6.01.2021

Alegeri Sectorul 1. Procurorul de caz recunoaște frauda din secțiile de votare

 


Dacă nu erau acele imagini, frauda de la Sectorul 1 rămânea o poveste.

Sorin Iasinovschi, procurorul care anchetează dosarul alegerilor de la Sectorul 1, a recunoscut, într-un interviu televizat, că a existat fraudă la nivelul secțiilor de votare. Ce spune analistul politic Bogdan Chirieac.

"S-au încălcat nişte dispoziţii, pentru că intrarea în acea sală (n.r. cu sacii de voturi) trebuia făcută în anumite condiţii. Ceea ce au votat cetățenii nu a fost consemnat și cine se face vinovat să fie tras la răspundere", a spus procurorul Sorin Iasinovschi, într-un interviu pentru Denise Rifai, la Kanal D.

"Până astăzi, când vorbim, există fraudă?", l-a întrebat prezentatoarea TV. "La nivelul secțiilor, există", a răspuns procurorul.

Sunt două aspecte extrem de importante în aceste dosare. Pe de-o parte, este o posibilă fraudă. Pe de altă parte, s-ar fi intrat ilegal în acea cameră, acolo unde erau sacii. Urmează să vedem cine se face vinovat pentru acest lucru, cine i-a lăsat pe cei de la USR - mai erau şi de la alte partide -  să intre în camera respectivă, să ia sacii cu voturi şi, de asemenea, cine a fraudat.

Este important de văzut ce spun expertizele criminalistice. Procurorii de la SIIJ au cerut criminaliştilor să facă verificări în ceea ce priveşte mai multe voturi, mai multe documente pentru că în anumite buletine de vot acea ștampilă fie nu se vede, fie pare că a fost falsificată. Au luat în calcul că ar fi putut să fie făcută ştampila, acel cerc cu un dop de călimară - dădeau anchetatorii un exemplu.

Urmează să vină aceste expertize şi rezultatele privind numărul de voturi, câte persoane au votat în fiecare secţie, dacă acel număr de persoane corespunde.

"A fost foarte greu să bagi gunoiul sub preş"

"Ar trebui să continue ancheta fiindcă senzaţia pe care mi-a dat-o prelungirea aceea acordată de procurorul general a fost că, totuşi, cineva ar vrea să acopere, să sufoce acest scandal uriaş. Trebuie apreciat curajul acestui domn procuror şi probabil că sunt mari presiuni asupra sa ca să închidă această anchetă. Nu cred că a fost o comandă să acţioneze, cum era pe vremuri la fostul DNA, fiindcă în cazul acela faza uşoară era să închizi ancheta de la bun început, să spui că a fost totul în regulă, în ciuda imaginilor publicate de toată presa din România.

Dacă nu erau acele imagini, frauda de la Sectorul 1 rămânea o poveste. Cu imaginile acelea, a fost foarte greu să bagi gunoiul sub preş. Ne interesează, pe de-o parte, cine a făcut frauda. Trebuie văzut dacă doamna Armand era sau nu implicată, deşi dânsa este beneficiara acestei fraude. Apoi, cazul trebuie să ajungă în justiţie şi un judecător trebuie să consfinţească ceea ce au găsit procurorii. În opinia mea, lucrul ăsta nu se va întâmpla repede. Va dura ani de zile, aşa că doamna Armand îşi poate desfăşura liniştită, în continuare, mandatul, iată, probabil, ilegitim", a spus analistul politic Bogdan Chirieac în emisiunea Decisiv, prezentată de jurnalista Cătălina Porumbel, la Antena 3.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu