8.17.2021

Liderul URSS Mihail Gorbaciov : ”Campania NATO a fost condamnată eşecului de la început !”

 

Mihail Gorbaciov a venit cu o primă reacţie după situaţia din Afganistan. Liderul URSS care a realizat retragerea forţelor sovietice din Afganistan în 1989 după campania eşuată de 10 ani a Moscovei, spune marţi că campania NATO în ţară a fost "condamnată eşecului de la început".

Liderul URSS Mihail Gorbaciov, despre situaţia din Afganistan. Gorbaciov, în vârstă de 90 de ani, consideră prezenţa sovietică în Afganistan o greşeală politică care a consumat resurse importante într-un moment în care Uniunea Sovietică trăia ceea ce s-a dovedit a fi amurgul propriei sale existenţe, potrivit Reuters.
Autorităţile sovietice din Afganistan au păstrat puterea timp de trei ani după retragerea Moscovei, dar guvernul a căzut în 1992 declanşând un război civil ce i-a adus la putere pe talibani.

Gorbaciov, care a fost citat de agenţia de ştiri RIA din Rusia, a spus că NATO şi americanii au gestionat în mod greşit campania afgană şi nu au avut vreo şansă de succes.
„NATO şi Statele Unite ar fi trebuit să admită eşecul mai devreme. Important acum este să tragem lecţiile din cele întâmplate şi să ne asigurăm că greşelile similare nu se repetă”, a declarat Gorbaciov pentru RIA.

„Campania SUA a fost un eşec de la început, chiar dacă Rusia a susţinut-o în primele etape”, a adăugat el.

„La fel ca multe alte cazuri similare în centrul ei s-a aflat exagerarea unei ameninţări şi idei geopolitice slab definite. La acestea s-au adăugat încercări nerealiste de a democratiza o societate formată din multe triburi”, a mai precizat fostul lider al URSS.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu