8.15.2021

Afganistan : Președintele țării, Ashraf Ghani, a renunțat la putere

 

Guvernul din Afghanistan a cedat puterea unui guvern interimar de tranziție, transmite Digi24. Orașul rămâne încercuit.
Comisia Europeană reacționează
Criza din Afganistan şi acţiunile Belarusului arată necesitatea unei remanieri a regulilor Uniunii Europene privind migraţia şi azilul, a susţinut duminică vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, potrivit Reuters.
Dacă există un lucru pe care l-au arătat situaţia din Afganistan şi acţiunile din Belarus, atunci acela este că timpul expiră cu privire la cât putem aştepta pentru a adopta o remaniere completă a regulilor de migraţie şi azil de care avem nevoie în Europa, a declarat Schinas pentru cotidianul italian La Stampa.
Numeroase state membre se tem că evenimentele din Afganistan ar putea duce la o repetare a crizei migranţilor cu care s-a confruntat Europa în 2015-2016, când sosirea haotică a peste 500.000 de persoane din Orientul Mijlociu a pus la încercare sistemele de securitate şi de beneficii sociale ale ţărilor europene.
Insurgenții au intrat în Kabul - știrea inițială
Kabul, capitala Afghanistanului, a fost capturată de insurgenții islamiști în urmă cu puțin timp, transmite Digi24. Nu există încă informații legate de modul în care aceștia vor gestiona situația în principalul oraș al țării asediate.
Agerpres transmitea că talibanii au primit ordinul de a rămâne la porţile oraşului Kabul şi de a nu intra în capitala Afganistanului, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al mişcării talibane, Zabihullah Mujahid, transmite AFP.
Emiratul islamic le ordonă tuturor forţelor sale să aştepte la porţile Kabulului, să nu încerce să intre în oraş, a afirmat Zabihullah Mujahid pe Twitter.
Există combatanţi talibani înarmaţi în cartierul nostru, dar nu sunt lupte, a declarat totuşi pentru AFP un locuitor al unei suburbii din estul capitalei afgane.
Se negociază o predare pașnică
Potrivit Reuters, un reprezentant al talibanilor le-a cerut civililor afgani să rămână în ţară şi a spus că în prezent au loc discuţii cu guvernul afgan pentru o predare paşnică a oraşului Kabul. El a precizat că talibanii nu intenţionează să se răzbune pe nimeni, iar militarii şi funcţionarii care au lucrat pentru guvern vor fi iertaţi.
Anterior, militanţii talibani anunţaseră că deocamdată nu au luat o decizie cu privire la capturarea militară a capitalei afgane, Kabul, după ce în ultimele zece zile ei au preluat controlul asupra majorităţii capitalelor de provincii din Afganistan. O decizie separată va fi luată ulterior în legătură cu Kabul, menţionase Zabihullah Mujahid, care a adăugat că talibanii nu doresc o stare de război în capitală.
Ministerul de Interne afgan a afirmat duminică dimineaţă că talibanii au început să intre în Kabul din toate părţile, în timp ce mai mulţi diplomaţi din Uniunea Europeană au fost mutaţi într-un loc mai sigur, potrivit unui oficial NATO.
Biroul preşedinţiei afgane a declarat că au fost auzite focuri de armă în mai multe locuri din zona capitalei Kabul, dar a precizat că forţele de securitate au situaţia sub control.
Pe de altă parte, zeci de soldaţi afgani s-au refugiat în Uzbekistanul vecin de teama ofensivei talibanilor în Afganistan, au anunţat duminică autorităţile de la Taşkent. Trupele uzbece aflate la frontiera dintre cele două ţări au arestat 84 de soldaţi afgani şi au fost iniţiate discuţii cu autorităţile afgane pentru a organiza revenirea militarilor în ţara lor, a indicat Ministerul de Externe uzbec.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu