3.26.2021

La Washington se vorbește mult despre declinul fizic și mental vizibil al celui mai în vârstă președinte al SUA”

 


Au trecut 64 de zile de la preluarea mandatului prezidențial până ca Joe Biden să se hotărască să organizeze prima conferință de presă. Va avea loc joi, la ora 20.15, ora României. Având în vedere că în campania electorală Joe Biden s-a ferit de mitinguri și a preferat să aibă așa-zisele intervenții din „beciul” sediului de campanie, având în vedere aparentele pierderi de memorie și momente de confuzie din puținele sale ieșiri în fața camerelor de luat vederi, inclusiv cele trei căzături succesive ale președintelui pe scara Air Force One, având în vedere și că multe din discuțiile cu liderii străini sau dificila gestionare a haosului produs de deschiderea granițelor cu Mexicul au căzut în sarcina vicepreședintei Kamala Harris, această întârziere a întâlnirii cu jurnaliștii a stârnit speculații. Cine conduce cu adevărat America ?

Joe Biden a alunecat și s-a împiedicat pe scara Air Force One, vineri, când urma să decoleze spre Georgia. S-a ridicat, a alunecat din nou și a căzut. Momentul a fost șocant și alarmant. Adversarii din străinătate îl vor folosi ca pe o metaforă pentru declinul superputerii care a ieșit din războiul rece. Chiar dacă presa americană ia în râs această scenă, la Washington se vorbește mult despre declinul fizic și mental vizibil al acestui cel mai în vârstă președinte al SUA”, scrie jurnalistul Pat Buchanan.

”Conferința de presă a lui Biden – după cea mai lungă amânare a primei întâlniri cu jurnaliștii începând de la președintele Calvin Coolidge (1923) – va fi atent analizată, așa cum a fost a doua dezbatere prezidențială a lui Ronald Reagan, în 1984, după ce a părut să aibă o pierdere de memorie în dezbaterea precedentă cu contracandidatul Fritz Mondale.

Acum, după triumful din Congres cu planul său de 1,9 trilioane de dolari pentru salvarea economiei, Joe Biden are noi probleme, toate făcute cu propria-i mână.

A moștenit pandemia Covid-19, așa cum Nixon a moștenit războiul din Vietnam, în 1969. Însă Biden și SUA sunt mai norocoși acum, pentru că, până să fi depus jurământul, apăruseră două vaccinuri și au început să fie făcute, cu câte un milion de doze zilnic.

Cealaltă criză, noua criză de la frontieră, cu un număr record de copii, adolescenți și familii care vin și cer azil, este o criză provocată aproape integral de Biden. Spunând că controalele dure instituite de Trump la frontieră sunt inumane și promițând o cu totul altă politică, Biden a dat un semnal în America Centrală și de Sud, lumii intregi, cum că granițele SUA sunt deschise din nou. Rezultatul este ceea ce vedem în fiecare seară la televizor: un număr record de imigranți care intră în SUA, iar oprirea fluxului acesta nu se întrevede.

Ceea a făcut guvernatorul Cuomo cu azilurile din New York, atunci când i-a retrimis aici pe pacienții cu covid, face acum Biden cu întreaga țară. Puțini sunt testați dintre miile de imigranți ilegali care intră zilnic în țară, iar ei vor provoca noi focare. Cum să controlezi o pandemie când mii de oameni intră zilnic în țară de-a lungul unei frontiere de 2.000 de km.? Biden spune că asta este o „provocare”. Pentru țară, care dă semne că poate să iasă din pandemie, asta este însă o criză medicala și de securitate națională.

Iar Biden și oamenii săi au creat crize nenecesare nu numai la nivel intern.

Biden este președinte de doar doua luni și a adus deja relațiile SUA-China la cel mai de jos nivel începând de momentul masacrului din Piața Tiananmen, în 1989. A adus relațiile cu Rusia la cel mai de jos nivel începând de la momentul în care Nikita Hrușciov renunța la summitul Est-vest de la Paris, în 1960, pentru că președintele Eisenhower a refuzat să prezinte scuze pentru zborul avionului spion U-2 doborât de URSS.

Biden este responsabil pentru stricarea relațiilor cu Rusia, după ce a spus la ABC că, da, Vladimir Putin este un „criminal”, același Putin despre care spusese anterior că nu are suflet.

Apoi, secretarul de Stat Antony Blinken a jucat și el un rol în răcirea relațiilor cu China. Înainte de a prelua mandatul, Blinken a acuzat în mod public de „genocid” guvernul chinez. Apoi a deschis întâlnirea SUA-China din Alaska cu un rechizitoriu la adresa Chinei pentru acțiunile din Xinjiang, Hong Kong și Taiwan, iar apoi a avut parte de un contraatac chinez de 20 de minute.

Ce i-a răspuns Beijingul? Xinjiang, Tibet și Hong Kong sunt teritorii naționale ale Chinei și nu este treaba Americii cum administrăm aceste teritorii. Voi, americanii, nu puteți invoca vreo rațiune morală superioară pentru a ne judeca, având în vedere modul în care i-ați tratat pe indigeni și pe afroamericani. Așadar, încetați cu impunerea democrației la noi și în restul lumii, pentru că s-ar putea să nu-și dorească această democrație. Delegația SUA poate să vorbească doar despre Statele Unite. Nu vorbește pentru întreaga lume, iar o mare parte din lume respinge aceste idei.

Spunând că Vladimir Putin este „criminal”, Biden pare s-o fi rupt cu arta negocierilor cu Moscova, artă pe care președinții Eisenhower, Nixon, Reagan și Bush senior au folosit-o în timpul războiului rece, într-o vreme când URSS era o putere mult mai amenințătoare și mai ostilă decât este astăzi Rusia lui Putin.

Din comportamentul lui Biden din primele 60 de zile de mandat rezultă că vom avea de îndurat încă ani buni de Război Rece cu Rusia și China.

Pentru ce această diplomație agresivă ?”, încheie Pat Buchanan.

sursa:https://www.cotidianul.ro/cine-va-desface-ce-si-face-joe-biden-cu-mana-lui/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu