8.16.2021

Premierul malaezian a demisionat după 17 luni la putere

 

Premierul malaezian a demisionat. Muhyiddin Yassin a anunţat luni că şi-a prezentat demisia regelui pentru că a pierdut încrederea majorităţii parlamentului, transmit agenţiile internaţionale de presă.
Regele Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah a declarat că Muhyiddin va rămâne ca interimar până la formarea unui nou guvern.
Demisia premierului şi, implicit, a guvernului său, după 17 luni la putere, deschide o nouă perioadă de instabilitate politică pentru această ţară din Asia de Sud-Est care se luptă cu o recrudescenţă a cazurilor de COVID-19.

Premierul malaezian ajunsese la putere în martie 2020 fără alegeri şi conducea un guvern de coaliţie după ce Mahathir Mohamad, un important om politic al ţării, a demisionat.

Premierul în vârstă de 74 de ani a încercat din nou vineri să se menţină la putere, propunând fără succes aleşilor din opoziţie să-l susţină în schimbul adoptării mai multor reforme.
Dar, după ce nu a reuşit să obţină sprijinul parlamentarilor, el a ţinut luni ultima reuniune a cabinetului său înainte de a se îndrepta spre palat pentru a-şi prezenta demisia monarhului.

În lipsa unui succesor clar al premierului, ţara ar putea aluneca din nou într-o perioadă tumultoasă de instabilitate politică pe care traversat-o deja de mai multe ori pe fondul unei lupte între facţiuni rivale. Dacă niciun candidat desemnat nu va reuşi să obţină o majoritate parlamentară, ar putea avea loc alegeri anticipate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu