor care vor lucra cu pacienţi critici în interior, intubaţi, ventilaţi, în situaţia în care au nevoie de această cameră ca şi o soluţie salvatoare de viaţă, dar venind pandemia având Italia problemele pe care le-a avut , nu s-a putut realiza cursul anul trecut, s-a reluat legătura şi în acest an se va realiza cursul.,,

Raspuns: IGSU a solicitat pentru instruirea medicilor “conditii speciale” in sensul ca certificarea sa fie efectuata de trainer specializati si diploma sa fie certificata la nivel european. De asemenea a solicitat ca cursul de 2-3 luni raportat la notiunile predate sa se desfasoare in maxim 3 saptamani, in Romania. Cursul urma sa fie realizat de traineri ECHM- Comitetul European pentru Medicina Hiperbara si EUBS – European Underwater and Baromedical Society, acestea find organismele de instruire si certificare a medicilor recunoscute la nivel European.

In Romania medicina hiperbara este reglementata in Ordinul nr. 923/2001 privind aprobarea Nomenclatorului de specialități medicale și farmaceutice, supraspecializări și competențe pentru rețeaua de asistență medicală și a Normelor metodologice de aplicare a acestuia.

In prezent cursurile se organizeaza prin Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova, catedra de medicina a conditiilor extreme ( intre care si hiperbara) , prima si cred ca singura facultate din Romania care sustinut o astfel de catedra, si insumeaza o durata de aproximativ 120 de ore de curs, ingloband si cursuri practice la Centrul de Scafandrii Constanta (unitate ce apartine de Ministerul Apararaii Nationale infiintata in 1967, ce are formati si angajati specialisti de inalta performanta profesionala, recordul acestora fiind de scufundare la o adancime de 500 m), cursul are un cost estimativ de 1500euro/persoana.

Cursantii trebuie sa fie medici specialisti in specialitati clinice. Cursul se finalizeaza cu examen care are componenta teoretica si practica

In Europa cursurile de medicina hiperbara se realizeaza in conformitate cu specificul si curricula Comitetului European pentru Medicina Hiperbara (http://www.echm.org/) in diverse locatii cu un numar de maxim 2-6 traineri certificati si autorizati ECHM.

Cursurile au o durata de minim 30 de ore, dar in functie de complexitate si nivelul de competenta pot dura si cateva luni, costurile/ curs /participant estimative incep de la 3000 de euro

Cursul se va incheia cu sustinerea unui examen si obtinerea unei diplome recunoscute la nivel european pentru cei care vor promova examenul.

Conditiile minime pentru cursanti; acestia trebuie detina o diploma de absolvire a unei facultati de medicina recunoscuta european si sa fie medici specialisti in specialitati clinice. In plus sunt o serie de examene si verificari medicale pentru cursant din care sa rezulte ca este apt medical pentru curs.

Limba desfasurarii cursurilor este engleza, de aceea cursantii trebuie sa fie apti sa cunoasca si sa sustina o conversatie de specialitate medicala. (cursul nu va avea suportul unui traducator)

Valoarea cursului /pacient ar fi fost de aproximativ de 11.000 euro/persoana in conditiile in care cursul ar fi fost sustinut in Romania de catre un numar de 4-6 traineri autorizati ECHM – Comitetul European pentru Medicina Hiperbara . Diplomele care urmau sa fie obtinute de catre absolventi cursului in urma examenului urmau sa fie echivalate oricum in conformitate cu legislatia romaneasca .

Deci orice fel de cursuri in ceea ce priveste medicina hiperbara si nu numai trebuie echivalate in Romania.

De ce nu s-a facut instruirea medicilor prin Facultatea de Medicina si Farmacie Craiova singura universitate romaneasca cu prerogative in domeniu? Cine suporta valoarea cursurilor care vor urma sa fie facute de Marina Italiana? Cum vor fi ele echivalate? ARE MARINA ITALIANA (si de ce nu cea americana sau engleza sau australiana) PREROGATIVE SI COMPETENTE DE INSTRUIRE A MEDICILOR ROMANI CARE NU AU URMAT UN CURS UNIVESITAR DE COMPETENTA ORGANIZAT DE O UNIVERSITATE ROMANEASCA?

Dar desigur este mai interesant sa cheltuim sute de mii de euro pe cursuri care tot la diploma si certificarea romaneasca ajung. MApN are mai multi specialisti deja formati in domeniu, are cel putin o camera monoplace care functioneaza. De ce nu ati apelat la specilistii din Romania? In cate misiuni au fost angajate cele 4 barocamere cumparate de statul roman sub indrumarea dvs si cati oameni ati salvat? Sunt doar doua intrebari la care opinia publica ar trebui sa va solicite raspunsuri, eu nu am nevoie de raspuns deoarece deja il stiu.

6. Dr raed Arafat ,,Aceste camere nu pot fi trimise la oricine care spune ”Eu ştiu să o folosesc”, este o industrie întreagă, este o chestie foarte complexă, trebuie pregătire specifică,avem pregătiţi pompierii care le operează tehnic, trebuie să pregătim şi personalul medical , anul ăsta sper că se va face pregătirea”, a adăugat şeful DSU.

Raspuns, daca nu le trimiteti cui va spune ca stie sa le foloseasca si isi asuma riscurile, cui le trimiteti?

Ce ati facut 4 ani?????

Absolventii cursului de medicina hiperbara de la Universitatea de medicina si Farmacie Craiova (iar eu sunt un astfel de absolvent asa cum ati vazut si din diploma pe care mi ati cerut sa v o arat), au dreptul de “a prescrie” tratamentul hiperbar pentru pacient prin prisma prerogativelor pentru care au fost instruiti. Furnizorul echipamentului hiperbar instruieste in functie de echipamentele medicale din camera hiperbara medicii care au acesta competenta. In plus, stiati foarte bine ca am o buna colaborare cu cei mai mari specialisti in meidicina hiperbara din Romania intre care l as mentiona numai pe dr Bogdan Cristian Ion, evident cel mai bun specilist in hiperbara din Roamania. De ce nu ia ti dat dansului camerele sa salveze pacienti? Evident este acelasi motiv pentru care la Colectiv nu ati permis interventia salvarilor private, plimbandu va nepasator (cadru medical) printre raniti si vorbind la telefon (cu cine , nu stiu ca sunteti in ,, Varful piramidei trofice,,)

7. Reporter : Pentru ce sunt folosite acum camerele mobile pentru tratamente hiperbarice aflate în posesia statului?

Constat ca arta raspunsului difuz, ambiguu ati dobandit o bine.

„Camerele mobile sunt luate pentru situaţii de urgenţă, pentru deplasarea lor în cazul în care un pacient este într-o stare critică şi are nevoie imediat de susţinere prin camera hiperbară, pe o durată limitată, sau, în situaţia scafandrilor, încă un motiv de ce le-am luat, la pompieri, pentru că avem scafandri peste tot şi se sufundă la adâncimi care necesită să fie şi camera hiperbară în zonă”, a precizat Raed Arafat.

Independent de instruirea medicilor pentru utilizarea camerelor hiperbare, camerele pot fi folosite si pentru recuperarea capacitatii pulmonare a scafandrilor sub instruirea Maistrului Scafandru sau a sefului echipei de scafandrii ; au fost folosite in acest sens? Cati scafandrii au beneficiat de recuperare si cate ore de exploatare au fost dedicate pentru aceasta procedura? Opinica publica sa ceara raspuns, eu nu am nevoie.

8. Intrebare reporter : Ar putea fi folosite pe viitor barocamerele pentru tratamentul pacienţílor cu COVID-19?

Acelasi raspuns ambiguu.

„Depinde de indicaţiile medicale clare şi pentru categorii de pacienţi cu COVID, aici nu mai pot să vin eu cu o expertiză, aici trebuie să vedem ce spune ştiinţa pe plan internaţional, ce spun colegii din Statele Unite, din alte ţări, şi o să cerem mai multe date colegilor noştri care se ocupă de pacienţii critici, să vedem ce spun şi dacă există într-adevăr un beneficiu de lungă durată, e clar că un beneficiu de scurtă durată poate să existe””, spune dr. Arafat.

Dar de colegii din Romania de ce nu vorbiti? Stiti cati medici specialisti in HBO are Romania? Stiti cati tehnicieni specilisti de exceptie in HBO sunt in Romania?

Terapia hiperbara este folosita in prezent si pentru tratament si recuperare a pacientilor infectati cu COVID 19, exista numeroase studii in acest sens. In Romania acest lucru se face numai in mediul privat.

9. Intrebare reporter : Dacă avem, de exemplu, mâine un nou Colectiv, aceste patru barocamere pot fi folosite?

raspunsul era simplu NU. DUPA 4 ANI DE LA CUMPARAREA CELOR 4 CAMERE HIPERBARE MOBILE EU NU AM PUTUT SA ORGANIZEZ ACEST LUCRU DESI TERAPIA HIPERBARA ESTE SALVATOARE DE VIATA.

Dar raspunsul ministrului a fost mult mai complex :„Am nevoie să instruiesc medicii, sunt discuţii cu marina italiană pentru instruirea lor, pentru că au o experienţă foarte mare cu pacienţii critici şi acordă sprijin pentru îngrijirea pacienţilor critici şi vor fi instruiţi medicii, va dura câteva săptămâni instruirea lor din momentul în care îi primesc, şi după aceea o să începem să le folosim pe indicaţiile pe care le vom stabili cu colegii care vor fi instruiţi”, spune dr. Arafat.

Deci orice fel de cursuri in ceea ce priveste medicina hiperbara si nu numai trebuie echivalate in Romania. De ce nu s-a facut instruirea medicilor prin Facultatea de Medicina si Farmacie Craiova singura universitate romaneasca cu prerogative in domeniu? Cine suporta valoarea cursurilor care vor urma sa fie facute de Marina Italiana? Cum vor fi ele echivalate? ARE MARINA ITALIANA PREROGATIVE SI COMPETENTE DE INSTRUIRE A MEDICILOR ROMANI CARE NU AU URMAT UN CURS UNIVESITAR DE COMPETENTA ORGANIZAT DE O UNIVERSITATE ROMANEASCA?

De la inceperea pandemiei in 2020 toate cursurile care privesc medicina hiperbara au fost suspendate, dar de ce din 2017 de cand primele camera hiperbare mobile au fost livrate IGSU, pana in 2020 cand a inceput pandemia nu s-a facut nimic in ceea ce priveste instruirea medicilor care urmau sa utilizeze camerele hiperbare?

Repet cate vieti au salvat camerele hiperbare utilizate de IGSU din 2017 pana in prezent? Dati ne o cifra domnule ministru.

Dar a calculat cineva care este valoarea cheltuielilor generate de transferul pacientilor arsi si transferati cu avionul in afara tarii cand ei puteau beneficia de terapia hiperbara in tara , inainte de a fi internati si tratati intr-un spital sau sectie de spital de specialitate.

10. Pe undeva domnul ministru afirma ca asteapta sa vada raspunsul pe termen lung al plamanului la terapia HBO. Domnule ministru, sunteti medic nu aveti voie sa faceti o asemena afirmatie macar in fata noastra a celor care cultivam castraveti.

Si ca o incheiere reproduc cu copy paste un text scris de un medic anestezist roman care lucreaza in Franta (nu am acceptul domniei sale pentru a i da numele)

……. din punct de vedere sociologic si ca business management, Dr ul Arafat cred ca este un excelent caz de studiu. cum a ajuns sa cladeasca din nimic un sistem mamut al medicinei de urgenta, calcand pe toti cei din jur, pentru ca odata ajuns intr o pozitie cheie sa inece tot in jurul sau, inclusiv sistemul pe care l a cladit. este greu de spus daca fara Araft am fi avut un sistem de urgenta, personal cred ca interesele si lipsa unor adevarati manageri nu ar fi lasat sistemul de ambulanta sa se dezvolte si sa ajunga ceea ce este smurd ul astazi. indraznesc a spune ca fara el cred ca urgenta a fi fost si astazi in haos…..insa problema principala este caracterul sau….a avut o idee fantastica cu smurd ul dar acum refuza sa accepte ca este depasit poate ca nivel de munca nu neaparat ca si capacitate de management sau leadership, si cred ca de frica de a nu fi mazilit refuza sa si faca un cerc de oameni capabili carora sa le incredinteze responsabilitati pentru ca sistemul sa fie cu adevarat functional. plus, omul acresta cred ca refuza sa coopereze cu celelate structuri cu capacitate de raspuns in caz de dezastre etc…….nu inteleg de ce igsu are nevoie de o infrastructura atat de avansata cand de exemplu armata ar putea sa contribuie cu de exemplu spitale modulare multirol (sper ca avem asa ceva) etc. un exemplu, irlanda de nord, credeti ca sistemul de ambulanta are asemenea dotari cu salupe, spitale modulare, si alte fantezisme de acest gen…nu, armata are unul dintre cele mai performante spitale modulare multirol care poate fi folosit in caz de orice calamitate – ei avand si avantajul ca au experienta de a l fi folosit in diverse campanii militare ale armatei brintanice. domnul Arafat sapa singur groapa smurd ului de ceva ani buni…….

Si totusi opinia publica in baza legii 544 sa ceara raspunsurile la urmatoarele intrebari :

Cat a costat o camera hiperbara?

La cate misiuni de salvare au participat?

Cate vieti au salvat?

De ce nu au fost folosite la fetita de 12 care a murit intoxicata cu monoxid de carbon la Buzau?

De ce timp de 4 ani nu ati folosit sistemul romanesc de invatamant pentru a va scolii personalul medical?

Cat costa intretinerea periodica anuala si daca a fost facuta, a celor patru camere hiperbare mobile, inclusiv autotrenurile ?

ACUM NE DATI CAMERELE HIPERBARE SA ,,CRESTEM SI NOI CASTRAVETII CA LUMEA,,? DUREAZA PANA LE PUNEM IN FUNCTIUNE. SUNTEM LA FIX UN AN DE PANDEMIE, BOALA ESTE GRAVA, TOATA LUMEA CIVILIZATA FACE EFORTURI

DOMNULE MINISTRU, VINE VALUL 3 , NE ASTEPTAM LA MULTI PACIENTI, NOI AVEM LA SPITALUL ORASENESC GAESTI SECTIE PEDIATRIE COVID CU 25 DE PATURI (IN BUCURESTI SUNT NUMAI 7 PATURI DEDICATE COPIILOR COVID) SI INCA O SUTA DE PATURI PENTRU ADULTI COVID. ANUL TRECUT PANDEMIA NE A OBOSIT FINANCIAR INCA NU NE AM REVENIT, EFORTUL DE ASIGURA OXIGEN ESTE DIN NOU MARE SI CU RISCURILE PE MASURA PE CARE LE ATI VAZUT.

sursa:https://www.cotidianul.ro/belusica-poarta-pica-raed-arafat-ne-a-vandut-castraveti/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu