3.01.2021

România a reînceput să exporte gaze în Ungaria

 


A trecut frigul, iar România a reînceput să exporte gaze în Ungaria. Acum, însă, sunt la cantități mari, de fapt, cele mai mari înregistrate vreodate pe relația export – 3,7 milioane mc, România devenind astfel un furnizor major în regiune. La fel de adevărat este că și importăm 9 milioane mc, având, pentru prima dată, fluxuri comerciale bidirecționale majore, potrivit datelor interactive Transgaz  

Surse din piață spun că exportatorii ar fi ENGIE (francezii care dețin poziția dominantă pe distribuția de gaze și furnizarea pentru casnici în jumătatea de sud a țării), în cea mai mare parte, și Axpo Energy (trader elvețian), mai puțin. 

“Au cantități mari rezervate, și pe ieșirea din țară, și pe intrare. S-ar putea să importe, ca să vândă mai departe cum, la fel de bine, s-ar putea să vândă pentru că nu există suficient consum intern. Prețul mai mic de pe piața noastră, clar este un factor ce impulsionează exportul”, au precizat sursele.

Este de precizat că ENGIE deține și depozit de gaze, Depomureș, unde, de doi ani, stochează gaze cu care, în parte, rămâne și după sfârșitul ciclului de extracție. Pentru 2021, francezii n-ar mai vrea să plătească tarife pe cantitățile impuse de ANRE, mai mari(cel puțin în ultimii ani) decât consumurile efective de iarnă, ci strict pe cât vor ei să stocheze, potrivit propriilor estimări de consum. Îi ajută și faptul că, anul trecut, ANRE a liberalizat piața de stocare gaze.

În ceea ce privește importul, se remarcă creșterea în importanță a rutei bulgare, reverse flow T1. Astfel, prin Bulgaria intră 6,6 mil. Mc de gaze, în timp ce, prin Ucraina, doar 2,6 mil. Mc. Proveniența gazului este, în ambele cazuri, rusească, dar ruta ucraineană pierde din importanță în favoarea celei turcești(TurkStream), via Bulgaria. Este noul pariu al Gazprom, care vrea ca să alimenteze sudul Europei din ce în ce mai mult prin TurkStream.

România are un consum anual de gaze de circa 12 miliarde de metri cubi, din care 10 – 11 miliarde producție internă și 1 miliard mc importuri.

sursa:https://www.cotidianul.ro/exportam-cantitati-mari-de-gaze-in-ungaria/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu