4.30.2021

SUA vor transmite noi arme Ucrainei

 


Americanii au aprovizionat activ Forțele Armate ale Ucrainei încă de la începutul războiului civil din Donbas, pretextând că acest lucru este necesar în cazul unei ciocniri militare directe între Kiev și Moscova.

Editorial realizat de Andrei Koț

Rachete anti-navă, sisteme de apărare antiaeriană și mai multe sisteme Javelin – americanii dezvoltă un nou plan privind aprovizionarea Ucrainei cu arme letale. După cum subliniază presa occidentală, acest lucru este necesar în cazul unei ciocniri militare directe între Kiev și Moscova. Și, deși Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat despre retragerea trupelor după încheierea exercițiilor, este puțin probabil ca Pentagonul să renunțe la posibilitatea de a militariza și mai mult regiunea.

ʺChilipirʺ militar

NATO a dat de înțeles destul de clar că nu are de gând să lupte cu Rusia pentru Ucraina și nu va trimite soldați în Donbas. Însă Occidentul nu va renulța să acorde sprijin material și tehnic Kievului.

Avioanele-spion și dronele Alianței ʺatârnăʺ zilnic deasupra Mării Negre și deasupra liniei de contact, transmițând informații Statului Major General ucrainean. Serviciile de informații ale Republicii Populare Donețk și ale Republicii Populare Luhansk observă în mod constant specialiști militari străini în tranșeele Forțelor Armate ale Ucrainei. La Kiev aterizează în mod regulat avioane de transport militar NATO cu încărcături misterioase.

Iar la sfârșitul lunii aprilie, Comitetul pentru relații externe al Senatului SUA a adoptat un proiect de lege bipartid "Privind parteneriatul cu Ucraina în domeniul securitățiiʺ, conform căruia ajutorul militar acordat Kievului se ridică la 300 de milioane de dolari. După cum a informat pe rețelele de socializare ambasadoarea ucraineană la Washington, Oksana Markarova, din acești bani vor cumpăra și arme letale.

The Wall Street Journal susține că Pentagonul are de gând să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană, rachete anti-navă și anti-tanc, precum și complexe de atac operativ-tactice.

Evident că cele mai complexe arme vor fi desfășurate și ajustate de către specialiștii occidentali – personalul militar ucrainean nu este încă instruit în acest sens. Ceea ce înseamnă că un mic contingent al trupelor Alianței va participa totuși la un potențial conflict armat de partea Forțelor Armate ale Ucrainei.

Autoritățile de la Kiev, ʺmirosindʺ ʺchilipirulʺ militar, au început imediat să ceară mai mult. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, a recunoscut într-un interviu acordat agenției Reuters că i-a cerut secretarului de stat american, Anthony Blinken, să contribuie la furnizarea mijloacelor moderne de luptă radioelectronică. Potrivit acestuia, Forțele Armate ale Ucrainei au nevoie de ele pentru a putea "rezista capacității Rusiei de a bloca comunicațiile ucrainene".

Mai mult decât atât, mulți specialiști sunt siguri că în Donbas se desfășoară deja complexe occidentale de război radioelectronic. În particular, expertul militar Alexei Leonkov consideră că anume aceste complexe sunt transferate în grabă la Kiev cu ajutorul avioanelor de transport militar. Acest lucru este confirmat indirect și de rapoartele recente ale Miliției Populare ale republicilor nerecunoscute, conform cărora dronele misiunii OSCE deseori pur și simplu nu pot decola – semnalele de control sunt blocate de partea ucraineană.

Mai multe rachete

Nu s-a spus încă ce armele concrete va furniza Washingtonul Forțelor Armate ale Ucrainei în cazul unei agravări a situației în Donbas. Probabil, Pentagonul va consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei cu ajutorul complexelor de apărare antiaeriană Patriot – Kievul le cere de mult timp.

Iar la jumătatea lunii aprilie, șeful biroului președintelui ucrainean, Andrei Ermak, a cerut literalmente ca Statele Unite să desfășoare complexele "Patriot" în Ucraina, declarând pompos că Forțele Armate ale Ucrainei ʺținʺ apărarea împotriva Rusiei "de dragul întregului Occident". În plus, potrivit autorităților de la Kiev, prezența mai multe divizioane ale sistemelor americane de apărare antiaeriană ar accelera procesul de aderare la NATO.

În ceea ce privește rachetele anti-navă, Pentagonul poate transmite Ucrainei un lot de rachete anti-navă Harpoon. Da, Kievul nu are platforme aeriene și maritime pentru utilizarea acestor arme, însă rachetele ʺHarpoonʺ sunt produse și într-o versiune de coastă, pe tractoare speciale. Raza de acțiune este de 280 de kilometri. Vă reamintim că navele Flotei Mării Negre sunt capabile să vizeze rachetele de croazieră ʺKalibrʺ la o distanță de peste două mii de kilometri.

Pentru a distruge țintele în ʺadânculʺ apărării inamicului, Forțelor Terestre ale Ucrainei li se pot aloca complexele americane operativ-tactice HIMARS, cu o rază de tragere a rachetelor ATACMS de cel mult 270 de kilometri, care este din nou inferioară complexului rusesc de rachete operativ-tactic "Iskander-M", cu o rază de 500 de kilometri. În plus, Forțele Armate ale Ucrainei vor continua să primească complexele anti-tanc de-a treia generație Javelin – s-au alocat deja bani pentru asta.

Șapte ani de aprovizionare

Americanii au aprovizionat activ Forțele Armate ale Ucrainei încă de la începutul războiului civil în Donbas. Și dacă piesele de schimb pentru vehiculele blindate și munițiile pentru armele de calibru mic le achiziționează în principal din țările fostei tabere socialiste, atunci tot felul de echipamente auxiliare și echipamente speciale – cu precădere din SUA.

La început, Washingtonul se limita la produse neletale. Așa, în 2014, Kievul a primit aproximativ două mii de veste anti-glonț, douăzeci de stații de luptă contra-baterie AN/TPQ-48A, 35 de vehicule blindate HMMWV și un spital de campanie. În 2015 – 130 de vehicule ʺHummerʺ și cinci bărci de mare viteză. În 2016 – 14 instalații de radiolocație, peste două mii de dispozitive de vedere nocturnă, cinci automobile blindate HMMWV în versiunea de evacuare medicală, 24 de seturi de UAV-uri ușoare RQ-11B Raven. În 2017 – încă 40 de vehicule ʺHummerʺ și aproximativ 700 de instalații de radiolocație.

În 2018, Pentagonul i-a trimis Ucrainei deja arme letale – 35 de complexe de rachete anti-tanc FGM-148 Javelin și 210 de rachete pentru acestea. Kievul cerea de la Washington complexele ʺJavelinʺ din 2014, considerând că acestea sunt capabile să-i aducă o victorie decisivă. Însă ele așa și nu au ajuns până la front. Conform condițiilor americanilor, aceste complexe nu trebuie utilizate direct pe linia de contact a părților aflate în conflict și pot fi ʺaruncateʺ în luptă numai în cazul unei ʺagresiuni ruseștiʺ în deplinul sens al cuvântului.

În afară de complexele ʺJavelinʺ, în 2018, Pentagonul a furnizat Forțelor Armate ale Ucrainei 2,5 mii de dispozitive de vedere nocturnă, un lot de detectoare de mine, vehicule ʺHummerʺ de evacuare, trei sisteme de luptă împotriva lunetiștilor, precum și 30 de vehicule off-road, două instalații de radiolocație și echipament medical în valoare de nouă milioane de dolari. În 2019, sprijinul a fost aproximativ la același nivel, însimând 361 de milioane de dolari. În 2020, Washingtonul a cheltuit deja 510 milioane. Se știe că în Ucraina a fost adus un alt lot de complexe "Javelin". Totodată, în septembrie, Departamentul de Stat a aprobat vânzarea a 16 nave de patrulare Mark VI pentru 600 de milioane de dolari. Însă nu se știe când vor fi transmise Kievului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu