3.06.2021

Cîte doage o avea președintele în plus sau în lipsă ca să se lanseze într-o asemenea solicitare ?

 


Ce fel de stat și ce fel de justiție avem dacă un simplu cetățean, fără studii de specialitate, poate înțelege greșeala enormă făcută de președintele României în cazul „Dosarului 10 august”. 

Cîte doage o avea președintele în plus sau în lipsă ca să se lanseze într-o asemenea solicitare ? Nu putea să sune un consilier sau un prieten, absolvent de drept, chiar pe jurisconsultul de la primăria Sibiului (că îi răspunde încă !) și să-l întrebe dacă se mai poate face ceva? Putea să coboare din Dealul Cotrocenilor pe la căminele studențești și tot ar fi aflat un răspuns ca să nu se facă de rîs.

Orice student i-ar fi zis: „Dom’  președinte, nu se poate face nimic ! Este o sentință definitivă și obligatorie și nu există altă cale decît respectul pentru o judecată definitivă ca și cele pe care scrie, de obicei, «Noi, președintele Romaniei…»”.

Cum să ieși tu, președinte ales, înghețat de morgă și ifose, și să te faci că nu știi cum s-a ajuns ca un dosar să fie clasat ? Asta este imixtiune în justiție, asta este băgat de picioare în statul de drept. Asta este și incultură juridică! Și pentru cei din domeniu este tupeu grosolan și ofensă publică! Ce-și imaginează Iohannis, zice nea Gheorghe? Iohannis crede că toate cauzele pot fi contestate și răsconstestate pînă cînd soluția iese așa cum și-o dorește dînsul și cei care îl susțin. Ca în povestea caselor de la Sibiu! Se judecă și se răsjudecă pînă la Curtea din Alabama care i le dă înapoi. Asta trădează un soi de democrație primitivă, mai stupidă decît cea practicată de comuniști.

Cum să ieși și să zici:

„-Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”.

Uite așa. S-a clasat. Judecătorul s-a mai uitat o data peste material, peste probe, peste argumente și a zis nu merge! Clasat! Nu s-a gîndit că s-ar putea să nu vă convină sau că Dide face tărăboi. Păi, dacă zice că s-a clasat, înseamnă că nu există probe, că nu există dovezi ale încălcării legii. Și, dacă s-a respins redeschiderea anchetei, s-a respins și pentru Ceaușescu și Mălin Bot și pentru Klaus Iohannis, chiar și pentru cei care au încasat-o. Ce-și imaginează președintele, că un dosar aflat în această situație poate fi dres și reparat ca un motor? Chemi un prost cu o șurubelniță și un pix, meșterește ceva și soluția începe să se învîrtă, spre zîmbetul cu iz de rînjet al președintelui?

Nenorocirea este că și minsitrul Justiției, Stelian Ion, speriat de bombe, fost avocat de pensii alimentare și divorțuri, este tot un fel de lemn Tănase ca și cel care i-a cerut explicațiile publice. Avocatul concediat în plin proces de Radu Mazăre la Constanța, pentru că își dădea cu stîngul în dreptul și cu amîndouă în cap, mai apoi, a ajuns ministru și n-a avut curajul să-l trimită la plimbare pe președinte. Sau să-i zică frumos:

-„De ce nu mi-ați dat un telefon și vă explicam?“

S-a aruncat ca bivolul în perete și a început să lingă mîna stăpînului, zicînd fără să fi rostit nimeni o asemenea enormitate, că președintele, în nici un caz, nu este de vină de clasarea „Dosarului 10 august”. E-te trosc !Unde dai și unde pupă !?

La conferința de presă pe post de „explicații publice de urgență” date președintelui, același ministru dus de vîntul cugetării a zis:

„Cert este că Dosarul 10 august nu se termină aici, nu s-a pus punct aici acestui dosar. Din acea cauză aflată în cercetare la DIICOT s-a disjuns o parte către Secţia parchetelor militare şi acea parte îşi va urma cursul, va trebui să se continue ancheta în acea parte, referitoare în principal la interacţiunile jandarmilor subordonaţi, interacţiunile directe cu manifestanţii. De asemenea, mai există o zonă a acestui dosar referitoare la alte persoane care nu deţineau funcţii de militari, deţineau funcţii executive sau administrative. Nici cu privire la acele persoane şi fapte nu s-a luat o decizie finală”

Dragă Nelu!

Și după mintea ta, un dosar poate fi redeschis de o sută de ori pe aceeași cauză, pe aceleași lucruri cercetate, pe aceleași persoane și pe același eveniment și pe aceiași comandanți de jandarmi la care behăia Rareș Bogdan din studioul Realitatea TV.

Îți spun eu, care n-am făcut dreptul și știu de la vecinul meu avocat, că la aceiași făptuitori în aceeași cauză, nu se poate ! Doar dacă arestați toți judecătorii și avocații și o chemați pe Mădălina Pușcalău Dobrovolschi zisă și Ayahuasca să o semneze ea !

sursa:https://www.cotidianul.ro/presedintele-si-ministrul-tamiie-la-drept/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu