Daniel Dines, cofondator şi CEO al UiPath, a devenit cel mai bogat român. Compania sa, UiPath, este cotată la bursa din New York în aprilie la doar 36 miliarde de dolari. Tehnologia pe care a inițiat-o în ultimii ani este, probabil, ideală pentru zilele noastre.
Daniel Dines, cel mai bogat român, a acordat un interviu într-una din sălile de şedinţe spaţioase de la sediul central al UiPath din București. Masa a fost pregătită de bucătarul său privat grec şi a fost servită la birou. „Îmi place mâncarea bună şi să beau vin bun sau whisky”, spune Dines, pentru sifted.eu.
Fiind unul dintre jucătorii cheie din industria globală de automatizare a proceselor robotizate (RPA) în plină expansiune, care se concentrează pe automatizarea sarcinilor repetitive de birou, UiPath este deja câștigător.
„Nu văd că modul actual de efectuare a operațiunilor va exista peste 10 ani de acum înainte. Automatizarea va schimba complet modul în care lucrează oamenii. Ce rost are să faci sarcini manuale repetitive de valoare redusă pentru care nu suntem foarte bine echipați? Este obositor”, a declarat Daniel Dines.
Înainte de pandemie, Dines nu stătea niciodată mai mult de două săptămâni în același loc. Se afla la New York când a început pandemia, revenind în Europa în iulie anul trecut și de atunci este aici. „Am oprit regimul de călătorie care mă taxa pentru greutatea mea. Mă îngrăşasem zece kilograme. Am început să fac mai mult sport ”, spune el. Acum joacă tenis de cele mai multe ori. „Sunt în stare să mă deconectez. Dacă mă simt obosit, mă pot odihni. Îmi fac propriul program, oamenii își fac programul după al meu”, adaugă el zâmbind.
Cu toate acestea, pentru UiPath pandemia a fost inițial mixtă, venind într-un moment dificil pentru companie în ceea ce privește creșterea. „A nu putea fi în persoană, a fost greu. Investitorii noștri ne-au spus că lipsa obiectivelor cu 30% va fi noua normă, 50% va fi medie. Am spus: „Dacă ne lipsesc 50%, suntem morți practic, ar trebui să concedim jumătate din companie pentru a supraviețui”.
Dines a fost crescut într-un mic sat din România comunistă, este fiul unui profesor și inginer civil, deși spune că a fost crescut în mare parte de bunicii săi. „A fost cel mai fericit moment din viața mea”, spune el despre copilăria sa, cu zile petrecute jucând fotbal și tenis, precum și înot. Odată cu vârsta, a devenit un cititor pasionat, încercând chiar să scrie un roman când avea 17 ani.
În 1990, Dines s-a mutat la București, la câteva luni după revoluţie, aparent pentru a studia matematica și informatica la universitate.
„Am fost la câteva cursuri, a fost groaznic. Acești profesori comuniști, această atmosferă, nu vă puteți imagina cât de plictisitor a fost totul. Scriau doar formule pe tablă. A fost foarte neinspirat, așa că, după câteva săptămâni, nu m-am mai dus deloc. Mi-am luat diploma, dar în termeni practici am mers doar la examene.”, spune el.
Dines a revenit în cele din urmă la studii, devenind, în cuvintele sale, un programator teoretic. Și la începutul anilor 2000, s-a mutat la Seattle pentru a lucra pentru Microsoft.
Cu toate acestea, mai degrabă decât visul american, SUA a fost o ajustare dificilă. Avea 29 de ani și învățase engleza în mare măsură studiind cărți.
„Când am ajuns pentru prima dată la Seattle, abia am înțeles oamenii când vorbeau. A fost greu. Nu am fost niciodată în SUA cu ideea că voi rămâne pentru totdeauna.”, spune el.
După trei ani, a decis să se întoarcă în România, dar îngrijorat că nu vor exista companii pentru care dorea să lucreze acasă, a mai durat doi ani pentru a-și face mutarea. Soluția sa : să-și înființeze propria companie.
„A fost o etapă cumplită. Nu am fost construit pentru acest tip de luptă și greutăți. A fost un proces lung, uneori foarte dureros. S-a simțit întotdeauna foarte periculos. Având mereu aceste experiențe ca și cum nu ai banii, cum le spui acestor oameni (angajaților)? Te simți responsabil pentru toate acestea”, spune el.
În 2012 a vrut să renunţe la afacere
Timp de aproape un deceniu a fost touch-and-go. Primul produs pe care l-au creat – un instrument simplu pentru Windows care permite utilizatorilor să extragă un cuvânt sau o propoziție și să caute cu un singur clic – nu a mers nicăieri.
În 2012, când un fost manager de-al său, de la Microsoft, s-a mutat la Amazon și i-a oferit un loc de muncă, Dines s-a gândit să renunțe.
„A fost unul dintre cele mai dificile momente, pentru că am avut un pic de oboseală după șapte ani. Nimic nu arăta într-adevăr ca o mare oportunitate. Am fost la începutul dezvoltării UiPath. Adevărata tehnologie care este UiPath, am construit-o după 2012.
Am avut întotdeauna o tehnologie bună, am știut asta. După 10 ani fără noroc am avut tot norocul din lume. Ca și cum ai zbura pe spatele unui unicorn”, spune el.
În ciuda faptului că are birouri în peste 40 de țări și un sediu principal în New York, UiPath a păstrat legături ferme cu România. Un sfert din angajații săi sunt români, iar Dines spune că se gândeşte să facă din București un centru mai mare pentru talentul european.
Acest lucru este în contrast puternic cu majoritatea ultimilor 30 de ani, atât de mult talent a părăsit țara. „Cel puțin jumătate dintre oamenii cu care am crescut au părăsit România”, spune Dines.
România de astăzi este un loc minunat de locuit, spune el, „și avem un ușor avantaj față de marile companii americane stabilite în Europa. De obicei, ei nu își fac cele mai tari proiecte în Europa, noi facem”.
Daniel Dines, cel mai bogat român: „Îmi plac hainele sportive ieftine”
În ciuda bogăției sale, Dines spune că nu a cheltuit mulţi bani pe obiecte. „Am descoperit cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii în această lume și nu sunt bunuri. Îmi plac hainele sportive ieftine. Cel mai bun lucru este îndrumarea și sfaturile unor oameni extraordinari. Am avut privilegiul să joc tenis cu Victor Hănescu, care era pe locul 26 în lume. Este un lucru important”.
Dines spune că UiPath este acum într-o poziție foarte norocoasă. După atâția ani, își are destinul în mâinile sale. „Avem o echipă mare de dezvoltare. Ne propunem să obținem cea mai mare parte din această imensă industrie”, spune el.
În același timp, titlul de cel mai bogat om din România i-a creat doar dezavantaje, spune el. „La asta s-a concentrat presa românească. Nu și-au dat seama cât de mare era UiPath. Nu au înțeles că este cea mai mare companie din România.
Am trăit foarte prost la 20 de ani, apoi la Microsoft am trăit ca un american de clasă mijlocie, după ce m-am întors în România, am trăit din 2000 de euro pe lună în următorii 10 ani. Nu merită să te lupți toată viața pentru a obține bani dacă vrei o vacanță mai plăcută, acesta este cel mai prost lucru din lume „, spune el, adăugând că banii nu înseamnă atât de mult pentru el.
În cele din urmă, Dines spune că nu crede în construirea dinastiilor și intenționează să-și dea o mare parte din averea sa.
Acum doi ani, UiPath a început o fundație pentru a ajuta copiii defavorizați din România să prospere. „Este ca și cum ai plăti un impozit”, spune el.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu