7.20.2021

Tensiuni în coliţia de guvernare din cauza desfiinţării SIIJ

 


Ludovic Orban a reiterat că membrii partidului său nu şi-au schimbat părerea în ceea ce priveşte desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), dar se caută o formulă comună care să fie sprijinită de toţi partenerii din coaliţia de guvernare.

Tensiuni în coliţia de guvernare din cauza desfiinţării SIIJ. De altlfel, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, prezintă marţi o nouă variantă în acest sens. Orban a adăugat că varianta ministrului Justiţiei „trebuie analizată foarte serios”.

„Sigur că obiectivul de desfiinţare a SIIJ rămâne şi îl vom îndeplini. Căutăm o formulă care să fie sprjinită de comun acord de toţi partenerii din coaliţie. A venit domnul Stelian Ion, a prezentat o formă, punctul nostru de vedere este că trebuie analizată foarte serios, căutăm în continuare formula comună. Discuţia continuă”, a declarat Orban, marţi, la Parlament.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai precizat că nu a început discuţia despre rectificarea bugetară.

„Premierul a spus foarte clar că face o analiză împreună cu ordonatorii principali de credite şi, după această analiză, împreună cu ordonatorii principali de credite, va începe o discuţie în coaliţie pe tema rectificării”, a explicat Orban.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat că va prezenta, marţi, coaliţiei de guvernare o nouă variantă privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), precizând că este o chestiune care ţine mai degrabă de procedură.

„Nu e vorba despre o opinie, ci de o aşteptare legitimă, aceea de a ajunge la o soluţie pentru desfiinţarea SIIJ. (…) Ar fi o nouă propunere de text care să fie prezentat coaliţiei pe acest proiect. Deocamdată nu am făcut-o publică. Nu e un mare secret, dar aş vrea să o discutăm în coaliţie”, a declarat ministrul, înaintea şedinţei care are loc la Palatul Parlamentului.

„Nu este un filtru, este o chestiune care ţine mai degrabă de procedură, de anchetă şi se va regăsi această propunere ca un nou articol în legea privind statutul magistraţilor. Este vorba mai mult despre competenţă. Ce-mi doresc, şi ceea ce este cumva o cerinţă esenţială pentru mine, pentru Ministerul Justiţiei şi pentru USR PLUS, este, pe de o parte, să desfiinţăm SIIJ, fără să-l reînfiinţăm sau fără a-i schimba eticheta sau sediul, pe de altă parte, este de a reface competenţele DNA, DIICOT”, a explicat ministrul Justiţiei.

El a adăugat că faptele de corupţie care îi vizează pe magistraţi vor rămâne la DNA. Ministrul Justiţiei a susţinut că nu vede ca UDMR să nu agreeze aceasta variantă, mai ales că „au avut loc discuţii de principiu”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu