8.16.2021

Kabul : Talibanii ar urma să declare Emiratul Islamic al Afganistanului

 

Preşedintele SUA Joe Biden a decis să extindă desfăşurarea militară la Kabul la aproximativ 5.000 de soldaţi pentru a asigura evacuarea civililor în faţa ofensivei puternice a talibanilor.
Administraţia americană menţionase anterior cifra de 3.000 de soldaţi, dar situaţia de pe teren s-a deteriorat mai repede decât se aştepta.

Duminică, locuitorii capitalei au raportat focuri de armă sporadice în zona aeroportului internaţional Hamid Karzai, principalul punct de evacuare din Afganistan, în timp ce trupele americane ajută evacuarea personalului SUA după ce talibanii au intrat în capitala afgană.
„Există informaţii despre incendierea aeroportului; de aceea noi instruim cetăţenii americani să se adăpostească acolo unde se află”, potrivit unei alerte de securitate a ambasadei SUA.
Două surse familiare cu situaţia de pe aeroport nu au putut confirma aceste informaţii.

Mai devreme în cursul zilei de duminică, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că personalul ambasadei SUA a fost transportat cu elicopterul de la complex diplomatic către aeroport, aflat la aproximativ 5 km distanţă, în partea de nord-est a capitalei Kabul.

„Acţionăm pentru a ne asigura că personalul nostru este în siguranţă. I-am deplasat pe bărbaţii şi femeile din ambasada noastră într-un loc la aeroport, a declarat Blinken pentru ABC News.
Majoritatea diplomaţilor occidentali au părăsit capitala Kabul, a declarat luni un oficial american, după ce insurgenţii talibani au preluat controlul asupra capitalei Afganistanului, informează Reuters.

„Pot spune cu certitudine că majoritatea personalului diplomatic occidental este plecat din Kabul acum”, a declarat oficialul pentru Reuters.
A mai rămas doar o parte din personalul auxiliar, a adăugat oficialul american.

Elicopterele au transferat diplomaţi din districtul ambasadelor din capitala Kabul către aeroportul internaţional Hamid Karzai începând de duminică, când talibanii au pătruns în oraş.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a anunţat că armata americană a securizat luni aeroportul din Kabul.

„Putem confirma că evacuarea în deplină securitate a întregului personal al ambasadei este acum încheiată”, a declarat, într-un comunicat, Ned Price, conform AFP.

„Întreg personalul ambasadei se află la aeroportul internaţional Hamid Karzai, al cărui perimetru este securizat de armata americană”, conform sursei citate.

Haos la Kabul: Talibanii ar urma să anunţe că au preluat controlul întregii ţări şi să schimbe denumirea statului în Emiratul Islamic al Afganistanului, a afirmat un oficial al insurgenţilor pentru Press Association, potrivit The Guardian.

Schimbarea numelui ţării are o simbolistică bogată şi reprezintă întoarcerea la vechea denumire avută sub guvernul talibanilor, demis de forţele conduse de SUA după atacurile din 11 septembrie.

O declaraţie comună, susţinută de peste 60 de ţări, cere ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită să plece, iar aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, informează luni Reuters, care citează Departamentul de Stat al SUA.

Executivul american şi alte peste 60 de ţări, printre care Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Qatar şi Marea Britanie au declarat într-un comunicat comun că „cei care ocupă poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea – şi răspunderea – pentru protejarea vieţii umane şi a bunurilor şi pentru restabilirea imediată a securităţii şi a ordinii civile”.

Comunicatul mai menţionează că „poporul afgan merită să trăiască în siguranţă, securitate şi demnitate. Noi, în comunitatea internaţională, suntem gata să îi ajutăm”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut duminică talibanilor şi tuturor celorlalte grupări de pe scena politică din Afganistan să dea dovadă de cea mai mare reţinere, după ce luptătorii mişcării fundamentaliste au cucerit capitala Kabul, transmite AFP.

„Secretarul general este în mod special îngrijorat de viitorul femeilor şi al fetelor, ale căror drepturi câştigate cu greu trebuie protejate”, se arată într-un comunicat al Naţiunilor Unite.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se întâlnească luni pentru a discuta situaţia din Afganistan, a mai anunţat forul internaţional cu sediul la New York.

Această reuniune, la care secretarul general Antonio Guterres va prezenta un raport, va avea loc la ora locală 10:00 (14:00 GMT).

Secretarul general al ONU a evidenţiat duminică nevoile umanitare ale Afganistanului şi a cerut tuturor părţilor să se asigure că „lucrătorii umanitari au acces nestingherit pentru a oferi asistenţă în timp util, care este crucială pentru a salva vieţi”.

El a adăugat că Naţiunile Unite rămân „hotărâte să contribuie la o soluţionare paşnică a conflictului”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu