8.19.2021

CÎTU, PRINS CU MINCIUNA ÎN ACTE OFICIALE : MARI SEMNE DE ÎNTREBARE ASUPRA STUDIILOR

 


Analiză marca InPolitics

Florin Cîțu, al treilea val. Azi a explodat o nouă dezvăluire în cazul premierului, tot de peste ocean. Conform datelor oficiale obținute de ziarul ”Libertatea”, premierul a mințit în acte oficiale, susținînd că a terminat masteratul cu trei ani mai devreme decît a făcut-o de fapt. Ceea ce ridică alte două semne de întrebare: de ce a avut nevoie Cîțu, la fel ca Vlad Voiculescu, de un deceniu bătut pe muchie ca să termine un ciclul universitar complet de 4-5 ani, în mod normal? Și care să fie adevărul despre controversatele sale studii doctorale, finalizate, dar nu prea, conform declarațiilor sale oficiale? Ori poate ele nici nu există?

Să reamintim.

Florin Cîțu a scris în diversele sale CV-uri oficiale, de-a lungul anilor, că, între 1997-1999, a făcut un masterat la Universitatea de Stat din Iowa, cu teza "Asymmetric Interest Rate Responses: Bank of England”.

Conform lui, ulterior, pînă în 2002, a studiat la aceeași universitate un doctorat, însă „fără dizertație”.

Ceea ce înseamnă ceva foarte bizar: Cîțu a învățat și a muncit pe brînci trei ani pentru titlul de doctor, a făcut studii doctorale complete, dar nu a mai făcut ultimul pas, adică susținerea tezei. Total ieșit din comun.

Ce scrie Libertatea:

”În urma a două răspunsuri oficiale ale Iowa State University din Statele Unite la întrebările Libertatea, contactat de ziar Florin Cîțu a recunoscut miercuri seară că a terminat masterul în 2002, nu în 1999, cum apare în CV și cum a pretins până azi.

În răspunsul către ziar, Universitatea de Stat din Iowa spune că „Florin Cîțu a obținut un Master of Science în Economie pe 11 mai 2002. Datele noastre nu indică faptul că a primit un titlu de doctor”.

Punând față în față CV-ul oficial al prim-ministrului și răspunsul Iowa State University, e adevărat că premierul nu a susținut că a obținut titlul de doctor, însă întrebările care se pun, în acest moment, e în câți ani a făcut masterul, când l-a terminat și ce înseamnă, concret, că a studiat doctoratul între 1999 și 2002, cum susține șeful Guvernului României?

Premierul Cîțu a transmis, prin biroul de presă al Guvernului că, într-adevăr, ”Dizertația pentru master a fost prezentată în 2002”. El nu a răspuns la întrebarea de ce și-a trecut masterul terminat în 1999, dacă finalizarea acestuia a fost, de fapt, în 2002, cum afirmă acum, după ce Iowa State a făcută publică data la cererea Libertății(…)

Grinnell College: „Confirmăm că domnul Florin Cîțu a fost studentul nostru și a absolvit cu o diplomă BA în Economie, în mai 1996. Din motive de confidențialitate, nu vă putem furniza date suplimentare”, au mai transmis reprezentanții Grinnell College.

Răspunsul indică astfel că nivelul notelor de absolvire poate fi furnizat doar de către fostul student, în acest caz de Florin Cîțu(…)

Următoarea etapă academică în CV-ul premierului începe în 1997, ceea ce înseamnă că a luat o pauză de studii după facultatea terminată în 1996, pînă să se apuce de master. Situația nu este neobișnuită. Există numeroși studenți, dintre cei care vor să studieze un master, dar care fac pauze de un an sau mai mulți între licență și master, unii dintre ei ca să lucreze. După cum există cazuri de studenți care iau licența și apoi încep imediat masterul. Cîțu susține că și-a început studiile de master în 1997 și le-a finalizat în 1999, la Iowa State University. Aici apare o diferență de timp între ce susține politicianul român și datele furnizate ziarului de facultatea publică din SUA.

Iată răspunsul Iowa State University:

”This email is to confirm that Florin Citu received a Masters of Science degree in Economics, Major: Economics on 05-11-2002 from Iowa State University. Our records do not indicate that he received a PhD”.

În traducere, facultatea a spus: „Confirmăm că Florin Cîțu a primit o diplomă Master of Science în Economie (Major Economics) pe 11 mai 2002 de la Universitatea de Stat Iowa”.

Libertatea a revenit cu întrebări la Iowa State University ca să fie sigură că nu s-a strecurat o eroare. Ziarul a subliniat că Florin Cîțu susține că a început masterul în 1997 și l-a terminat în 1999. Și că el mai susține că, după master, a urmat un doctorat din 1999 și pînă în 2002, fără a susține dizertația. Facultatea a revenit și ea cu un răspuns. A spus că, într-adevăr, Cîțu a fost înscris la cursurile ei, în total, din august 1997 și pînă în mai 2002, dar că masterul și l-a luat în mai 2002. Iowa State nu a mai amintit nimic despre doctorat, pe care în primul email spusese deja că nu-l are în înregistrările facultății.

Libertatea l-a întrebat pe prim-ministrul Florin Cîțu cînd a terminat masterul: în 1999, cum afirmă el, sau în 2002, cum a răspuns Iowa State University? Ziarul a verificat ziua în care s-a încheiat anul de studii în 2002 la facultatea publică din Iowa. A fost 11 mai 2002, așa cum apare în răspunsul facultății, care susține că atunci și-a luat masterul Florin Cîțu. Miercuri seara, Florin Cîțu a spus, prin intermediul biroului de presă al Guvernului României, că ”Programul de master a fost terminat în 1999”, dar că ”Dizertația pentru master a fost prezentată în 2002”. La întrebarea ”De ce premierul consideră că programul a fost terminat în 1999 și a scris asta în CV, cîtă vreme facultatea spune că l-a terminat în 2002 și el însuși recunoaște că l-a terminat prin dizertație în 2002?”, reprezentantul Guvernului României n-a mai răspuns”.

Ipoteza terifiantă care se conturează în urma datelor obținute de Libertatea este că premierul Cîțu a mințit și nu are niciun fel de studii doctorale.

Legislația americană – spre deosebire de cea europeană – permite înscrierea la doctorat fără diploma de master, e drept, la majoritatea disciplinelor, dar asta e o procedură pentru studenții eminenți. Ne referim la cei care termină colegiul cu diplomă de onoare (honorary degree) sau cu double degree, ceea ce înseamnă terminarea a două facultăți diferite în același timp, uneori chiar la școli diferite. Este permisă, de asemenea, trecerea de la studiile de master la cele doctorale fără finalizarea primelor, tot pentru studenții străluciți care au resursele intelectuale necesare. Totuși, e general acceptat că absența unui masterat îngreunează destul de mult studiile doctorale și doar studenții cu adevărat buni se încumetă să sară peste etapa respectivă.

Dar dacă Florin Cîțu a aplicat pentru doctorat, titlu major în învățămînt, direct din postura de absolvent de colegiu, nu mai e clar de ce a dus, în paralel, și povara masteratului, procedură aproape fără logică? Și, adevăratul mare mister, de ce, dacă s-a chinuit cu două grade universitare în paralel, timp de trei ani, nu și-a mai susținut teza, obținînd titlul onorant de doctor?

Un răspuns ar fi că, în SUA, tezele doctorale, odată susținute, sunt plasate automat pe siteul universității și pe anumite mari siteuri specializate, imense bănci de date la îndemîna cui e interesat.

Pentru că doctoratul e prin definiție o contribuție la domeniul cultural-științific și e menit să fie sursă de inspirație pentru mediile intelectuale.

Dacă Florin Cîțu ar fi pretins că a susținut și teza de doctorat, acest lucru putea fi verificat imediat pe siteul universității din Iowa, unde sunt postate toate tezele din 1997 încoace.

Susținînd că nu a parcurs și ultimul pas, Cîțu s-a pus la adăpost de verificări. Fără a catadicsi pînă azi să explice și ciudățenia renunțării la doctorat pe ultima sută de metri. Să mai spunem că, în SUA, trei ani e durata minimă a studiilor doctorale, care se pot întinde pînă la șapte ani, deci, teoretic, Cîțu le-a terminat în timp record. În SUA, media este de opt ani pentru obținerea doctoratului.

Lipsa totală a studiilor doctorale pare a fi întărită și de faptul că cei de la Iowa University nu spun nimic despre ele, deși ar fi fost de așteptat să precizeze că actualul premier s-a înscris, a fost acceptat și le-a urmat, fie și fără finalizare.

A mințit, oare, prim-ministrul și în privința studiilor doctorale, care s-ar putea să fi existat doar în mintea și în CV-urile lui? Un răspuns care trebuie să vină urgent de la Florin Cîțu. Dacă un predecesor al lui, Victor Ponta, a fost martelat în presă și de către adversarii politici sub acuzația că a defilat cu o teză plagiată, la Cîțu e posibil ca studiile doctorale să fie complet fictive.

 Autor: Bogdan Tiberiu IACOB

 InPolitics

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu