7.03.2021

Garda Forestieră Naţională condusă de Mihai Gășpărel, personaj controversat

 


Tăierile ilegale de păduri, acuzațiile de corupție și de furt aduse de ONG-uri și de activiștii de mediu, dosarele DIICOT aflate pe rol sunt tot atâtea pete negre asupra sectorului forestier.

În efortul de a spăla imaginea acestui sector, Guvernul a aprobat miercuri, 30 iunie 2021, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, o Ordonanță de Urgență pentru înființarea Gărzii Forestiere Naționale. Scopul noii instituţii este acela de supraveghere şi gestionare a activităţii Gărzilor Forestiere din țară, dar şi de reducere a infracționalităţii în domeniul forestier.

„În cărți” pentru postul de Inspector Șef este Mihai Gășpărel, actualul Inspector Șef la Garda Forestieră Suceava, unul dintre personajele care aparţin reţelei ce fentează sistemul chiar din interior, potrivit evz.ro. Porecla acestuia este… Șpăgărel. Mihai Găşpărel este finul lui Gheorghe Flutur, un nume foarte controversat, asociat cu „exploratorii” lemnului. Acesta a fost numit politic de către premierul Dacian Cioloș în martie 2016, însă este şi un apropiat al social-democraților, care l-au ținut în funcție.

Garda Forestieră Suceava a fost acuzată că escorta camioane cu lemn tăiat ilegal, sub șefia lui Gășpărel.

Mihai Gășpărel activează în domeniul silviculturii de cel puțin două decenii. În ultimii ani, a fost inspector șef la Garda Forestieră Suceava, având în subordine câteva județe cu cele mai mari suprafețe forestiere din țară (Suceava, Bacău, Neamț). În atribuţiile lui intra protejarea acestei mari suprafeţe de păduri, lucru pe care ar fi trebuit să-l facă prin controale și sancțiuni. Paradoxal, cele mai mari probleme cu tăierile ilegale au fost semnalate tocmai în curtea lui Mihai Gășpărel, la Garda Forestieră din Suceava.

Tăierile ilegale de păduri, acoperite de Garda Forestieră

Astfel că s-a ajuns la situaţia ca activiștii de mediu din zonă să fie cei care fac treaba Gărzii Forestiere, pe cheltuiala lor proprie. În repetate rânduri, activiştii Tiberiu Boșutar și Tiberiu Vatamaniuc au tras semnale de alarmă referitoare la camioanele cu lemn tăiat ilegal, transporturile „refuzate”, transporturile multiple cu același aviz, etc. Anul acesta, în mai, Tiberiu Boșutar, împreună cu câțiva localnici și cu echipe de jurnaliști din presa națională și internațională au descoperit tăieri suspecte (arbori nemarcați) lângă satul Panaci, din apropierea localității sucevene Broșteni.

„Localnicii care au venit cu noi ne spun că toată Garda Forestieră Suceava este implicată, începând de la Gășpărel. E vorba de suprafețe întregi distruse doar pentru acte, pentru a acoperi lemn tăiat ilegal în altă parte. Avem cameramani peste tot, să vadă tot globul că suntem ticăloși”, a declarat Tiberiu Boșutar.

Un reportaj Recorder relatează că, din pădurile sucevene, se fură aproape industrial. Descoperirea făcută de jurnalişti nu a rămas, însă, nepedepsită, ci a venit la pachet cu o serie de agresiuni asupra lor.

Gășpărel se pricepe la controale, pentru că a lucrat ca Director general al Direcţiei Generale de Control Silvic şi Cinegetic (2005-2009), unde teoretic controla inspectoratele teritoriale să vadă dacă se respectă legislația în domeniul silvic și cinegetic. Funcţia pe care o ocupă a obţinut-o, însă, pe criterii politice. O dovadă este și faptul că a doua sa soție, Diana-Mihaela Gășpărel, a fost numită Director de Cabinet al fostului Prefect de Suceava, liberalul Alexandru Moldovan. Gășpărel și soția sunt „oameni de bază ai sistemului politic local”, după cum scrie NewsMoldova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu