7.20.2021

Peste o mie de soldați ruși și uzbeci au fost trimiși la granița cu Afganistanul

 


Pe măsură ce talibanii câștigă teren după retragerea americană, forțele din Uzbekistan vor organiza exerciții majore la sfârșitul acestei luni la granița țării lor cu Afganistanul.

BRUXELLES, 20 iul – Sputnik. Rusia a trimis un contingent de menținere a păcii pentru a asista și a însoți trupele din națiunea Asiei Centrale, arată RT.

Comandamentul militar central rus a declarat jurnaliștilor că soldații săi se vor alătura colegilor din Uzbekistan pentru exerciții militare la frontieră, începând din 30 iulie și până în 10 august. Aproximativ 200 de unități rusești de echipament militar, inclusiv suport aerian, precum și personalul de menținere a păcii va participa la exerciții, concepute pentru a asigura integritatea teritorială a țării.

„Acțiunile practice ale exercițiului vor avea loc pe terenul de antrenament Termez din zona care se învecinează cu Afganistanul”, au spus șefii militari. În ultimele săptămâni, situația de securitate din națiunea vecină s-a deteriorat rapid, talibanii - considerat un grup terorist și interzis în Rusia - câștigând teren în urma retragerii planificate a trupelor americane. Președintele SUA, Joe Biden, a ordonat tuturor forțelor țării sale să iasă din Afganistan până la comemorarea a 20 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie.

Vestea a apărut pe când Rusia se află în proces de planificare a unor exerciții militare separate cu trupe în apropierea Tadjikistanului la începutul lunii august. Potrivit unuia dintre principalii generali ai Moscovei, Alexander Lapin, comandantul districtului militar central al țării, forțele se vor antrena împingând „detașamentele de formațiuni armate ilegale care invadează teritoriul”.

Un număr de grupuri de soldați afgani au căutat refugiu peste graniță în muntele Tadjikistan în ultimele săptămâni, fugind de luptele acerbe cu talibanii. Tadjikistanul este membru al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), cu sediul la Moscova, un pact de apărare reciprocă care succedă Armatei Roșii a URSS și prin care șase foste republici sovietice își protejează frontierele reciproc. Uzbekistanul a fost anterior un aliat al CSTO, dar s-a retras din grup în 2012.

Generalul colonel Anatoly Sidorov, șeful statului major comun al CSTO, a declarat pentru RT la începutul acestei luni că talibanilor nu li se va permite să organizeze incursiuni în Tadjikistan sau să destabilizeze regiunea și că forțele din statele membre sunt capabile să-și păzească frontierele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu